18. oktober 2019
Egon Nielsen holder styr på pølserne, mens vennerne hygger sig i baggrunden.

Foto Thomas Olsen
gallery icon

Se billedserie

Egon Nielsen holder styr på pølserne, mens vennerne hygger sig i baggrunden. Foto Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Fred her til lands og i anlægget

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Fred her til lands og i anlægget
Slagelse - 24. juni 2019 kl. 06:15
Af Solveig Hansen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Slagelse: Knap havde dyr i alskens varianter forladt Slagelse Lystanlæg i forbindelse med Dyrenes Dag, før hekse og trolde kom på banen - eller i hvert fald én heks var til stede kortvarigt, inden hun fløj af sted mod tyske himmelstrøg for at feste med andre hekse på det 1.141 meter høje Bloksbjerg.

Sådan går fortællingen i hvert fald, og mens heksen brænder, hører Midsommervisen sig til. En vise skrevet af Holger Drachmann med et helt andet sigte for øje end bålafbrænding og hekse. I stedet er visen skrevet i 1885 til eventyrkomedien: Der var engang. Men sådan er det tit med traditioner. Ofte er de en god blanding af lidt og hvert, og det gør vel egentlig heller ikke så meget.

For traditioner samler og forener - også selv om det kun er for en kort stund. Det gjaldt også søndag aften i Slagelse Lystanlæg, hvor der sædvanen tro var gjort klar med bål i anlægssøen.

Allerede fra klokken 18 begyndte årets sankthansaften med, at bandet 2 Times alias Carsten Krogsgaard Jørgensen, Mogens Nielsen og i dagens anledning også Anders Morgen spillede op til god stemning og festlig fejring af Johannes Døberens fødselsdag, som via en kirkelig tradition også har viklet sig ind i sankthans-traditionen.

Og siden hen er Shubidua også nærmest blevet synonym med sankthansaften, men det er en helt anden historie.

Sankthansaften i anlægget finder sted takket være Business Slagelse og Varelotteriet, og med gratis adgang og fantastisk vejr, var der fuldt hus i anlægget, og mange benyttede lejligheden til at spise aftensmaden i godt selskab under åben himmel i følgeskab med kølige drikke af forskellig slags.

Inden tiden var kommet til at tage afsked med slagelses helt egen heks, bød sommeraftenen, med Slagelsekoret i front, på stemningsfuld fællessang, hvor Danmark og den danske sommer blev hyldet i sangene Danmark nu blunder den lyse nat samt I Danmark er jeg født.

Klokken 20.45 var borgmester John Dyrby Paulsen på scenen for at holde årets båltale.

Og endelig kom tidspunktet, hvor første gnist blev til flammer, der igen blev til et fyrigt bål og et pænt farvel og tak til årets heks, mens der blev sunget: »Vi vil fred her til lands, sanktehans, sanktehans. Den kan vindes, hvor hjerterne aldrig bli´r tvivlende kolde.

Og det blev de aldrig i anlægget i Slagelse søndag aften, hvor traditioner, overtro, fædrelandskærlighed, sommervejr og dansk hygge blev forenet på bedste vis.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk