13. december 2019
Virksomheden Flux Water, der har udledt farlig og forbudt insektgift til to åer i Slagelse fra deres reningsanlæg ved SK Forsyning, bliver holdt »kunstigt i live«. Virksomheden tjener nemlig reelt ingen penge og lever derfor kun, fordi aktionærer er villige til at skyde penge i firmaet. Foto: Arne Svendsen
Virksomheden Flux Water, der har udledt farlig og forbudt insektgift til to åer i Slagelse fra deres reningsanlæg ved SK Forsyning, bliver holdt »kunstigt i live«. Virksomheden tjener nemlig reelt ingen penge og lever derfor kun, fordi aktionærer er villige til at skyde penge i firmaet. Foto: Arne Svendsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Blodrøde tal: Firma bag gift-udslip holdes i live af aktionærer

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Blodrøde tal: Firma bag gift-udslip holdes i live af aktionærer
Slagelse - 12. august 2019 kl. 08:32
Af Fleur Sativa
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra start blev det omtalt som en god forretning både for miljøet og bundlinjen, da virksomheden Flux Water åbnede sit rensningsanlæg på Dalsvinget i Slagelse på et areal udlejet af SK Forsyning.

arrow Læs også: Omstridt firma får udskudt opsigelse

Men i dag står virksomheden, der modtager, renser og behandler industrielt spildevand, midt i en sag om alvorlig miljøforurening. Og så har tallene på bundlinjen været blodrøde næsten lige siden opstarten i 2015.

At virksomheden i dag eksisterer, skyldes derfor kun, at flere aktionærer er villige til at finansiere den. Herunder særligt det familieejede Anneberg Holding ApS, der i dag ejer 67 procent af Flux Water.

En af dem, der har smidt penge i forretningen, er Frederik August Anneberg. Til daglig arbejder han for et transportfirma også eget af familien Anneberg, men personligt ejer han 13,5 procent af virksomheden i Slagelse.

Selv om han i dag har »penge i klemme«, efter Flux Water har fået et straksforbud mod at udlede spildevand grundet fund af pesticider, fortryder han ikke at have lagt sine penge i firmaet, der nu har en miljøsag på nakken.

- Det er ikke nogen god investering endnu, men det er jeg sikker på, at det bliver. Jeg er sikker på, at det (Flux Waters rensningsanlæg, red.) kommer til at betyde noget for hele Danmark, da der er et stort behov for at rense og genbruge vand, forklarer han til Sjællandske.

Millionunderskud

Behovet viser sig imidlertid ikke i regnskabet, selv om Flux Water tidligere er blevet spået en lovende fremtid.

I 2016 kunne Sjællandske for eksempel fortælle, at det nye rensningsanlæg var »en god forretning«, da industrielt spildevand ikke længere skulle køres til forbrænding i Nyborg på Fyn.

Fra rensningsanlægget i Slagelse kunne man desuden hurtigt udvide og dermed rense 100 tons olieforurenet spildevand hver dag. Det lignede af den grund en virksomhed i vækst.

Men dykker man ned i regnskaberne, fortæller det en helt anden historie.

Siden opstarten har virksomheden således genereret underskud, og det seneste regnskabsår fra 2018 endte med et negativt resultat på 1.645.957 kroner. Og året før var endnu værre.

Her måtte Flux Water halte sig igennem et blødende underskud på hele 6.6 millioner kroner.

I 2017 endte virksomheden derfor med en negativ egenkapital på hele 9.549.904 kroner, men allerede i 2018 var det tal vendt fra at være rødt til at være sort.

Trods manglende indtjening blev sidste års regnskab således lukket med en positiv egenkapital på 404.139 kroner. Altså næsten 10 millioner mere end året før.

En »falsk« vækst, der skyldes aktionærer som Frederik August Anneberg. Hvor mange penge han har lagt i virksomheden, vil han imidlertid ikke udtale sig om.

- Men jeg har lagt pengene, fordi jeg ser det som en god idé, jeg gerne vil støtte. Og det synes jeg stadig, det er, slår han fast.

Udledte farlig insektgift

Sagen om Flux Water startede imidlertid, da SK Forsyning mellem den 6. og den 21. juni foretog målinger ved udløbet fra virksomheden, der er godkendt til at rense olieholdigt spildevand.

Her viste det sig, at farlig og forbudt insektgift overskred de vejledende grænseværdier mellem 5.000 og 58.000 gange.

Der var tale om såkaldte neonikotinoider, som er meget giftigt for vandorganismer og menes at påvirke hjernefunktionen hos bier.

Den 1. juli fik virksomheden derfor et straksforbud mod at udlede spildevand, da Flux Water ikke var godkendt til at modtage, rense og behandle vand med pesticider. Siden har driften stået stille.

Men hvor insektgiften kom fra, blev først opdaget ved et tilfælde i forbindelse med et EU-projekt, som har fokus på lægemidler i spildevand. De første spor af forurening målte man derfor allerede tilbage i september.

Senere er kilden sporet til at være en af Flux Waters egne leverandører, der har afleveret spildevand med ifølge virksomheden forkert og fejlagtig deklaration.

- Det er en ærgerlig situation for alle. Og lige nu er vi fanget i et hjørne, som vi prøver at slippe ud af, har salgsdirektør og medejer Lars Kastholm tidligere fortalt til Sjællandske.

Ifølge ham skyldes virksomhedens underskud desuden, at det har været svært at etablere sig på markedet og indgå aftaler med leverandører.

Han mener dog ligesom aktionær Frederik August Anneberg, at virksomheden i Slagelse fortsat har en fremtid.

SK Forsyning har imidlertid opsagt virksomhedens lejemål efter fundet af pesticider udledt til Jernbjerg Å og Tude Å. I de to åer er der efter udslippet fundet deforme tanglopper.

Men både Lars Kastholm og Frederik August Anneberg fortæller til Sjællandske, at Flux Water er uskyldig i sagen og forventer at blive på adressen i Slagelse - også trods underskud.

arrow Kommune melder sag om gift-udslip til politiet
31. juli 2019 kl. 14:02 Opdateret: kl. 14:02

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk