26. september 2021
Det er svært at sætte tid på, hvor lang tid oprensningen af den lange og forurenede grøft med udløb til Korsør Nor tager. I baggrunden ses brandskolen, hvorfra giften PFOS fra brandskum er løbet ud siden slutningen af 1970erne. Dronefoto: Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Det er svært at sætte tid på, hvor lang tid oprensningen af den lange og forurenede grøft med udløb til Korsør Nor tager. I baggrunden ses brandskolen, hvorfra giften PFOS fra brandskum er løbet ud siden slutningen af 1970erne. Dronefoto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mudderjob i dagevis for at fjerne PFOS-gift

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mudderjob i dagevis for at fjerne PFOS-gift

Det kommer til at tage flere dage at fjerne mudder fra grøft stærkt forurenet med PFOS fra brandskolen. Formand for kogræsserforening vil have sin krop undersøgt for indhold af PFOS.

Slagelse - 23. marts 2021 kl. 06:59
Af Helge Wedel
arrow Læs også: Nu skal PFOS-ofre undersøges: Mange ubesvarede spørgsmål

- Det både lugter og er kulsort, sådan er det med slam.

65-årige Peder Meyer med næsten 25 års erfaring hos Sydvestsjællands Kloakservice sætter ord på det arbejde, han sammen med en kollega, en stor slamsuger og en gravemaskine fra kommunens entreprenørservice indledte mandag morgen. Opgaven er at fjerne slam og mudder fra grøften med et gigantisk indhold af 6.100.000 nanogram PFOS pr. liter. I grøftens vand er PFOS-indholdet målt til 9000 nanogram pr. liter. Giften er optaget i oksekød fra kvier udsat af Korsør kogræsser og naturplejeforening efter blot to en halv måneds ophold på engen ved grøften i så store mængder, at Fødevarestyrelsen i fredags erklærede, at der er en væsentlig sundhedsmæssig risiko ved at spise kødet, hvorfor det skal smides ud.

Rystet formand

Formand for kogræsserforeningen Kenneth Nielsen var rystet.

- Jeg må indrømme, at jeg er godt og grundig rystet. Jeg har i omkring 15 år spist kød fra kvæg, der om sommeren har græsset på den mark. Så hvor meget af det kræftfremkaldende giftstof PFOS drøner nu rundt i min krop?, spurgte han, da Sjællandske besøgte ham i fredags.

Besøg af tv

Mandag fik han også besøg af en regional tv-station, som nu efter næsten tre måneder har fået øje på giftudslippet, der blev opdaget ved en tilfældighed kort før jul.

Kenneth Nielsens læge mente ikke at kunne teste ham for PFOS, hvorfor han nu er i kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed.

- Jeg skal simpelthen vide, hvor meget PFOS min krop indeholder, og hvor farligt det er, siger Kenneth Nielsen til Sjællandske.

Mange dages arbejde

Peder Meyer har umiddelbart svært ved at vurdere, hvor lang tid det tager at fjerne det giftforurenede mudder fra grøftens bund.

- Der er svært at sige, og det kommer jo også an på, hvor meget miljømyndighederne vil have, at vi skal fjerne, siger Peder Meyer.

Udfordringen var helt tydelig, at der også skal fjernes store mængder vand, før det sorte ildelugtende mudder kan suges op og fyldes i tre containere, der til sammen kan rumme 96 kubikmeter. Hertil skal det hindres, at nyt vand løb til fra Korsør Nor, hvor til det PFOS-forurenede vand fra grøften er løbet ud siden slutningen af 1970erne.

Nye prøver fra fisk

Fødevarestyrelsen kan ikke helt udelukke, at der kan være fisk i noret, som indeholder PFOS i så stort et omfang, at det udgør en sundhedsrisiko. Derfor bliver der snarest foretaget nye analyser fra spiselig og større fisk fra Korsør Nor. Fødevarestyrelsens advarsel om at fiske i området ud for grøften fastholdes, indtil resultatet af prøver fra større fisk kendes.

arrow Ingen PFOS i grøntsager
07. maj 2021 kl. 17:10 Opdateret: kl. 17:10
arrow Mystik om PFOS-prøve i nyt brandskum - aktindsigt afvist
07. maj 2021 kl. 06:34 Opdateret: kl. 16:38
Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk