25. september 2020
Siden 1992 er antallet af anmeldte sager om blotteri faldet med 48,6 procent på landsplan. Udviklingen kan betyde, at flere sager ikke anmeldes. Og på samme måde ringede Ditte Bjerge fra Skælskør først til politiet, da hendes far bad hende om det, efter hun i fredags mødte en blotter. Opfordringen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er dog klar: Ofre bør altid anmelde krænkelser af blufærdigheden. Foto: Kim Rasmussen
Siden 1992 er antallet af anmeldte sager om blotteri faldet med 48,6 procent på landsplan. Udviklingen kan betyde, at flere sager ikke anmeldes. Og på samme måde ringede Ditte Bjerge fra Skælskør først til politiet, da hendes far bad hende om det, efter hun i fredags mødte en blotter. Opfordringen fra Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi er dog klar: Ofre bør altid anmelde krænkelser af blufærdigheden. Foto: Kim Rasmussen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kvinde krænket af blotter: - Jeg kunne føle hans ånde mod mig

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kvinde krænket af blotter: - Jeg kunne føle hans ånde mod mig

Ligesom mindst 461 gjorde det sidste år, mødte 37-årige Ditte Bjerge sent fredag aften en blotter. Selv om han aldrig forgreb sig på hende, føltes det som et overgreb. Også Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi tager sagen alvorligt og opfordrer ofre til altid at anmelde lignende krænkelser.

Opdateret 23. januar 2020 kl. 19:59
Slagelse - 23. januar 2020 kl. 10:33
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

På vej ud mod postkassen kigger hun sig over hver skulder, som hun plejer. Først mod højre. Så til venstre. Der er ingen, konstaterer hun. Så hun fortsætter.

arrow Læs også: Blotter krænkede kvinde: Skulle bare hente posten

Men da hun vender sig om, står han der. Helt tæt på.

Sent fredag aften befandt 37-årige Ditte Bjerge fra Skælskør sig på denne måde pludselig ansigt til ansigt med en blotter.

Uden at sige et eneste ord åbnede han sin halvlange trenchcoat i gråt, kraftigt stof. Og under den var han nøgen. Helt nøgen.

- Jeg kunne bare føle hans ånde mod mig. Og så får jeg pludselig fremstammet: »Du må ikke gøre mig noget«, fortæller Ditte Bjerge, som efter bedste evne vurderer, at blotteren stod mellem 40 centimeter til en hel meter fra hende, før han det næste øjeblik med ét løb væk.

Det hele gik stærkt. Og en umiddelbar chok-tilstand gør, at hun har svært ved at huske alle detaljer.

Mange blottere er på spil

Men Ditte Bjerges fortælling gør hende i dag til en af mange hundrede ofre, som hvert år udsættes for blufærdighedskrænkelse ved blotteri.

FAKTA
Signalement af den blotter, Ditte Bjerge mødte:
  • 25-30 år gammel
  • 170-175 centimeter høj
  • dansk af udseende
  • lyst hår
  • Iført koksgrå, halvlang trenchcoat og kasket

Sidste år blev der således anmeldt 461 sager på landsplan. Af dem skete syv i Slagelse Kommune, hvilket svarer til, at der oftere end hver anden måned var én, der blev udsat for blotteri.

Det viser tal fra Danmarks Statistik.

Men opgørelsen kan gemme på et kæmpe mørketal. I hvert fald tyder meget på, at ofre generelt er blevet mere tolerante over for blottere. Således blev der i 1992 anmeldt 898 blottere - altså 48,6 procent flere end sidste år.

- Jo mere vante, vi er blevet til at se nøgenhed og seksuelle ytringer, des ringere er sandsynligheden for, at vi føler os krænkede af, at nogen blotter deres kønsdele - og hvis ofret ikke føler sig krænket, bliver det heller ikke meldt til politiet, har seniorkonsulent i Justitsministeriet Britta Kyvsgaard tidligere forklaret til Viborg Stifts Folkeblad.

Nervøs for at anmelde

Heller ikke for Ditte Bjerge lå det på den måde først for at ringe til politiet og anmelde hendes møde med blotteren, der var mellem syv og 13 år yngre end hende selv.

I stedet tastede hun som det første nummeret ind til sin far på mobiltelefonen. Men det var ikke fordi, hun ikke var i chok over at være blevet krænket. Tværtimod var det netop derfor.

- Jeg havde brug for at høre en velkendt stemme. Og så bor min far tæt på. Jeg var bange for, at han (blotteren, red.) ville komme tilbage. Han havde jo mødt mig lige foran min postkasse, så han vidste, hvor jeg boede, forklarer Ditte Bjerge om de tanker hun gjorde sig umiddelbart efter episoden.

- Det var faktisk først, da min far til sidst i samtalen siger, at jeg er nødt til at ringe til politiet, at jeg tænker »nå ja, jeg bør jo anmelde det her«, uddyber hun.

Først var Ditte Bjerge nervøs for, hvordan politiet ville reagere på hendes anmeldelse. »Der var jo langt fra tale om en voldtægt«, konstateter hun. Han havde ikke rørt hende. Men hun havde fået overskredet en grænse.

Så hun ringede til politiet.

Anmeldelser tages seriøst

Og fra opkaldet var foretaget, gik der ikke lang tid, før to betjente bankede på hendes hoveddør. Her optog de rapport og skrev signalementet af manden ned.

- De var meget søde, og jeg følte på ingen måde, at opgaven var »for lille«. Det gav mig en tryghed, at jeg kunne mærke, de tog mine bekymringer seriøst, forklarer Ditte Bjerge, som derfor er glad for, at hun fulgte sin fars råd om at anmelde episoden.

FAKTA
Højere bødestraffe:
  • Den 15. april 2018 blev bødestraffen for blufærdighedskrænkelse, herunder blotteri, fordoblet.
  • I førstegangstilfælde bliver blotteri således i udgangspunktet straffet med en bøde på omkring 5.000 kroner eller omkring 7.500 kroner, hvis der foreligger skærpende omstændigheder.
  • For eksempel hvis krænkelsen er sket over for et barn.

Det samme råder Sydsjællands og Lolland-Falsters Politi til. For selvom blotteri er »en relativ lille sædelighedsforbrydelse«, kan det være traumatisk for ofret.

Det fortæller politikommissær Joy Haensel, der af samme grund understreger, at politikredsen altid tager indgivne anmeldelser om blotteri alvorligt.

- Det er jo forskelligt, hvor blufærdige folk er. Og derfor kan blotteri føles meget voldsomt for nogle, så det bliver et reelt overgreb, forklarer hun, men uddyber, at sagerne om blotteri ofte kan være svære at opklare:

- Der er desværre meget ofte ikke ret mange spor at gå efter. Men derfor opfordrer vi alligevel altid ofre til at anmelde det, slår Joy Haensel fast.

Kamera skal sikre tryghed

Hjemme i Skælskør får Ditte Bjerge i dag et chok hver gang, det banker på døren. Selv hvis det bare er postbuddet, der bringer hendes post op til døren.

Af den grund er hun gået sammen med en nabo om at sætte kamera og lys med censor op ved adressen.

Forhåbentlig kan det give hende tryghed, siger hun.

-Det er noget, jeg har tænkt på før. Men episoden har sat streg under tanken. Så nu får vi det gjort, forklarer Ditte Bjerge, der stadig tydeligt husker blotterens varme ånde mod sit ansigt.

- Det værste er, at jeg har en datter, der snart fylder 16. Og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at det for alt i verden ikke også må ske for hende en dag, siger hun.

arrow Debat: Man fodrer hunden med sin egen hale
22. august 2019 kl. 18:05 Opdateret: kl. 13:01
arrow Debat: Friskole i Holme-Olstrup
21. juli 2019 kl. 18:11 Opdateret: kl. 21:43
arrow Debat om skoleøkonomi: Nu må det simpelthen stoppe
24. juni 2019 kl. 20:44 Opdateret: kl. 10:55
Har debatten om sexisme taget overhånd?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk