21. juni 2021
Sten Knuth (V) pressede i sin sidste tid som borgmester på for at komme til bunds i JIVE-sagen. Og det forstsætter han med nu, hvor EU har givet Slagelse Kommune afslag på aktindsigt. Foto: Hans-Jørgen Johansen.
Sten Knuth (V) pressede i sin sidste tid som borgmester på for at komme til bunds i JIVE-sagen. Og det forstsætter han med nu, hvor EU har givet Slagelse Kommune afslag på aktindsigt. Foto: Hans-Jørgen Johansen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: EU afviser at give aktindsigt i JIVE-sagen

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

EU afviser at give aktindsigt i JIVE-sagen
Slagelse - 23. februar 2018 kl. 09:48
Af Helge Wedel

Om undersøgelsen af JIVE-sagen fortsætter, er det store spørgsmål, som snart skal afgøres i økonomiudvalget, der netop er orienteret om, at EU har givet Slagelse Kommune afslag på aktindsigt i JIVE-sagen, som ellers blev anbefalet i den seneste rapport fra Deloitte. Her blev kommunen opfordret til aktindsigten hos EU for at finde ud af præcis, hvad den har været med i og brugt kræfter og penge på. Men uden tilsyneladende ifølge Deloitte-rapporten at have hverken rettigheder eller forpligtigelser. Kort sagt intet at have fået ud af den langvarige brintsag.

arrow Læs også: Bliver sidste punktum sat i brintsagen?

817.820,80 kroner er indtil videre brugt på at undersøge JIVE-sagen, der har været voldsomt belastende for det politiske klima, ligesom den har kostet en projektleder jobbet og førte til, at kommunaldirektør Jane Wiis tog sit gode tøj og forlod kommunen med et ordentligt dørsmæk i form af - »Jeg har aldrig været udsat for noget lignende. Men der er jo desværre mennesker i dette land og også i Slagelse Kommune, der ikke har andet fornuftigt at tage sig til end at svine andre menneskers gode navn og rygte til«.

Sjællandske har kontaktet Stén Knuth, der i sin sidste tid som borgmester søgte at få en ny undersøgelse af 10 konkrete punkter sat i gang, men et flertal ville kun gå videre med Deloitte-anbefalingen om at søge aktindsigt i EU, som altså nu er afvist med henvisning til de øvrige parter i det europæiske brintprojekt.

- Jeg vil nu se nærmere på EUs afvisning, og så regner jeg med, at vores forvaltning kommer med et oplæg til, hvad vi så har af muligheder for at komme til bunds i sagen, siger Stén Knuth til Sjællandske. Han mener, at sagen har fyldt så meget og haft så store konsekvenser i kommunen, at man ikke bare kan lade den ligge uden at søge at finde de svar, der mangler.

Vil du stadig have dine 10 punkter undersøgt?

- Det ved jeg ikke, nogle af punkterne overlapper måske hinanden, men om det er syv eller otte punkter, der skal undersøges, er jo også lige meget, siger Stén Knuth.

Borgmester John Dyrby Paulsen (S) oplyser til Sjællandske, at han afventer en melding fra Stén Knuth, om de 10 punkter skal indgå i det oplæg, som forvaltningen skal komme med til det næste økonomiudvalgsmøde, hvor det så skal besluttes, om JIVE-sagen skal fortsætte med nye undersøgelser eller lægges død med ubesvarede spørgsmål.

Her er Knuths 10 punkter:
(§ 22 er i styrelsesloven,der beskriver, hvad en udvalgsformand må, og SK står for Slagelse Kommune. EUE ApS er i dag gået konkurs.)

1. §22-brud ifht om SK har medvirket til vildledning af en EU fond for udbetaling af EU midler under falsk eller vildledende »dokumentation«.

2. §22-brud ifht politisk påvirkning/indblanding af sagsforløb, anbefalinger eller tilsagn og garantier for eller til, at EU fond kan misledes til f.eks. fond godkendelse af udbetaling af op til 17 millioner i støtte.

3. Hvilket grundlag/kompetence EUE ApS er ansat på, og om SK evt. kan sagsøges af EU for misledning, ligesom det skal afdækkes, hvem eller hvilket udvalg/ledelse/mandat EUE ApS arbejder for og under.

4. Havde EUE ApS i etablering af selskabet kompetence via bestyrelse/ledelse til at kunne stå i spidsen for projekter af den form, som selskabet blev hyret til, og under hvilket mandat de blev udvalgt?

5. Har bestyrelsen i EUE ApS erstatningspligt til evt. hæftelse for sagsanlæg fra enten EU og samarbejdspartnere, og eller SK og samarbejdspartnere?

6. En 100% transparent gennemgang af kontraktforhold holdt op imod udbetalinger til EUE ApS, samt de aktiviteter EUE ApS har udført og sammenholdt med de aktiviteter, EUE ApS har haft med enten EU, EU-samarbejdspartner eller andre interessenter.

7. Kan partnere/selskaber med tilknytning til brintbusprojekter få EU midler udbetalt separat? Og om kontrakter, tilsagn eller garantier fra SK kan påvirke disse evt. udbetalinger.

8. Har udvalgsformanden (Villum Christensen, red.) personligt engagement ift EUE ApS og evt. selskaber, tilknyttet ejere, bestyrelsesmedlemmer, eller tilknyttet selskaber og samarbejdspartnere? Dette for at kunne udelukke en evt. mistanke om magtmisbrug eller deltagelse i sagsforløb, som kan hæfte SK yderligere.

9. Kunne udbetalinger, der er tilfaldet EUE ApS medvirke til en udsættelse af en truende konkurs? Har SK's samhandel med EUE ApS medvirket til tilsløring af selskabets evne til at kunne drifte.

10. Aktindsigt hos JIVE for at få samtlige juridisk bindende dokumenter berigtigede, som findes mellem SK, EUE ApS og JIVE.

arrow Brint- og vindturbine-sagen: David Drachmann-Sunne dikterede
04. januar 2018 kl. 10:32 Opdateret: kl. 18:27
arrow Brintsagen rulles op i Information
12. oktober 2017 kl. 11:04 Opdateret: kl. 16:48
arrow Fyret projektleder glad for flertal mod brintrapport
12. august 2017 kl. 06:44 Opdateret: kl. 17:59
Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk