27. juli 2021
Aase Kolding er stadig en frisk dame med god humor og blink i øjet. Hun fejres blandt andet af Skælskør Marinegarde på sin fødselsdag 3. august. Privatfoto
Aase Kolding er stadig en frisk dame med god humor og blink i øjet. Hun fejres blandt andet af Skælskør Marinegarde på sin fødselsdag 3. august. Privatfoto
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: En kendt dame runder de 100 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

En kendt dame runder de 100 år
Opdateret 22. juli 2021 kl. 14:46
Slagelse - 22. juli 2021 kl. 13:02

Det er et kendt ansigt i Skælskør, der tirsdag 3. august runder de 100 år.

Aase Kolding, blandt venner og i familien også kaldet »Trutty«, har tilbragt 90 af de 100 år i Skælskør, og hun er stadig en glad, positiv og frisk dame med en god humor og med et blink i øjet.

Hun blev født i Dalmose som datter af murer Johs. Melchiorsen og hustru Hedvig Melchiorsen. Inden Aase skulle begynde i skolen, flyttede familien dog til Algade i Skælskør, og skoletiden foregik på Skælskør Skole, som hun forlod med eksamen efter 9. klasse.

Hun blev senere elev på Gigtsanatoriet, »Gigten« (nu SANO), og blev færdig som økonoma i 1943. Aase arbejdede sammenlagt på »Gigten« i mere end 30 år ad flere omgange.

Mand og fem børn

Det var netop også på Gigtsanatoriet, at Aase traf sin kommende mand, bager Jørgen Kolding. Han leverede dagligt frisk brød fra Kolding's Bageri i Boeslunde. Parret blev viet af pastor H. Jessen den 12. november 1944 i Skælskør Kirke med efterfølgende fest på Hotel Daneborg.

Ægteparret fik fem børn: Anna-Lise »Putte« i 1945 og Jens i 1949. I de år boede parret i Møllegården i Boeslunde.

Aase og Jørgen Kolding boede på Nyvej 4, da Anders blev født i 1955, og da Hans Jørgen »Sjønte« blev født i 1958, var adressen Solbakken 2.

Da Lisbet kom til verden i 1965, var familien flyttet til Dyrehavevej 20. Aase og Jørgen havde hjemmeboende børn i 40 år.

Jens Kolding døde desværre alt for tidligt i 2012.

Samlingspunktet

Familien Kolding boede på Dyrehavevej 20 i cirka 40 år.

Adressen blev samlingspunkt for mange »komsammener« med familie og venner. Aase var som en selvfølgelighed omdrejningspunktet for mange frokoster, middage, kortspil, fodboldtaktik-møder osv.

- Aase sørgede - med sit blide og positive sind, og ikke mindst sin flid og køkkenekspertise - altid for, at alle var mætte og tilfredse, når de forlod nr.20. Ikke at forglemme sørgede hun i mange år for, at der var rent fodboldtøj til weekendens kampe, husker børnene.

I 1970'erne var Aase Kolding dagplejemor. Hendes arbejdsliv sluttede i en alder af 70 år, som det begyndte, på »Gigten«.

Jørgen Kolding blev senere repræsentant og bilforhandler. Blandt andet hos GM-forhandler D.E. Mikkelsen på Jernbanevej. Han var efterfølgende i en periode GM-forhandler i Odense, hvor parret også boede et par år.

Datter på landsholdet

Alle drengene samt datteren Lisbet var »tossede« med fodbold. Lisbet Kolding var endda både spiller og anfører på landsholdet både ved VM og OL. Fodboldgenerne har de arvet fra deres far, som også tidligere spillede fodbold.

At have en mand, der arbejdede som repræsentant/bilforhandler og fire børn, der skulle til fodboldtræning og kampe, betød langt fra faste spisetider, men Aase var alligevel klar med varm mad, når familien vendte hjem på alle tider af døgnet. Senere kom der både svigerbørn, børnebørn og oldebørn til, og for dem har hun også være en central og meget elsket person og forbillede.

Det er blevet til et par udenlandsrejser. Blandt andet var parret i 1999 i Australien, hvor sønnen Anders boede i en årrække.

Aase Kolding gik i mange år til gymnastik, svømning og lidt petanque blev det også til. Hun gik som ung på danseskole i Skælskør, hvilket hendes fem børn ligeledes er opdraget med.

Udover fem børn, er det blevet til 9 børnebørn og 7 oldebørn.

Garde spiller til fødselsdag

Jørgen Kolding døde i 2000 i en alder af 82 år. Aase flyttede herefter til Præstevangen, hvor hun har boet og klaret sig selv indtil sommeren 2020.

I dag bor hun på Plejecenter Møllebakken i Boeslunde lige over for Møllegården, hendes mands fødehjem, hvor hun i nogle år boede sammen med Jørgen.

På plejecentret får hun god pleje, og et par gange om ugen kommer besøgsvennen Bente Schou Hansen. Et af mange besøg, som Aase også sætter stor pris på. Hun er ofte med familien i sommerhuset, på besøg i Slagelse hos Hans Jørgen og Kit eller hos Anders på Spegerborgvej.

100-års fødselsdagen bliver om formiddagen markeret med kaffe og kage på plejecentret sammen med familien og de andre beboere. Om eftermiddagen samles inviterede gæster for at fejre Aase Kolding hos Anders på Spegerborgvej, hvor Skælskør Marinegarde sørger for musikalsk underholdning.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk