24. september 2021
Mads Strøjer Rasmussen kender sin maskinfabrik ned til mindste skrue, og det har han gjort, siden han var dreng. Når kunderne ringer, skal de ofte bruge en løsning, der endnu ikke findes.
gallery icon

Se billedserie

Mads Strøjer Rasmussen kender sin maskinfabrik ned til mindste skrue, og det har han gjort, siden han var dreng. Når kunderne ringer, skal de ofte bruge en løsning, der endnu ikke findes.
Foto: Anette Sønderby - Sønderby Visual Storytelling
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Atypisk chef og vildbasse 50 år

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Atypisk chef og vildbasse 50 år

Mads Strøjer Rasmussen fra Odin Engineering er en chef med et højt drive.

Slagelse - 15. maj 2021 kl. 10:57
Af Arne Svendsen

Når han fortæller om sin barndom i Slagelse, lyder Mads Strøjer Rasmussen som en typisk rod fra provinsen, der er rastløs og skoletræt.

- Jeg kunne ikke sidde stille som barn. Jeg var en vildbasse og en ballademager. Desuden interesserede jeg mig for teknik på et ret højt niveau, hvilket der ikke var mange venskaber i. Som otteårig blev jeg sendt til spejder i FDF af min mor, der nok håbede, at jeg kunne falde lidt til ro dér og finde nogle venner, fortæller han.

I dag 15. maj runder han de 50 år som direktør og tredjegenerationsejer af den succesrige og højt specialiserede maskinfabrik ODIN Engineering på Elmedalsvej i Slagelse.

Og ifølge en udsendt meddelelse i anledning af fødselsdagen har der været tale om en udviklingsrejse, hvor en del af vildbassen med tiden blev tæmmet og blev virksomhedsleder.

Han er dog stadig den samme person, som han altid har været: En vildbasse med teknisk indsigt som få samt et overnaturligt drive.

Verden af teknik

I 1977 tog Gorm Rasmussen for første gang sin dengang seks år gamle søn Mads med på arbejde på ODIN Engineering.

Mødet med den maskinvirksomhed, som faren var direktør for, og som farfaren Niels Rasmussen havde etableret i 1961, skulle vise sig at blive helt afgørende for Mads' liv.

Han havde på det tidspunkt svært ved at indordne sig i skolen og alle andre steder, han kom, og beskriver sig selv som et diagnosebarn.

- Min far var på samme måde. Han var også træls i skolen. Han sprang et fysiklokale i stykker. Og jeg har to drenge, der har ADHD, så man må sige, at det ligger til familien, fortæller Mads.

Men hvor han i andre sammenhænge var uregerlig og havde svært ved at tøjle sin energi, blev ODIN Engineering et fristed og en legeplads, hvor han brugte alle sine timer på at undersøge maskiner og komponenter. Han fik hurtigt, sin unge alder til trods, en utrolig indsigt i den tekniske verden, særligt fordi hans far delte ud af sin viden og begejstring for teknik og maskiner.

- Jeg kunne høre forskel på en langsnudet og kortsnudet lastbil fra Scania, og jeg interesserede mig for, hvordan kommunen anlagde naturgasforsyningen til borgerne. Jeg tog med far på besøg hos landmænd og fiskere i weekender og sommerferier for at servicere maskiner og fik dermed indblik i arbejdet med ODIN's kunder, hvor jeg også fik lov at komme med for at holde og hente dele i varevognen, siger han og tilføjer:

- Det værste, der kunne ske, var, når min far sagde, at jeg ikke kunne komme på ODIN i en uge, fordi jeg havde lavet ballade.

Opslagsværk i teknik

Mads begyndte i lære hos Nilpeter i Slagelse, som producerer trykmaskiner, i 1986.

Han fik de bedste karakterer på svendebrevet, og sideløbende lærte han CNC-maskinernes engelske manualer udenad.

Han blev nærmest et opslagsværk i teknik.

Når han så havde fri, smuttede han 400 meter ned ad vejen og tog aftenholdet på ODIN. Når der var lidt ledig tid, kunne han finde på at optimere grundparametrene i CNC-fræserne på fabrikken uden at spørge nogen om lov.

Mads skulle i hæren efter endt skolegang, og det blev hos ingeniørtropperne i Aalborg. Efterfølgende meldte han sig frivilligt til sergentskolen og tog til sidst en lederuddannelse.

Efter to år i hæren gik turen til ingeniørstudiet i Odense, hvor han blev uddannet maskiningeniør i 1999. Efter to år hos Rockwool vendte han hjem til ODIN Engineering i 2001, hvor han har været lige siden.

Fruens største konkurrent

Det spor, Mads gik ind på, da han tog sine første skridt på maskinfabrikken som seksårig, har han aldrig forladt.

Passionen for maskiner, teknik og familievirksomheden ligger i hans DNA, og han er dedikeret til sit arbejdsområde som få.

Det kan blandt andre hans frue gennem 22 år, Birgitte Aksglæde Rasmussen, skrive under på.

- Første gang jeg mødte Mads, tænkte jeg, at her er et menneske, der aldrig sidder stille. Han havde gang i alle mulige ting, og han havde vist slet ikke tid til at have en kæreste dengang. Siden da er det ODIN, der har taget hans tid. Jeg har ofte sagt i spøg, at jeg ikke er bange for, at andre kvinder stjæler Mads. ODIN har altid har været min største konkurrent, siger Birgitte.

Hun siger videre, at hun forsøger at være forstående og bakke ham op.

- Men jeg er også opmærksom på, at det ikke bliver for meget. Mads skal tvinges til at holde fri, og han er perfektionist med sit arbejde, og det forsøger vi at ændre på for at passe på ham, men det er nærmest naturstridigt for ham at lægge ODIN til side, siger hun.

Natur og jagt

De to mødte hinanden hos FDF-spejderne, og netop naturen og det frie liv i skoven er et af de steder, hvor Mads kan finde ud af at koble af, afslører Birgitte, der nogle gange tager med ham.

Jagt er også en af hans passioner. Mest fordi han kan sidde og kigge ud over en græsmark i flere timer ad gangen og følge naturen vågne.

Desuden har han netop købt sin gamle FDF-hytte sammen med Birgitte. Den vil de blandt andet bruge til at introducere unge mennesker til naturen og de frie rammer, som Mads selv har haft så stor glæde af, siden han var dreng.

Generationsskifte

Mads kender sin maskinfabrik ned til mindste skrue, og det har han sådan set gjort, siden han var dreng.

Det har altid ligget i kortene, at han en dag skulle overtage virksomheden.

Men generationsskiftet var ikke helt let. Det trak ud pga. lovgivning og både far og søns intense fokus på maskinbyg. Da generationsskiftet var gennemført, tog Mads en beslutning om, at ODIN Engineering skal drives af flere.

- Jeg har heldigvis indset, at jeg skal passe på ikke at påvirke kulturen for meget med min stil. Jeg har et højt engagement og endnu højere tempo, så det er vigtigt at have nogen, som kan holde ODIN på jorden, siger han.

Derfor har han etableret en professionel bestyrelse og et ledelseslag med kompetente personer, så han ikke behøver at have en mening om alt. Han bidrager i stedet til forretningen og særligt til den daglige drift som mentor og teknisk inspirator.

- ODIN opnår sine gode kunderelationer på baggrund af et ry for at være en loyal og værdifuld samarbejdspartner for industrivirksomheder. Det vigtige er ikke, om overskuddet ryger op over skyerne. Det vigtige er, at der er et halvt hundrede medarbejdere, der er stolte over at være med til at udvikle helt unikke og forretningskritiske maskiner til vores kunder, som forventer en gennemtænkt og unik løsning til deres produktion og virksomhed, siger Mads, der lægger vægt på, at der også er plads til at lave fejl og lære af dem.

Mads og Birgitte har to drenge, hvor den ene søn, Magnus, måske går i Mads' fodspor.

Han er i hvert fald i gang med at tage EUX-uddannelsen, og han er i lære hos Nilpeter, som Mads var det. Men om Magnus en dag skal overtage ODIN Engineering, det er dog uvist.

Stemmer du til kommunalvalget i år?
 

Køb

Artikel eller billede

Skriv til:
abonnement@sn.dk

Nyt om

Navne

Send en e-mail til:
navne@sn.dk