19. oktober 2019
Vestmotorvejen ved Vemmmedrup.
gallery icon

Se billedserie

Vestmotorvejen ved Vemmmedrup.
Foto: Bjørn Armbjørn
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Slagelse har Danmarks-rekord i fartbøder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Slagelse har Danmarks-rekord i fartbøder
Opdateret 19. december 2018 kl. 08:16
Slagelse - 19. december 2018 kl. 06:10
Af Kim Brandt
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Trofaste læsere af Sjællandske vil formentlig have observeret, at vi ofte fortæller om en »bøderegn« på Vestmotorvejen - eller om endnu en trafikkontrol, hvor flere hundrede bilister blev blitzet. Og det er der en grund til: Slagelse - og især Vestmotorvejen omkring Storebælt - er hvert år med til at give et klækkeligt tilskud til statskassen i form af fartbøder.

arrow Læs også: - Vi måler for at sænke farten

Faktisk er Slagelse at finde hele to gange på top 10-listen over de steder i landet, hvor der skaffes flest penge til bødekassen, og intet tyder på, at tallene vil ændre sig markant i 2018. Topscoren er Vestmotorvejen ved Slagelse, som har genereret 26 millioner i bøder - lidt mere end H.C. Andersens Boulevard i København. På fjerdepladsen kommer Storebæltsbroen med 17,5 millioner i fartbøder.

Det er Ekstra Bladet, som i denne uge under temaet »Politiets Pengemaskine« sætter fokus på politiets brug af de såkaldte ATK-vogne (automatisk trafik kontrol). Altså de civile vogne, som af og til står i vejsiden og fotograferer bilister, der overtræder hastighedsgrænsen.

Via aktindsigt har avisen fået en masse statistisk materiale, som viser, hvor mange bilister, der er blevet blitzet, og hvor det sker hyppigst.

Ekstra Bladet konstaterer, at politiets ATK-vogne holder uforholdsmæssigt meget på motorvejene - og ikke nær så ofte på steder, hvor det er indlysende at holde hastigheden i ro - eksempelvis omkring skoler.

- Jeg er enig i, at der burde være mere kontrol på vejene omkring skoler og lignende. Men jeg er også nødt til at forholde mig til den uheldsstatistik (se andetsteds på siden, red.), som med al tydelighed viser, hvor der sker flest uheld, siger vicepolitiinspektør Erik Mather, som er leder af færdselsafdelingen i Sydsjællands- og Lolland Falsters politi.

Tallene viser, at Vestmotorvejen (under postnummer 4200) er det sted i politikredsen, hvor der sker absolut flest uheld. Tallene, som er fra i år, viser, at der på Vestmotorvejen har været 55 uheld, mens nummer to på listen - Sydmotorvejen - »kun« har lagt asfalt til 31 uheld.

Det er ellers almindeligt kendt, at trafiksikkerheden på landets motorveje er i top. Hvordan hænger det så sammen med de mange trafikuheld her?

- For det første skal man se på antallet af biler, der kører på vejene. Hvor der er mest trafik, vil der statistisk også ske flest uheld, siger Erik Mather, som også peger på en række andre faktorer.

For eksempel danskernes uvaner med at tale i mobiltelefoner og skrive sms'er under kørslen:

- Jeg ved godt, at mange kalder politiets fotovogne for »pengemaskiner«, men i min verden handler det udelukkende om trafiksikkerhed. Alt, som tager fokus væk fra selve kørslen, er jo farligt, siger Erik Mather, som ikke har nogen patentløsning på at få bilisterne til at køre mere sikkert.

Markante ændringer i den måde, trafikken reguleres på - eller hvor ATK-vognene fremover skal placeres - vil som regel ske på baggrund af en politisk beslutning.

Ifølge Ekstra Bladet vil justitsminister Søren Pape Poulsen nu se nærmere på, om politiets placering af ATK-vognene også er optimal:

- Fotovogne skal ikke placeres, for at der bare kan udskrives flest mulige bøder. Tværtimod handler det om færdselssikkerhed og borgernes tryghed, siger ministeren til Ekstra Bladet.

arrow 164 km i timen gennem kryds koster 8000 kroner
21. november 2018 kl. 09:58 Opdateret: kl. 11:14
arrow 135 i timen forbi skolen
11. oktober 2018 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:50
arrow Motorvejs-hastigheder på havnevejen
16. august 2018 kl. 12:00 Opdateret: kl. 12:00

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk