26. juli 2021
Det vil koste mange penge for affaldskunderne, hvis forbrændingsanlægget på Dalsvinget lukkes før 2030, påpeger AffaldPlus. Foto: Arne Svendsen
Det vil koste mange penge for affaldskunderne, hvis forbrændingsanlægget på Dalsvinget lukkes før 2030, påpeger AffaldPlus. Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Borgmestre til Dyrby: - Lukning af forbrænding må ikke koste os ekstra

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Borgmestre til Dyrby: - Lukning af forbrænding må ikke koste os ekstra

Fem borgmestre har sendt brev til deres kollega John Dyrby Paulsen forud for aftenens byrådsmøde, hvor forbrændingsanlægs fremtid er på dagsordenen.

Slagelse - 25. januar 2021 kl. 06:47
Af Esben Thoby og Arne Svendsen

De vil holde Dyrby op på løfte, han gav i august: Dropper kommunen brugen af forbrændingsanlæg, skal det ikke koste borgerne i resten af AffaldPlus-samarbejdet en merudgift.

I Slagelse Kommune pønser det kommunalt ejede SK Forsyning som nævnt på at kappe forbindelsen til forbrændingsanlægget på Dalsvinget og i stedet gå over til varmepumpe og øget forbrug af halm med virkning allerede fra 1. januar 2022. Det vil ifølge SK Forsyning kunne spare fjernvarmebrugerne 900 kroner om året.

arrow Læs også: Politikere holder fast i farvel til forbrænding i skæret af naboborgmestres protest

Politikerne i kommunens udvalg for miljø, plan og landdistrikter har allerede sagt ja til, at man ikke vil pålægge SK Forsyning aftagepligt til den varme, som produceres af forbrændingen, som ejes af AffaldPlus, og i aften er sagen så på byrådets bord.

Beslutningen kan som tidligere nævnt få konsekvenser for også borgerne i Næstved, Ringsted, Sorø, Faxe og Vordingborg.

De fem kommuner er nemlig sammen med Slagelse med i affaldssamarbejdet AffaldPlus, der mildest talt ikke er begejstrede for idéen. Her har direktør John Kusz tidligere udtalt, at »en lukning af affaldsforbrændingen i utide, hvilket vil sige før 2030, vil give store omkostninger for selskabet, som skal betales af de 159.000 husstande i kommunerne.«

Den udmelding har fået blandt andre Næstved-borgmester Carsten Rasmussen (S) til at reagere:

- Sammen med de fire andre borgmestre har jeg i fredags sendt et brev til Slagelses borgmester, John Dyrby Paulsen (S), for at minde ham om, hvad han sagde på et møde i AffaldPlus i august: At selvom der måtte komme en merudgift på 7-10 millioner kroner om året, så vil han sikre, at os andre kommuner i samarbejdet ikke pålægges nye udgifter, siger Carsten Rasmussen.

Bliver sure

Han understreger, at det selvfølgelig er helt op til Slagelse Kommune, selv at træffe en beslutning.

- Jeg kan også sagtens forstå, at de gerne vil være en grøn kommune, men vi bliver naturligvis sure, hvis det kommer til at koste os økonomisk. Borgerne i Næstved betaler i forvejen meget for affaldsordningen, og jeg ville være ked af at skulle hæve det beløb med for eksempel 500 kroner om året, lyder det fra Carsten Rasmussen.

Årsagen til, at de fem borgmestre har fundet det nødvendigt at minde John Dyrby Paulsen om sit løfte, er, at de ikke har set det nævnt nogen steder i sagsfremstillingen for aftenens byrådsmøde.

Carsten Rasmussen fortæller, at man har modtaget et svar på brevet fra Slagelse-borgmesterens sekretær, som bekræfter, at det kommer med som et bilag.

- Så har vi sikret os, at politikerne i Slagelse ved, hvad det her indebærer. Så kan de ikke stå bagefter og sige, at de ikke vidste det.

Slå koldt vand i blodet

Rent personligt mener Carsten Rasmussen, at planerne i Slagelse er forhastede.

- Hvis det var her i Næstved, ville jeg nok vente og se, hvor meget staten økonomisk vil kompensere for en lukning af forbrændingsanlægget. Der er i forvejen afsat en pulje, og der kan komme flere penge i den. Så jeg ville slå koldt vand i blodet og afvente en beslutning fra staten. Det er en god idé at lukke anlægget, men det er for tidligt, mener han.

AffaldPlus har allerede gjort det klart, at de ikke vil acceptere SK Forsynings planer. Hvis byrådet vælger at gå videre med dem, ventes det, at sagen i sidste ende vil havne i Energiklagenævnet, som skal træffe afgørelse.

Dyrby ikke enig i tal

John Dyrby Paulsen siger, at han lægger op til, at byrådet på sit møde i aften, hvor brevet fra borgmestrene er med i sagen, skal opfordre parterne til at forhandle sig til rette.

- Men jeg vil også gå ind i sagen og søge at få parterne til at finde en løsning, siger John Dyrby Paulsen, der dog ikke er indstillet på at ændre på udvalgs-beslutninger om, at man vil ophøre med at pålægge SK aftagepligt af damp fra Affald Plus efter 2021.

Han står ved sit løfte til de øvrige borgmestre, men han er ikke enig i de tal, som Affald Plus har sendt til kommunerne omkring udgifterne ved at lukke forbrændingsanlægget.

- Der tales blandt andet om skrotningsomkostninger på 45 millioner kroner, men dem vil kommunerne jo alligevel skulle betale på et tidspunkt, siger John Dyrby Paulsen.

AffaldPlus påpeger, at en lukning i Slagelse »ud over en straksafskrivning på ca. 5 millioner kroner og estimerede skrotningsomkostninger på ca. 45 millioner kroner vil generere en meromkostning på driften på ca. 10 millioner kroner i 2022 og en årlig meromkostning på ca. 7 millioner kroner i årene frem til 2026.«

Dyrby Paulsen siger videre, at han ikke er tilhænger af, at AffaldPlus importerer affald fra blandt andet England til forbrændingsanlægget i Næstved.

- Det giver selvfølgelig en indtægt til AffaldPlus, fordi man får penge for at modtage affaldet, men man kunne jo lige så godt istedet afbrænde affaldet fra Slagelse, siger borgmesteren.

De olympiske lege i Tokyo er igang. Hvor meget OL-guld regner du med vil blive uddelt til de danske atleter?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk