12. april 2021
Planerne om en storstilet omlægning af Tude å-dalen - risikerer at skade fiskelivet alvorligt.
Planerne om en storstilet omlægning af Tude å-dalen - risikerer at skade fiskelivet alvorligt.
Foto: Arkiv
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Naturprojekt kan føre til fiskedød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Naturprojekt kan føre til fiskedød
Opdateret 17. december 2014 kl. 09:46
Slagelse - 17. december 2014 kl. 09:04

Vikingerne sejlede der for mere end tusind år siden - og nu er der igen høj bølgegang i Tude å, der løber forbi Svend Tveskægs landskendte ringborg, Trelleborg ved Slagelse.

I dag er det dog en helt anden strid, der har ramt den historiske å: Lystfiskere raser og eksperter advarer om, at et af landets største naturprojekter - planerne om en storstilet omlægning af Tude å-dalen - risikerer at skade fiskelivet alvorligt.

arrow Læs også: Tude Ådal skal oversvømmes

Havørred-bestanden i det omfattende vestsjællandske å-system vil blive sat voldsomt tilbage, og det vil være en katastrofe for lystfiskeriet og gøre det svært at leve op til kravene i de kommende vandplaner, lyder kritikken - blandt andet fra landets højeste ekspertise på området, DTU Aqua.

- Konsekvensen er, at mindst halvdelen af ørred-ynglen vil dø, når de vandrer fra gydebankerne og ud i havet som det, vi kalder smolt. Det vil betyde, at havørred-bestanden vil være endnu mere nedadgående, end den allerede er - i en tid, hvor samfundet gennem vandplanerne stiller krav om, at der også skal være fisk i vandløbene, siger fiskeplejekonsulent og biolog Jan Nielsen fra DTU Aqua til DR Sjælland.

Oplysningerne om det høje tal for ørred-døden kommer noget bag på næstformanden i udvalget for erhverv, plan og miljø i Slagelse, venstremanden Knud Vincents. Han siger, han vil til bunds i sagen, men tilføjer, at han er fortrøstningsfuld:

- Vores forvaltning er opmærksom på problemet, men mener ikke, at det vil gå helt så galt, siger han til DR Sjælland og tilføjer:

- Der vil være noget, der har negative virkninger som på ørreden og noget, der vil have positive virkninger, og det må vi jo afveje, når vi skal tage en beslutning om det her i den sidste ende.

Natur-projektet går ud på at lægge Tude å om, så åen kommer tilbage i sit gamle leje ved udløbet. Det er endnu ikke vedtaget rent politisk.

arrow Kæmpe investering i naturgenopretning
04. juni 2011 kl. 07:00 Opdateret: kl. 16:11
Lars Løkke starter nyt parti i midten af dansk politik. Kunne du finde på at stemme på hans parti ved næste folketingsvalg?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk