25. juni 2021
En glad 71-årig Bente Cilleborg, da hun modtog en pris for sin kamp for det åbne toilet. En kamp, der nu er vundet. Foto: Helge Wedel
gallery icon

Se billedserie

En glad 71-årig Bente Cilleborg, da hun modtog en pris for sin kamp for det åbne toilet. En kamp, der nu er vundet. Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kovending: DSB genåbner toilettet på Korsør Station

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Kovending: DSB genåbner toilettet på Korsør Station
Slagelse - 21. december 2018 kl. 06:22
Af Helge Wedel

Toilettet på Korsør Station forbliver åbent. DSB er vendt på en tallerken. Etaten har torsdag vendt ryggen til sit eget argument om, at stationer med under 10.000 daglige passagerer ikke skal have toiletter, hvorfor der skulle lukkes i Korsør.

- Vi bevarer toilettet på Korsør Station, fordi vi har lyttet til den voldsomme debat, som lukningen udløste. Hertil er Korsør Station en speciel station som en pendlerstation, der er placeret langt fra bymæssig bebyggelse, siger Aske Wieth-Knudsen til Sjællandske. Han er er underdirektør i DSB Produkt.

DSB gennemførte lukningen og nedlæggelsen af toilettet i Korsør den 1. juni 2018. Hurtigt opstod der massive protester, som dog blev fejet af bordet af DSB med henvisning til, at de rejsende kunne benytte toiletterne i togene. Kioskejer Bente Cilleborg fortsatte kampen for at få genåbnet toilettet. Hun henviste til, at både voksne og børn måtte besørge i buskene og i hjørnerne af stationen.

Godt to måneder efter lukningen kom også en reaktion fra Slagelse Kommune, der den 9. august sendte DSB en »juridisk hammer« i form af en partshøring med krav om, at DSB genåbner toilettet på Korsør Station med henvisning gældende byggelovgivning og byggetilladelsen fra 1. juli 1992. DSB mente dog ikke, at det krævede byggetilladelse af låse en toiletdør!

Den 3. september genåbnede toilettet som en forsøgsordning efter aftale mellem DSB og kioskejer Bente Cilleborg, der skulle stå for den praktiske drift af toilettet.

Toiletsagen nåede helt ind på Christansborg, hvorfra medlemmer af transportudvalget besøgte Korsør Station. Efterfølgende stillede formanden for Folketingets transportudvalg Lennart Damsbo-Andersen (S) spørgsmål til transportminister Ole Birk Olesen (LA).

- Er DSB blevet presset til at åbne toilettet af ministeriet eller transportministeren?

- Nej, det er vi ikke. Det er vores egen belutning begrundet i den særlige beliggenhed, som Korsør Station har. Vi genåbner ikke andre nedlagte toiletter på mindre stationer i Danmark med under 10.000 daglige passagerer, siger Aske Wieth-Knudsen.

DSB driver toiletter på omkring 30 stationer i Danmark. Ifølge Aske Wieth-Knudsen er DSB i gang med at istandsætte de tilbageværende toiletter.

- Jeg er bare så glad for, at der nu kommer en permanent løsning, og DSB har lyttet både til mine og mange andres argumenter om, at Korsør Stations beliggenhed kræver et åbent toilet, siger Bente Cilleborg til Sjællandske. Den 71-årige ildsjæl har også modtaget en pris for sin utrættelige kamp for et åbent toilet. Hun tilføjer en smule kryptisk, at afgørelsen om toilettet nu giver hende ro til at se på fremtiden.

Prisen for at benytte DSBs toiletter andre steder i Danmark er i øvrigt fem kroner. Betaling kan ske elektronisk. Så en tur på toilettet i Korsør for en to-krone-mønt varer næppe ved.

Afdelinger på sygehuse i hele landet er nu ramt af strejke, fordi to tredjedele af sygeplejerskerne stemte nej til det nye forslag til overenskomst. Forstår du deres løn-utilfredshed?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk