22. oktober 2019
Flertalet af de Radikale folketingskandidater vil gerne i regering med S og SF. Men SF'erne er ikke helt så lune på De Radikale. Her ses   SF's partiformand Pia Olsen Dyhr og SF-kandidaten Anne Valentina Berthelsen på besøg på Sydsjælland sammen med en ejendomsmægler. Foto: Claus Vilhelmsen.
Flertalet af de Radikale folketingskandidater vil gerne i regering med S og SF. Men SF'erne er ikke helt så lune på De Radikale. Her ses SF's partiformand Pia Olsen Dyhr og SF-kandidaten Anne Valentina Berthelsen på besøg på Sydsjælland sammen med en ejendomsmægler. Foto: Claus Vilhelmsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Valg: Radikale bejler til S og SF - men får kold skulder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Valg: Radikale bejler til S og SF - men får kold skulder
Sjælland - 11. maj 2019 kl. 08:36
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sjælland: Selv om det knager gevaldigt i forholdet mellem Socialdemokraterne og De Radikale, bør de to partier forsøge at danne regering igen efter et valg. Og det måske endda med SF om bord igen, som i 2011.

arrow Læs også: Valg: Få overblikket - Hvem mener hvem skal i regering?

Sådan lyder svaret fra De Radikales otte folketingskandidater, der er opstillet i Sjællands Storkreds til valget, i en rundspørge, som Sn.dk har foretaget.

Fem ud af De Radikales otte kandidater peger således på, partiet bør danne regering sammen med S og SF, eventuelt med flere røde partier.

»Det er den koalition, der kan trække Danmark i den mest grønne og humanistiske retning. Med de nuværende meningsmålinger, er S selvskreven i regeringen, og så handler det om at fastholde dem på en grøn humanistisk politik«, skriver eksempelvis Jeppe Trolle, R-kandidat i Roskilde-kredsen, i sit svar.

Kathrine Olldag, der er opstillet i Ringsted- og Holbæk-kredsene, peger som en af få Radikale på en anden løsning. Hun ønsker at opløse blok-politikken til fordel for en S,R og V-regering. Hun vil ikke afvise at gå i regering med SF:

- Vi har vildt meget til fælles med SF og er mere enige, end uenige, om mange ting. Men når jeg taler med SF'ere, er de nærmest sure på os, efter vi sad i regering sammen sidst. Men hvis de kan anvise en fornuftig økonomisk finansiering af deres forslag, i stedet bare for bare at foreslå, at skatten skal sættes op, så vil vi da lytte, siger hun til Sn.dk.

Radikale gjorde ondt
Hos SF er De Radikales varme da heller ikke gengældt.

Otte ud af partiets 10 kandidater ønsker godt nok, at SF går i regering, trods ganske alvorlige skrammer efter regeringsdeltagelsen i 2011. Her endte SF med at forlade regeringen og gå tilbage ved det efterfølgende valg.
Men ingen af dem peger på, at De Radikale skal med.
Og det bærer den forholdsvis blå økonomiske politik, så som en forringelse af efterlønnen, en stor del af skylden for, vurderer Anne Valentina Berthelsen, SF-kandidat i Næstved Storkreds.

- Det var en af de ting, der gjorde rigtig ondt. Vi (S og SF, red.) havde et rigtig godt regeringsgrundlag, hvor ikke ret meget blev til virkelighed, da de Radikale kom med. De Radikale må gerne få stor indflydelse på flygtninge-området, klima- og miljø-politikken. Men den økonomiske politik skiller os i den grad ad, siger hun til Sn.dk.

Ingen partnere, tak
De to sidste SF'ere peger i øvrigt på, at der bør dannes en ren S-regering efter valget.

Det budskab vil man formentlig tage pænt i mod hos Socialdemokraterne.

Her peger samtlige ni kandidater, der har svaret, at partiet bør danne regering alene efter valget.

»Vi går efter en manøvre dygtig et-parti regering, som kan sikre markante investeringer i velfærdssamfundet, Danmark som et grønt foregangsland og samtidig en retfærdig og realistisk udlændingepolitik. Skal der et andet parti med i regering bør det være SF. Særligt føler jeg mig ikke sikker på om de Radikale egentlig ønsker en ny regering«, skriver Brian Bressendorff, S-folketingskandidat i Vordingborg-kredsen, eksempelvis i sit svar.

arrow DF'ere klar til at gå i regering
11. maj 2019 kl. 07:36 Opdateret: kl. 18:56