16. juni 2021
Da Mikkel Hjort Harboes store idol, Martin Brachér, i forbindelse med landets anden nedlukning annoncerede, at han stoppede sin karriere inden for kunstverdenen, besluttede den 22-årige slagelseaner sig for selv at begynde at male. I dag kan han ikke lade penslerne ligge og maler på alt, han kan komme til.
Da Mikkel Hjort Harboes store idol, Martin Brachér, i forbindelse med landets anden nedlukning annoncerede, at han stoppede sin karriere inden for kunstverdenen, besluttede den 22-årige slagelseaner sig for selv at begynde at male. I dag kan han ikke lade penslerne ligge og maler på alt, han kan komme til.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mikkel opdagede sin passion takket være corona: - Man føler lidt, at man er 10 år igen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Mikkel opdagede sin passion takket være corona: - Man føler lidt, at man er 10 år igen

Under landets anden nedlukning opdagede 22-årige Mikkel Hjort Harboe en helt ny interesse. Nu gør han sig som kunstner og maler på alt fra lærreder til denim-jakker. Noget, han ellers aldrig havde set skulle ske.

Slagelse - 12. maj 2021 kl. 15:18
Af Fleur Sativa

- I starten fik jeg lov af mine to roomies til at få kælderen. Så kunne jeg stå der. Også selv om de skulle forbi mig og alt mit malergrej, hver gang de skulle på toilettet.

22-årige Mikkel Hjort Harboe griner et øjeblik ved tanken, mens han tænker tilbage på dengang -for bare et par måneder siden - hvor han fandt sin nye interesse.

- Men så tilbød min far mig, at jeg kunne få det her til at stå og male. Så det gør jeg nu, fortsætter han, da han har sat sig på en skammel i et mørkt træskur, der ligger i forbindelse med hans fars tømrerfirma i Slagelse.

Det grå tæppe på gulvet under ham er plettet af flygtige malerklatter, mens en stak gamle håndklæder og viskestykker er stablet sammen i det ene hjørne. Mikkel Hjort Harboe maler nemlig i dag på næsten alt, han kan komme i nærheden af.

- Den her. Der kommer til at være en stor mand i centrum. Han skal være motivet på maleriet, fortæller han begejstret og peger mod et stort lærred malet i blå, gule og lyserøde farver, der hviler op ad skurets bagvæg.

Inspireret af idol

Maleriet er blot det næste i rækken: For flere andre lærreder, et par sko, en denim-jakke - og sågar en guitar - har Mikkel Hjort Harboe allerede sat sit kunstneriske præg på.

Ligesom mange andre under coronapandemien, har den 22-årige slagelseaner nemlig opdaget en helt ny interesse og gør sig nu som kunstner inspireret af et for ham stort idol: Maleren Martin Brachér, der i forbindelse med landets anden nedlukning annoncerede, at han stoppede sin karriere inden for kunstverdenen under navnet »ByBrachér«.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Ifølge Mikkel Hjort Harboe var det aldrig sket, at han var begyndt at male, hvis det ikke havde været for coronapandemien. Selv da han blev konfirmeret, og hans faster, der selv er kunstner, gav ham et lærred og maling i konfirmationsgave, smed han det ud. Foto: Anders Ole Olsen

- Jeg har altid syntes, at hans malerier var megafede, så da han stoppede, fik jeg selv lyst til at gå i gang, fortæller Mikkel Hjort Harboe, der privat ejer flere af ByBrachérs værker.

- Jeg havde lige sådan en måned eller to, hvor jeg gik og spurgte mig selv: »Det kunne da være meget fedt at føre videre, kunne det ikke?« Og så begyndte jeg, forklarer han.

Kabalen gik op

Ifølge Mikkel Hjort Harboe var det derfor aldrig sket, at han var begyndt at male, hvis det ikke havde været for coronapandemien. Selv da han blev konfirmeret, og hans faster, der selv er kunstner, gav ham et lærred og maling i konfirmationsgave, smed han det ud.

"Pludselig var der bare en række dominobrikker, der væltede i den rigtige rækkefølge, føler jeg."
- Mikkel Hjort Harboe

- Pludselig var der bare en række dominobrikker, der væltede i den rigtige rækkefølge, føler jeg. For corona gjorde, at Martin (Brachér, red.) stoppede, som så gjorde, at jeg startede. Hvis han ikke var stoppet, så tror jeg aldrig, jeg var startet, hvis jeg skal være helt ærlig, siger han og rømmer sig.

Det er nemlig mærkeligt at forestille sig Mikkel Hjort Harboe uden malerpletter på bukserne og en malerpensel i hånden. Det synes han også selv. Men som han udtrykker det: »Corona fik kabalen til at gå op.«

For samtidig med, at hans idol stoppede med at male, havde han heller aldrig selv haft mere fritid.

Desuden var hans kæreste taget ud for at aftjene sin værnepligt, og den pub, han ellers er ansat på, var lukket ned ligesom det øvrige Danmark.

Artiklen fortsætter efter billedet...

Kunsten rækker ikke til, at Mikkel Hjort Harboe kan leve af det. Men det har heller aldrig været målet, siger han. Foto: Anders Ole Olsen

- Der har været mange tidspunkter, hvor man har tænkt: »Nå, hvad skal jeg så lave?«, og så har det været nemt at gå i gang med at male. På den måde har det 100 procent været tidsfordriv. Men jeg føler, at det er en ting, der skulle ske, fastslår Mikkel Hjort Harboe.

Føler sig som 10 år igen

I dag arbejder han dog fortsat - som han har gjort det længe - fuldtid som souschef på en Cirkle K. Og efter landets genåbning skal han også til at tilbringe nogle aftener i baren på den pub, hvor han er ansat på deltid.

Men når han kan, bruger han tiden i det lille mørke træskur ved hans fars tømrerfirma: Som regel i aftentimerne eller i weekenderne, når han har fri.

Som da han for eksempel ankom flere timer tidligere end Sjællandskes journalist, så han før interviewet, der foregik en almindelig lørdag formiddag, kunne nå at male.

- Det er ikke til, at jeg kan leve af det. Slet ikke. Men det er til, at jeg kan gå og hygge mig lidt med det. Og det er sgu også fedt, fastslår Mikkel Hjort Harboe, som om han aldrig har interesseret sig for andet hele sit liv.

- Man føler lidt, at man er 10 år igen, når man står der med penslen: Man har frie tøjler, og man behøver ikke tænke for meget over, hvad man skal lave. Man kan bare sætte nogle klatter og se, hvad det ender ud i.

Mikkel Hjort Harboe har for nylig givet en guitar nyt liv med sin kunst. Han sammenligner det at male med en musiker, der udtrykker følelser gennem sange. Foto: Anders Ole Olsen

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk