5. juni 2020
Sjællandske har fået et spørgsmål fra Leif Hansen, der undrer sig over, hvilke regler der gælder for test og karantæne, når det kommer til østarbejdere, der rejser ind i landet for at arbejde - blandt andet her på Danfrugt Skælskørs frugtplantage. Men svaret er, at der ingen regler er. Foto: Annika Fossá
Sjællandske har fået et spørgsmål fra Leif Hansen, der undrer sig over, hvilke regler der gælder for test og karantæne, når det kommer til østarbejdere, der rejser ind i landet for at arbejde - blandt andet her på Danfrugt Skælskørs frugtplantage. Men svaret er, at der ingen regler er. Foto: Annika Fossá
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En læser spørger: Har virksomheder selv ansvar for at undgå spredning af virus-smitte?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

En læser spørger: Har virksomheder selv ansvar for at undgå spredning af virus-smitte?

Hvert år rejser udenlandsk arbejdskraft til blandt andet Skælskør for at hjælpe til på de omkringliggende frugtplantager. Men det er op til den enkelte virksomhed at sikre arbejdsforholdene, så coronavirus ikke spredes, oplyser ministerium.

Slagelse - 21. maj 2020 kl. 12:03
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Hver sommer lander danskdyrkede bær på butikshylder landet over. Men før de ender i indkøbskurven, har de taget rejsen fra en frugtplantage.

Ofte håndplukket af udenlandsk arbejdskraft.

Det sker også i Skælskør, hvor østeuropæere hvert år arbejder på de omkringliggende jordbær- og kirsebærplantager. Men i dag ser hele verden anderledes ud.

Sjællandske har derfor fået et spørgsmål fra Leif Hansen, der undrer sig. For hvilke regler gælder egentlig for test og karantæne for østarbejdere i en tid, hvor coronavirus er i udbrud?

- Allerede nu kan vi se, at østeuropæiske sæsonarbejdere er ankommet til Skælskør. Flere beboere i området er bekymrede, og stiller spørgsmål, skriver han i en mail til redaktionen.

Leif Hansen ønsker derfor at vide, om østarbejdere testes for COVID-19, når de rejser ind i landet. Og om de skal i karantæne, ligesom danskere, der kommer hjem fra ferie i udlandet, straks skal gøre det.

Ingen krav om karantæne

Normalt opfordrer myndighederne til, at danske ferieturister allerede dropper fysisk kontakt som kram og kys til familiemedlemmer i lufthavnens ankomsthal, når de vender hjem fra for eksempel en solskinsferie.

Men anderledes ser det imidlertid ud for udlændinge, der kommer til Danmark for at arbejde.

Trods ellers stramme corona-regler er der nemlig ingen krav til, at udenlandske arbejdere kommer i karantæne eller modtager et helbredstjek.

Ved ankomst til landet skal de derfor alene kunne dokumentere, at de har et arbejde.

De samme regler gælder for danske statsborgere, oplyser Beskæftigelsesministeriet. Altså skal en dansker, der vender hjem fra et arbejde i udlandet, ikke i karantæne - kun hvis vedkommende har været på ferie.

Arbejdsgiver har ansvaret

Reglerne - eller mangel på samme - har vakt utilfredshed hos både SF og Dansk Folkeparti.

Her mener man, at der bør stilles større krav til indrejsende for at indæmme smittespredningen af coronavirus.

Men beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) melder klart ud i en pressemeddelelse: Det er den enkelte virksomheds ansvar at sørge for, at virussen ikke spredes på de danske arbejdspladser.

"Alle virksomheder har et ansvar"
- Peter Hummelgaard (S), beskæftigelsesminister

Efter at have indkaldt arbejdsmarkedets parter, arbejdsgivere og fagforeninger foruden sine ministerkollegaer til en snak om, hvad der kan gøres politisk, er beskæftigelsesministeren dog alligevel klar med en række initiativer.

- Vi pålægger nu alle arbejdsgivere at få styr på arbejdsmiljøet og undgå COVID-19 smitten udefra. Alle arbejdsgivere har et ansvar, forklarer han i den udsendte pressemeddelelse.

Flere initiativer iværksat

Én af initiativerne er således et branchesamarbejde, hvor arbejdsmarkedets parter i samråd med regeringen finder løsninger, der passer til de enkelte brancher.

Derudover skal Arbejdstilsynet, Styrelsen for Patientsikkerhed og »om nødvendigt« politiet føre mere kontrol, ligesom der ved eksempelvis grænserne skal føres en mere offensiv teststrategi, oplyser Beskæftigelsesministeriet.

Sidstnævnte initiativ prioriteres imidlertid i første omgang sundhedsfagligt personale bosat i udlandet, der arbejder i Danmark.

Det skal forhindre, at der overføres smitte til sårbare grupper på for eksempel plejehjem.

Kun hvis initiativerne til at undgå smittespredning viser sig ikke at virke, vil regeringen altså være klar til at lovgive med krav om karantæne i 14 dage for alle indrejsende.

Uanset hvilken nationalitet de har.

Billede

I Danfrugt Skælskør fortæller direktør Anders Piper, at man forsøger at begrænse smitten med coronavirus ved at tilbyde østarbejdere egen bolig. Det kan lade sig gøre i øjeblikket, hvor virksomheden kun har få ansatte fra udlandet - men når sæsonen for kirsebær går rigtigt i gang, vil der blive pladsmangel. Foto: Elmer Madsen


Bor i separate boliger

- Vi hjælper gerne til fra politisk hold, men det er i sidste ende virksomhederne, der er ansvarlige for, at arbejdsmiljøet er i orden, slår Peter Hummelgaard fast.

Et ansvar, som man blandt andet forsøger at tage hos Danfrugt Skælskør, der ejer Danmarks største frugtplantage, hvorfra der blandt andet dyrkes kirsebær.

De lander i butikkerne i højsæsonen i juli og august, og derfor har man i øjeblikket kun få østarbejdere ansat, oplyser virksomhedens direktør, Anders Piper.

"Da vi ikke har ret mange, er der god plads, men det vil ikke kunne blive ved sådan."
- Anders Piper, direktør i Danfrugt Skælskør

Ingen af disse har imidlertid været i karantæne ved ankomst til landet, ligesom de heller ikke er blevet testet for COVID-19. Til gengæld bor de i separate boliger og arbejder i små hold for at begrænse smittespredningen.

- Da vi ikke har ret mange, er der god plads, men det vil ikke kunne blive ved sådan, når vi kommer hen til sommeren, fortæller direktør Anders Piper.

Følger udvikling tæt

Ifølge Danfrugt Skælskør har man i øjeblikket cirka 20 østarbejdere ansat. Men ved højsæsonen vil det antal stige til over 100.

Derfor følger man regeringens retningslinjer og udviklingen af coronavirus tæt.

Direktør Anders Piper oplyser til Sjællandske, at de fleste østarbejdere, som Danfrugt Skælskør ansætter, kommer fra Polen. Og at ingen af disse har haft symptomer på virussen.

- Men så snart og hvis nogen udviser symptomer, vil de med det samme blive isoleret og testet, siger han.

Anders Piper understeger derfor samtidig, at borgere i Skælskør ikke har grund til bekymring, hvis de støder på østarbejdere i for eksempel supermarkedet.

Selv om virksomheden endnu ikke har oplevet tilfælde af smitte med coronavirus, udviser man nemlig stor forsigtighed. Og det samme gør østarbejderne.

- Alle tænker jo ens i denne tid. Så uanset om man er polakker, tysker eller dansker. så ønsker ingen af os at blive smittet, siger Anders Piper.

Billede

Anders Piper oplyser, at Danfrugt Skælskør i øjeblikket har cirka 20 østarbejdere ansat. Men ved højsæsonen vil det antal stige til over 100. Derfor følger man regeringens - omend mangelfulde - retningslinjer og udviklingen af coronavirus tæt. Foto: Elmer Madsen


Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk