24. august 2019
- Det er fascinerende at iagttage, hvordan fugle kommunikerer med hinanden, for eksempel når der kommer en rovfugl forbi, siger Villy Jensen (i forgrunden), der bor i nærheden og tit kommer på stedet. Fotos: Mie Neel
gallery icon

Se billedserie

- Det er fascinerende at iagttage, hvordan fugle kommunikerer med hinanden, for eksempel når der kommer en rovfugl forbi, siger Villy Jensen (i forgrunden), der bor i nærheden og tit kommer på stedet. Fotos: Mie Neel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fugletælling: De fleste musvåger undgik Storebæltsbroen under træk

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fugletælling: De fleste musvåger undgik Storebæltsbroen under træk
Slagelse - 15. oktober 2018 kl. 08:21
Af Arne Svendsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Bevæbnede med kikkerter samt kaffemusvåger og kage havde omkring 30 personer søndag taget opstilling på den lille »knold« ud mod Storebælt lige ved broen i anledning af den årlige fugledag rovfugletælling.

De kom fra Dansk Ornitologisk Forening Vestsjælland, og som tidligere omtalt skal overvågningen blandt andet afdække, om og hvornår musvåger og andre rovfugle vælger at følge Storebæltsbroen, når de skal krydse Storebælt.

Det viser de første 16 års observationer, at de faktisk gør en gang imellem. For eksempel slog 2014 alle rekorder med næsten 900 musvåger på kun en time.

Sådan gik det dog ikke i år.
- Vi talte kun 47 musvåger, der trak langs broen. Langt hovedparten, nemlig 269, trak sydpå til Stigsnæs. Hvilket bekræfter vores teori om, at det er vejr og vindforholdene, der er helt afgørende, fortæller Henrik Wejdling fra Dansk Ornitologisk Forening, der i de tre timer tællingen stod på havde travlt med kikkert og notesblok.

Det helt afgørende var, at vinden var i sydøst. Det betød, at der var medvind over broen, men det er ikke lige sagen for musvågerne. De foretrækker nemlig en let modvind, der betyder, at de får opdrift og nærmest kan svæve hele vejen til Fyn uden at bruge kræfter på vingeslag.

Så derfor havde fuglekiggerne hovedsageligt kikkerterne rettede ind mod land.

Her kunne de betragte musvågerne, der fløj mod syd. Og de selvsamme musvåger blev senere spottet ved Stigsnæs, hvor man talte 287 stykker, som tog turen ud over Agersø og Omø, hvorfra de fortsatte mod Langeland og Fyn.

Henrik Wejdling oplyser, at de musvåger man så kommer fra Norge, Sverige og Finland. Musvågen findes også i Danmark som standfugl.

Udover musvågerne blev der også observeret andre fugle som blå kærhøg og en snes spurvehøge, De sidste tog turen over broen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk