16. september 2021
Billede
gallery icon

Se billedserie

facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fredet milesten i vejen for ny cykelsti

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fredet milesten i vejen for ny cykelsti
Opdateret 05. marts 2020 kl. 11:16
Slagelse - 05. marts 2020 kl. 07:00
Af Carsten Lysdal

I et område fyldt med fortidsminder og levn fra gammel tid skal entreprenører være årvågne. Særligt når det gælder anlæggelsen af ny cykelsti mellem Slagelse og Vemmelev, hvor arbejdet pågår i skrivende stund og ventes sluttet senere på året.

Det vrimler nemlig med eksempelvis milesten og andet, der ikke bare er værd at passe på, men rent faktisk er fredede og dermed slet ikke må røres.

Det er tilfældet for den såkaldte keglestub af grå granit, der står ikke langt fra bunden af Vårby Bakke. Milestenen står på en lysegrå marmorsokkel, der tidligere var omkranset af ukrudt og derfor næsten kun kunne anes med et aldeles skarpt øje.

Anderledes synes den dog i dag, idet den knapt en meter høje sten med påskriften »CR VII 12,5«, med henvisning til kong Christian d. 7, har fået alt omkring sig gravet væk som led i arbejdet på strækningen. Med reglerne om beskyttelse af fortidsminder må der ikke pilles ved sådanne minder. Ej heller de øvrige levn, der er fundet i området.

- Der er også fundet en stenkiste fra 17-1800 tallet på strækningen. Flere kommuner har fundet ud af, at de jo også er væsentlige vidner om vores gamle dage, og mens man tidligere har fjernet dem og puttet plastikrør ned i stedet for, bevares de nu. Det er sket i et enkelt tilfælde netop der, siger arkæolog Niels Wickman, overinspektør for Arkæologisk Afdeling på Museum Vestsjælland.

Flere hundrede år gammel

Netop den sten, som bilister og forbipasserende vil kunne øjne noget lettere i dag end tidligere, er en milesten fra 1700-tallet.

Kong Christian d. 7, der døde som 59-årig, blev født i 1749 og regerede fra 1766. Han var dog nok mest kendt for sin skizofreni, mange raserianfald og de natlige hærværks- og fornøjelsesture i selskab med den prostituerede Støvlet-Katrine.

En længere udenlandsrejse hjalp i øvrigt ingenlunde, og i en kort årrække kunne kun få personer tøjle ham, herunder lægen Struenzsee, som dog blev fængslet og henrettet for majestætsforbrydelser i 1772.

Det var blandt andre Christian d. 7, der i 1700-tallet sikrede, at de vigtigste veje i Danmark blev opmålt. Arbejdet med milesten, der således fungerer som en afstandsmarkering, startede dog allerede i slutningen af 1600-tallet, hvor astronomen Ole Rømer sørgede for de første varige milesten.

Synes du, at kommunen er der for dig?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk