7. august 2020
M/F Broen, som den så ud i sin storhedstid. Senest har den fungeret som flydende diskotek.
gallery icon

Se billedserie

M/F Broen, som den så ud i sin storhedstid. Senest har den fungeret som flydende diskotek.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mandag ankommer længe ventet færge

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mandag ankommer længe ventet færge

Stor festivitas i Halsskov Færgehavn mandag, hvor den sidst bevarede storebæltsfærge M/F Broen ankommer for at blive lagt på plads i leje.

Slagelse - 30. juli 2020 kl. 07:08
Af Arne Svendsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

I over 14 dage har sikring og opfyldning været på plads i Halsskov Færgehavn til at tage imod færgen M/F Broen, og på mandag i tidsrummet klokken 10-12 skulle den længe ventede færge så ankomme, trukket af to slæbebåde.

- Det afgørende for transporten har været vejret, idet bugseringen ikke kan foregå, hvis det blæser over fem knob. Her har vi ifølge vejrudsigten et »vindue« fra fredag til mandag med godt vejr, fortæller projektchef Torben Hjelm fra Slagelse Kommune.

Slæbebådene skal dog først sejle til Grenaa, hvor M/F Broen har ligget de senere år, og først søndag kan kursen blive sat mod Korsør. 20 timer ventes transporten at vare.

Stor velkomst

- Det er en stor dag. Færgefart er jo en stor del af Korsørs dna, så vi planlægger en festlig modtagelse med stor mediedækning, tale af borgmesteren og musik ved Skælskør Marinegarde, siger Torben Hjelm.

Der er to områder for publikum. Nemlig ved de gule containere og på passagen langs campingpladsen.

På det asfalterede areal foran toilet- og omklædning bliver der fra 10-12 mulighed for at få lune pandekager og noget at drikke.

Torben Hjelm forventer, at færgen også vil blive modtaget at lokale lystsejlere, der vil tude med hornet, når færgen bugseres på plads.

Udstillingscenter

Det er som tidligere nævnt et enigt byråd, der har besluttet at erhverve den tidligere færge, som skal placeres både højt og tørt i færgeleje 2.

Sikring og opfyldning af Halsskov Færgehavn er tilendebragt for de 16 afsatte millioner kroner.

Det samme er fem måneders forhandlinger om køb, transport og placering af færgen, der skal indgå som en særdeles synlig del af vandsports- og udstillingscentret på stedet.

- Færgen skal indeholde et udstillingscenter om byggeriet af Storebæltsbroen, og den skal også fungere som opbevaringssted for det materiel, som bruges i vandsportscentret. Hvad den ellers skal bruges til, er der dog ikke helt taget stilling til, men der kommer givetvis også en form for café, fortæller Torben Hjelm.

Stort arbejde med indretning

Færgen placeres som nævnt i færgeleje 2 ved broklappen med stævnen ud mod Storebælt.

Den mest holdbare løsning er at placere færgen så højt, at den ligger helt tørt.

Den høje placering af M/F Broen sker rent teknisk ved at slå en spunsvæg ned foran færgen, når den er sejlet ind i færgelejet, efter det er tømt for det nuværende sand, som har trykket bunden og gjort den stabil.

Når spunsvæggen er færdig, pumpes vand ind i færgelejet, indtil færgen når den ønskede højde, hvorefter der fyldes op med sand.

- Når færgen er på plads venter så et stort arbejde med at få lavet nye installationer af strøm og varme, siger Torben Hjelm.

Det koster den

Sjællandske erfarer som tidligere nævnt, at den samlede pris for at sætte den synlige færgeprik over havnens forvandling fra grim ælling til en smuk svane er mellem 12 og 15 millioner kroner. For pengene tømmes færgen for diskoteksudstyr og leveres med den hævede placering i færgeleje 2.

De løbende drifts- og vedligeholdelsesudgifter til færgen er hentet fra den tidligere plan i Nyborg og fastsat til under en million kr. om året.

Brugerne involveres

Der er afsat fire millioner kroner til etablering af udstillingscenter på færgen.

Herefter skal brugerne af vandsportscenteret og andre færgeinteresserede indbydes til idéudvikling om brugen af resten af færgen, hvor næsten kun fantasien sætter grænser.

Motorfolk vil i færgens maskinrum føle sig som i paradis, da det fremstår helt intakt.

Sundhedsstyrelsen opfordrer nu til at man bruger mundbind i myldretiden: Synes du det er en god idé?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk