19. september 2019
Over tre dage bliver der holdt en maritim innovationscamp for elever på ZBC i Slagelse. Her er formålet at booste den faglige stolthed, så flere på sigt vælger en erhvervsuddannelse. På den måde kan den maritime branche gøre op med mangel på faglærte.
Over tre dage bliver der holdt en maritim innovationscamp for elever på ZBC i Slagelse. Her er formålet at booste den faglige stolthed, så flere på sigt vælger en erhvervsuddannelse. På den måde kan den maritime branche gøre op med mangel på faglærte.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mangel på faglærte: Den faglige stolthed skal boostes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mangel på faglærte: Den faglige stolthed skal boostes
Slagelse - 20. marts 2019 kl. 07:24
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Efterspørgslen i den maritime sektor går i stigende grad i retning af kvalificeret og uddannet arbejdskraft, men ifølge brancheorganisationen Danske Maritime er kun 40 procent af arbejdsstyrken i den maritime industri faglærte.

Over tre dage deltager omkring 20 ZBC-elever fra forskellige uddannelsesretninger derfor i en maritim innovation camp på ZBC i Slagelse.

Den skal booste den faglige stolthed og lære eleverne om mulighederne i den maritime branche.

- Projektet i sig selv hedder jo »stolthed i erhvervsuddannelserne«, og det går ud på at prøve at tiltrække flere unge talenter til ehvervsuddannelserne, forklarer Stine Hallingskog, der er uddannelseskonsulent hos brancheorganisationen Danske Maritime, der står bag projektet.

- Og her er vi selvfølgelig interesserede i, at flere vælger en teknisk og gerne maritim erhvervsuddannelse, uddyber hun.

De næste dage skal elever på ZBC i Slagelse derfor arbejde tværfagligt for at løse en opgave for virksomheden Exilator, der producerer udstødningssystemer til skibe.

Den gruppe, der klarer sig bedst, modtager en præmie. Men dagene kommer ikke kun til at handle om at vinde og være bedst.

En væsentlig del af campen er i stedet, at eleverne på tværs af faggruper får mulighed for at arbejde sammen.

Og det er en god ting, mener Mads Andersen, der er underviser på ZBC:

- Hvis man er uddannet som noget, synes man ofte, det er det mest fantastiske. Men der er nogle, som er rigtig gode til at løse nogle problematikker, hvor andre har løsninger på noget andet. Og gennem tværfagligt arbejde kan man opnå respekt for andre faggrupper, forklarer han.

Den tre dage lange camp udspiller sig desuden i tæt samspil med de maritime virksomheder, der meget vel kan blive aftagere til de unge, når de skal ud på arbejdsmarkedet.

Således er den maritime innovation camp arrangeret i samarbejde med både ZBC Slagelse og repræsentanter fra lokale, maritime virksomheder.

Og her vil man gerne have flere faglærte ind, siger uddannelseskonsulent fra Danske Maritime, Stine Hallingskog.

- Helt generelt kan se, at vi står og mangler kvalificeret arbejdskraft i industrien. Virksomheder skriger efter alt fra bådbyggere, skibsmontører, elektrikere, industriteknikere og automatikteknikere, forklarer hun.

For med cirka 40.000 ansatte repræsenterer den maritime industri den største andel af de beskæftigede i Det Blå Danmark.

Derfor er dygtige medarbejdere afgørende for branchen. Et billede, som en stigende efterspørgsel bekræfter:

Siden 2006 er antallet af beskæftigede med lang videregående uddannelse i de maritime erhverv gået frem med 41 procent, mens antallet af ufaglærte er faldet med 29 procent i samme periode.

Det viser en rapport af Danske Regioner fra 2018.

- Men vi kan se, at med den tilgang, der er til erhvervsuddannelserne i øjeblikket, der kommer vi til at mangle rigtig mange i industrien, siger Stine Hallingskog og peger på, at stadig mere avancerede maritime løsninger vil gøre efterspørgslen på faglærte endnu større i fremtiden.

Derfor sigter projektet også mod at nå bredere ud til blandt andet udskolingselever:

- Vi kommer efterfølgende til at følge op med skolebesøg i folkeskoler og i udskolingsklasser, hvor vi bruger rollemodeller fra campen, fortæller Signe Hallingskog og undertsreger:

FAKTA
  • Maritim innovation camp er arrangeret i samarbejde med ZBC Slagelse og repræsentanter fra lokale, maritime virksomheder.

  • Campen er led i en større kampagne, der skal få flere unge til at vælge en erhvervsuddannelse inden for det maritime.

  • Formålet er derfor både at øge den faglige stolthed og vise de studerende, hvilke muligheder der er inden for den maritime branche, så branchen kan få flere faglærte.

  • Bag projektet står Danske Maritime, brancheorganisation for danske leverandører af maritimt udstyr, service, skibsdesign og skibe.

  • Campen er en del af projektet Stolthed i Erhvervsuddannelserne, hvor også Nationalt Center for Erhvervspædagogik (NCE), der er en del af Københavns Professionshøjskole, er partner.

  • Projektet realiseres med støtte fra Nordea-fonden, og den første camp blev afholdt på EUC Nord i Frederikshavn i november 2018.

- Faktum er, at vi simpelthen ikke har nok unge mennesker, der vælger en erhvervsuddannelse.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk