21. maj 2019
Siden varmestuen i Slagelse rykkede til Sdr. Ringgade i 2016, er der sket en markant stigning i antallet af daglige besøgende.
gallery icon

Se billedserie

Siden varmestuen i Slagelse rykkede til Sdr. Ringgade i 2016, er der sket en markant stigning i antallet af daglige besøgende.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Digitalisering udfordrer hjemløse

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Digitalisering udfordrer hjemløse
Slagelse - 14. juni 2018 kl. 11:12
Af Niklas Asp Nielsen
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Antallet af hjemløse i Slagelse Kommune er steget. Ifølge tal fra Det Nationale Forsknings- og Videnscenter, Vive, er antallet steget fra 97 i 2015 til 147 i 2017, og på Kirkens Korshærs varmestuer i Slagelse, Korsør og Skælskør viser tallene samme tendens.

Svaret på, hvorfor man ser denne stigning, er ikke entydigt. Men leder af Kirkens Korshær i Slagelse, Hanne Merete Pedersen, peger dog på, at boligmangel og en øget digitalisering kan være to af grundene.

- I takt med at alt snart foregår digitalt, oplever vi, at flere udsatte og hjemløse er utrolig udfordret, fordi de ikke er vant til at arbejde digitalt - og ikke har muligheden for det. Ting, som at få et Nem-ID, kan vise sig at være vanskeligt, fortæller Hanne Merete Pedersen til Sjællandske.

Og det, at flere ting er rykket over i den virtuelle verden, udfordrer udsatte og hjemløse borgere - herunder muligheden for at søge en bolig.

- Der er ikke mange steder, man møder en person mere - eller et par øjne, du sidder over for. Vores måde at kommunikere på i det offentlige er jo i dag lagt an på det digitale, så der er en stor udfordring med at få udsatte borgere ind i systemet, selv når de skal søge en bolig, fortæller Hanne Merete Pedersen.

Hun uddyber hertil, at de borgere, der kommer på varmestuen i Slagelse, ikke kun er hjemløse, men også folk der er ensomme eller har andre problemer i tilværelsen.

I varmestuen er det blandt andet muligt for udsatte borgere at få et billigt måltid, blive tilset af en sygeplejerske og finde nogle, som kan hjælpe dem med en computer.

Varmestuen rykkede i 2016 i nye, større lokaler på Sdr. Stationsvej i Slagelse.

Her er det daglige besøgstal i gennemsnit 59 personer, hvor tallet i den gamle varmestue på Herrestræde lå på omtrent 20-25 brugere.

En stigning, som man er meget opmærksom på, men som ifølge Hanne Merete Pedersen også har noget at gøre med de større lokaler.

Kirkens Korshær har også varmestuer i Korsør og Skælskør. I de to byer oplever man ikke samme mængde borgere - både fordi byerne er mindre, men en anden grund er, at Slagelse er blevet central.

- Denne kommune er meget stor geografisk set, og her er Slagelse blevet meget central i forhold til de muligheder, som Slagelse rummer. Blandt andet fordi det er nemmere at tilgå en filial, så det kan være med til at gøre, at fordelingen bliver skæv. Så det handler også om, at man er bevidst om, hvordan man fordeler ressourcerne, fortæller lederen og uddyber:

- Eksempelvis når borgere har brug for sin bank, jobcenter eller lignende, er det en ekstra udgift eller udfordring at komme til Slagelse, da det presser dem på en i forvejen trængt økonomi, og derfor er der nogle, som ikke er så villige til at tage imod de lidt billigere boliger i henholdsvis Skælskør og Korsør.

Hanne Merete Pedersen giver udtryk for, at varmestuen har en god dialog med Slagelse Kommune, som netop er blevet informeret om et stigende antal unge i varmestuen.

- I 2017 har vi set en stigning i antallet af unge hjemløse og yngre (mellem 18-30 år) med svære psykiske problemer, hvilket vi også har været i dialog med kommunen om, men det er svært at sige, hvad den stigning er kommet af, men vi er opmærksomme på den, fortæller Hanne Merete Pedersen.

Ifølge lederen er varmestuen i kontakt med en samlet brugergruppe på 200 personer - ikke alle hjemløse.

- Grunden til, at udsatte borgere typisk kommer her, er, at de ved, der er en åben dør, og der er et menneske, så de bliver lyttet til her - og så er der et billigt måltid, fortæller lederen af varmestuen.

Der er tilknyttet 35 frivillige, og derudover kommer der en frisør og en korshærspræst på varmestuen en gang om ugen.

I byrådet har stigningen i antallet af hjemløse også været drøftet, og borgmester John Dyrby Paulsen (S) har blandt andet sagt, at der skal kigges på den forebyggende indsats i kommunen.

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk