20. september 2021
Kenneth Nielsen fortæller, at han søger at finde kød til en ny prøve fra en anden kalv, end den i hans egen fryser, hvor der var et meget højt og særdeles sundhedsskadeligt indhold af PFOS. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

Kenneth Nielsen fortæller, at han søger at finde kød til en ny prøve fra en anden kalv, end den i hans egen fryser, hvor der var et meget højt og særdeles sundhedsskadeligt indhold af PFOS. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ofre for PFOS-gift bliver forsøgspersoner

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Ofre for PFOS-gift bliver forsøgspersoner

PFOS-ofrene bliver en slags forsøgspersoner i et projekt, som de skal sige ja til. Deres sundhedstilstand bliver formentlig overvåget fremover. Nyrekræft og forhøjet kolesterol er blandt PFOS-skader.

Slagelse - 17. april 2021 kl. 14:04
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

Opsporing og kontakt til de angiveligt over 200 muligt PFOS-forgiftede personer med tilknytning til Korsør Kogræsser og Naturplejeforening er gået i gang med det formål i første omgang at få fundet de værst ramte, men også at få mulighed for at gøre dem til en slags »forsøgspersoner« i et forskningsprojekt, der fremover følger deres sundhedstilstand og de mulige skader, som deres indtag af det PFOS-forgiftede kalvekød har eller måske vil forårsage.

- Jeg har fået en skrivelse fra lægen på den arbejds- og socialmedicinske afdeling på Holbæk Sygehus, som jeg nu sender til alle de medlemmer, som jeg har kontakt til, ligesom de kan sende den videre, hvis de kender andre, der har spist det forgiftede kød, siger Kenneth Nielsen til Sjællandske. Han er formand for Korsør Kogræsser og Naturplejeforening og vurderer samlet, at med både de nuværende cirka 50 og tidligere medlemmer plus deres familier, så vil mindst 200 mennesker have spist det forgiftede kød.

Også giftige fisk?

Et antal der risikerer at stige, hvis det også viser sig, at spisefisk i Korsør Nor i mange år har indeholdt en sundhedsskadelig mængde PFOS, der er ledt ud fra giftgrøften ved brandskolen.

Værst ramte

Formålet er nu at få fundet frem til dem, der er værst ramt med det højeste indhold af PFOS i kroppen.

- Jeg har ikke fået nogen tid for, hvornår vi bliver indkaldt, for først skal hele projektet godkendes. Fordi vi også er de første i Danmark, der har indtaget så store mængder PFOS, så ved man nok heller helt præcis, hvad man skal gøre, siger Kenneth Nielsen. Han tilføjer, at planen er, at alle får taget to blodprøver. En almindelig og en specifik for at måle efter PFOS.

- De værst ramte bliver efterfølgende indbudt til en vejledende samtale, siger Kenneth Nielsen.

Arbejder i døgndrift

Han tilføjer, at afdelingen på Holbæk Sygehus er forholdsvis lille.

- Med den nuværende bemanding kan de ikke håndtere alle os, der har spist kødet, så jeg håber, at både politikere og sygehusets ledelse er klar over, at der skal tilføres flere ressourcer for at håndtere denne akutte giftsag, siger Kenneth Nielsen. Han fornemmer klart, at der kokles i afdelingen.

- De arbejder nærmest i døgndrift for at få beskrevet PFOS-projektet, så det kan blive godkendt, siger Kenneth Nielsen

Nyrekræft og kolesterol

Læge og giftekspert Philippe Grandjean oplyser, at projektet med undersøgelse af de PFOS-ramte først går i gang, når den regionale videnskabsetiske komité har godkendt det.

- Projektet kan være et tværsnit og dermed en engangsforeteelse, og det ender det måske med. Eller også med opfølgende undersøgelser af de ramte senere. Jeg ville foreslå, at man igangsatte en slags overvågning, så man fanger de tilfælde, der måtte opstå med forhøjet kolesterol eller nyrekræft for bare at nævne et par eksempler , siger Philippe Grandjean.

Budget og bevilling

Han tilføjer, at de PFOS-ramte bliver en slags »forsøgspersoner«, hvorfor der skal udfærdiges en protokol og procedurer for deltagelse. Herunder skriftligt informeret samtykke og aftale om tilbagemelding til deltagerne. Hertil givet også et budget og en bevilling af den nødvendige økonomi fra Region Sjælland.

Projektet med PFOS-ofrene kan altså først gå i gang, når det er beskrevet og efterfølgende godkendt af den regionale videnskabsetiske komité.

Nye kødprøver

Kenneth Nielsen føler tryghed ved, at der nu sættes en masse i gang for at finde og hjælpe de værst ramte. Også hans højgravide datter er der taget hånd om, så hun hurtigst muligt bliver undersøgt.

- Vi har også aftalt med Fødevarestyrelsen, at der skal tages flere prøver fra kalvekødet, men mange har allerede smidt det ud, men jeg prøver at finde frem til noget. Helst vil de have noget fra en anden kalv, end den de tog prøve fra hos mig, siger Kenneth Nielsen.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk