19. september 2021
Utallige gange har der været brand i Sericolbygningen på Løvegade, når hjemløse har været uforsigtige med madlavning og lignende. Her en af de mere dramatiske situationer fra 2008. Foto: Peter Glitten
gallery icon

Se billedserie

Utallige gange har der været brand i Sericolbygningen på Løvegade, når hjemløse har været uforsigtige med madlavning og lignende. Her en af de mere dramatiske situationer fra 2008. Foto: Peter Glitten
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slagelses byprofil ses overalt i Danmark

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slagelses byprofil ses overalt i Danmark
Slagelse - 04. februar 2018 kl. 15:44
Af Ole G. Nielsen og Kim Brandt

Netop nu er folk i gang med at rive en af Slagelses værste »øjebæ'er« ned - Sericol-bygningen på Løvegade. I denne første udgave af Sjællandskes nye serie »Kend Din By« fortæller lokalhistoriker Ole G. Nielsen om historien bag og afslører hidtil ukendte detaljer.

arrow Læs også: Fra øjebæ til bolig-oase: Endelig grønt lys til byggeri i midtbyen

De hærgede industribygninger har gennem 1900-tallet rummet både hampegarnsspinderi, en cykelfabrik og en skiltefabrik.

I P. Arnskovs bog »Slagelse by«, der udkom i 1917 i serien »Danske Byer og deres Mænd« står:

»Slagelse mekaniske hampegarnsspinderi oprettedes for cirka 25 år siden og ejes nu af et Aktieselskab. Virksomheden, der er af et betydeligt omfang, hører til de største i Slagelse og beskæftiger 36 arbejdere. Ved sin dygtighed og maskintekniske fagkundskab har spinderiets direktør, H. P. Andersen, indlagt sig stor fortjeneste. Andersen er født i Odense og lærte på »Alliancen«, senere virkede han i 16 år som maskinmester på spinderiet indtil han i 1913 overtog direktørposten.«

Dengang var hamp en almindelig afgrøde i Danmark. Hampen blev spundet til reb, som alle havde brug for. Om man i gamle dage har kendt fidusen med topskuddene eller det forædlede produkt er uklart.

I 1934 overtog Dansk Cykelindustri A/S ejendommen på Løvegade. Selskabet var skiftet året før, det etablerede sig i Slagelse. Her beskæftigedes ca. 50 mand med at samle cykler, fremstille autopumper, bagagebærere og skærme. Cyklerne med tilbehør solgtes til grossister i hele landet og eksporteredes til Sverige, Norge, Finland og Holland.

I 1959 købte Børge Clausen grunden og bygningerne, og 1. juli stiftede han skiltefabrikken »Sericol«. Det begyndte med reklameskilte, men så kom man i gang med fremstillingen af vejskilte.

Da vejdirektoratet ikke ønskede, at der blev lavet andre skilte på fabrikken end dem, der skulle bruges i trafikken, deltes virksomheden i 1973, så reklameskiltene derefter blev fremstillet på Holbækvej. Ved 25 års jubilæet var der ansat 45 personer på afdelingen i Løvegade.

Sericol lavede alt med skiltene - lige fra råvarerne til opsætning af de færdige skilte. Fabrikken leverede også kantpæle - de reflekspæle, der står langs vejene, som muntre mennesker kalder »præster« - de viser vejen, men går den ikke selv! Refleksmærkerne blev monteret på beskæftigelsesværkstedet under Vestsjællands Amt. Det var beboerne på Andersvænge, der satte dem på. I perioden 1972-1984 solgte fabrikken ikke færre end 800.000 kantpæle.

Fabrikken producerede også byskilte. De velkendte skilte med en byprofil og et bynavn, som stadig ses overalt, er skabt på Sericol. Læg mærke til byprofilen: Det er en forenklet profil af Slagelse. Sericol var anset for et godt sted at arbejde, for det var sjældent, ansatte søgte væk.

For en halv snes år siden lukkede skiltefabrikken, og produktionen fortsatte blandt andet i Odense.

Tilbage på Løvegade ligger i dag de tomme bygninger, som igennem årene har huset mange hjemløse.

Utallige gange har der været brand i bygningerne, men nu står de endelig foran nedrivning, hvorefter der efter de nuværende planer skal opføres et antal boliger.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk