15. januar 2021
Dette amfibie-køretøj, som EntreprenørService har lejet af en af deres samarbejdspartnere, var tirsdag i sving med at fjerne tang.
gallery icon

Se billedserie

Dette amfibie-køretøj, som EntreprenørService har lejet af en af deres samarbejdspartnere, var tirsdag i sving med at fjerne tang.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kamp mod natur-kræfter i Tude Å

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kamp mod natur-kræfter i Tude Å

Slagelse Kommune fik tirsdag skabt bedre gennemstrømning fra Tude Å til Storebælt. Ifølge chefkonsulent i kommunen skyldes fiskedøden et sammenfald af uheldige omstændigheder.

Opdateret 29. juli 2020 kl. 11:56
Slagelse - 29. juli 2020 kl. 09:34
Af Arne Svendsen

Når disse linjer læses skulle der atter være skabt gennemstrømning fra Tude Å og ud i Storebælt, med bedre forhold for fiskene i åen til følge.

Tirsdag tidligt fra morgenstunden var folk fra Slagelse Kommune i sving på at skabe en bedre passage, så man undgår det man oplevede i weekenden med tilstopning af udmundingen, som medførte fiskedød.

En fiskedød der var forårsaget af store mængder tang, som var blevet presset ind i åløbet, hvor det lå og rådnede op på bunden. En proces der tog den ilt, som fiskene skulle bruge.

- Vi har fået fjernet og skubbet en masse tang ud af udløbet og skabt noget bedre gennemstrømning. Så må vi se hvordan den naturlige dynamik påvirker problemstillingen, lød meldingen fra vandløbsmedarbejder Henrik Poulsen til Sjællandske ved middagstid tirsdag.

Han fortæller, at der er tale om meget store mængder tang, som det ikke er almindeligt at se i så store mængder på stedet.

Store naturkræfter

Ifølge chefkonsulent Bo Gabe fra kommunens center for miljø, plan og teknik er der tale om et sammenfald af uheldige omstændigheder med meget store mængder tang og en kraftig vind, som har presset tangen op i åen.

- Hvis vi så bare havde fået et større regnskyl, ville det hele været blevet skyllet ud i bæltet igen, siger Bo Gabe.

Han siger, at der er store naturkræfter i sving på stedet, som blandt andet fordeler sandet i området på en måde, så udløbet hele tiden skifter udseende.

Hvilket han illustrerer med to dronefotos taget med halvanden måneds mellemrum.

Han mener dog ikke, at dumpningen af sand fra oprensningen af Korsør Havn spiller ind her.

- Den dumpning er kun et lille sandkorn i forhold til de øvrige naturkræfter, siger Bo Gabe.

Sjællandske var tirsdag i kontakt med Kystdirektoratet omkring denne sag. Herfra henviste man til Miljøstyrelsen, som det ikke er lykkedes at opnå kontakt med grundet ferie.

Reaktion fra politiker

Sagen har også affødt en reaktion fra Steen Olsen (S), medlem af kommunens udvalg for miljø, plan og landdistrikter.

Han konstaterer, at Slagelse Kommunes politikere ikke har været særligt heldige med at leve op til hverken de gamle eller nye vandløbsregulativer, pleje af blandt Tude Å eller for den sags skyld sikre fremdrift i »det ellers gode projekt der gælder vådlægningen af engene ved Vejlerne.«

Han henviser også til, at han tidligere har spurgt på et udvalgsmøde, hvorfor kommunen og Vandsynsrådet ikke kunne finde projekter til at udnytte den fulde økonomiske ramme ved fordeling i det netop afsluttede Vandråds arbejde.

- Var det slet ikke en mulighed at søge om at anvende de afsatte penge til de opståede udfordringer og til at sikre målopfyldelse i Tude Å's ydre løb? spørger han.

Han spørger videre, om Slagelse kommune ikke har forholdt sig eller udtalt sig om ansøgning omkring klapning fra Korsør Lystbådehavn.

- Lige nu er det vigtigste dog for mig at få klarlagt årsag til fiskedøden og finde frem til hvordan Slagelse Kommune kan forebygge en lignende situation. For eksempel ved mulig for overvågning og tilsyn fremadrettet, siger Steen Olsen.

I denne uge begynder VM i håndbold. Tror du det danske herrelandshold kan vinde VM?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk