28. maj 2020
Lissi og Finn Pedersen kan slet ikke lade være med at grave i lokalområdets fortid. Foto: Per Vagnsø
Lissi og Finn Pedersen kan slet ikke lade være med at grave i lokalområdets fortid. Foto: Per Vagnsø
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny bog om lokal historie

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny bog om lokal historie
Slagelse - 08. oktober 2019 kl. 10:01
Af Per Vagnsø
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Ægteparret Lissi og Finn Pedersen, der har beskæftiget sig med lokalhistorie i 15 år, har sendt deres syvende bog på gaden. Den er trykt i 80 eksemplarer med 407 sider om Boeslunde ved Skælskør og »forstaden« Neble med billeder af huse og gårde og fortællinger om det liv, der blev levet helt tilbage fra 1050.

- Vi har beskæftiget os med slægtsforskning i mange år, så på et tidspunkt fik Lissi sagt, at hun havde samlet en masse materiale om sit fødesogn Hemmeshøj, hvor jeg fik sagt, at det burde samles til en bog, som vi kunne prøve at sælge, så andre også kunne få glæde af det, fortæller Finn Pedersen.

- Vi beskriver udviklingen i de enkelte landsbyer op gennem de seneste cirka 250 år med udskiftningen af landsbyerne, ophævelse af næringsloven, hvormed der i sidste halvdel af 1800-tallet kom flere håndværkere til landsbyerne, det industrialiserede samfund i slutningen af 1800-tallet, de enkelte ejendomme med deres ejerforhold og fæstere, deres boligforhold og livsmønster, forklarer de to.

Han beskæftiger sig mest med bygningers historie, mens Lissi kaster sig over personlige historier.

- Det er spændende at finde oplysninger om forskellige skæbner, siger hun.

- Vi skal sætte os ind i, hvordan folk levede på det tidspunkt for at kunne beskrive det, og det, der er mest vanskeligt at finde, er det mest spændende, supplerer hendes mand.

Bogen indeholder for eksempel Boeslunde Kros historie fra midten af 1700-tallet med dens storhed og kriser gennem tiderne. Afholdsbevægelsen havde i første halvdel af 1900-tallet også aktiviteter i byen. Der var en overgang tre afholdsforeninger i sognet, som alle havde til huse i byens forsamlingshus. Dette hus kaldtes senere for Afholdshotellet.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk