24. oktober 2021
Tidligere praktiserende læge i Præstø Lotte Hvas forsker i kvinders overgangsalder. Hendes senest bog er »Overgangsalderen - bedre end sit rygte«. Foto: Tine Fasmer
Tidligere praktiserende læge i Præstø Lotte Hvas forsker i kvinders overgangsalder. Hendes senest bog er »Overgangsalderen - bedre end sit rygte«. Foto: Tine Fasmer
Foto: unknown
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Vi er seksuelle hele livet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Vi er seksuelle hele livet
Sjælland - 08. april 2017 kl. 10:00
Af Tine Fasmer

Man kan sagtens bevare den sensuelle og seksuelle side af tilværelsen, selv om kroppen ændrer sig med alderen.

Det er budskabet fra læge Lotte Hvas, Præstø, som i 20 år har forsket i kvinders overgangsalder.

8. marts udgav hun bogen »Overgangsalderen - bedre end sit rygte«, og den handler også om sex.

- Vi skal holde op med at tro, at det seksuelle samliv er noget, der hører ungdommen til. Men vi skal nok forstå seksualiteten på en lidt anden måde, det er ikke blot det samlede antal orgasmer. Sex sidder også mellem ørerne, siger hun.

Den menneskelige lyst bør ikke sammenlignes med andre pattedyrs forplantning; for når hunkatten jamrer højlydt for at påkalde sig hankatte i omegnen, og tævernes kådhed tydeligt signalerer, at de er i brunst, har de kun et par dage til at få klaret sagen.

- Kvinder og mænd har en seksualitet hele livet, 365 dage om året, vi har seksuelle behov, til vi dør. Statistisk set har vi færre samlejer sidst i livet, men det skyldes ikke nødvendigvis biologi. Det kan også handle om, at man ikke længere har en partner, fastslår Lotte Hvas.

Hvis den seksuelle lyst daler, eller slet ikke er til at mærke, er det ikke en naturgiven udvikling, og det er ikke en direkte følge af kvindens overgangsalder.

- Hvis man er træt og slænger sig i sofaen med hver sin tablet eller telefon, så sker der jo ikke noget. At vedligeholde sit seksualliv handler ikke kun om det mekaniske, man skal også arbejde på sit parforhold; bevare energien, lave sjove ting sammen og holde flow i livet.

Læs resten af interviewet i lørdagsudgaven af Sjællandske, DAGBLADET eller Nordvestnyt.

Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?