20. oktober 2021
Tonen i de politiske debatter er for hård, og der er for mange personangreb, mener vælgerne ifølge ny undersøgelse. Her ses et tidligere debatarrangement i Køge.
Tonen i de politiske debatter er for hård, og der er for mange personangreb, mener vælgerne ifølge ny undersøgelse. Her ses et tidligere debatarrangement i Køge.
Foto: Anders Ole Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Undersøgelse: Vælgere dødtrætte af politisk debatkultur

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Undersøgelse: Vælgere dødtrætte af politisk debatkultur
Sjælland - 22. september 2021 kl. 18:00
Af Martin Olsen

Afbrydelser, udenomssnak og personlig kritik, der ikke har med sagens kerne at gøre. Det hører i for høj grad til hverdagens orden, når lokale politikere debatterer borgernes og kommunens udfordringer og løsningerne herpå.

Det mener vælgerne i Region Sjælland i hvert fald, viser en ny undersøgelse, som analysebureauet Epinion har foretaget for Constructive Institute, der arbejder for at fremme konstruktiv journalistik. Hele syv ud af ti vælgere (71 procent) mener, at lokalpolitikere taler for meget udenom i debatter, mens over halvdelen (53 procent), mener, at politikerne taler for meget i munden på modparten. Knap halvdelen af undersøgelsens respondenter peger desuden på, at lokalpolitikerne i for høj grad afbryder hinanden og taler om hinandens personlige fejl og mangler (begge 49 procent).

Resultatet kan vi absolut ikke være tilfredse med, mener en af hovedkræfterne bag undersøgelsen, mangeårig chefredaktør og nyhedsdirektør Ulrik Haagerup.

- Den her undersøgelse understreger en interesse for politik generelt, men en klar afstandtagen fra politik, som primært handler om mundhuggeri og politikere, som er blevet trænet i ikke at svare på spørgsmål og i stedet primært angriber de andre. Det er helt klart, at vi har et voksende problem med polarisering, og at folk vender ryggen til demokratiske processer og politik. Det er vanskeligt at få folk til at stille op til valg, og mange vælger ikke at følge debatter, fordi der er for meget fokus på konflikt. Vi kan og skal lave det om, siger Ulrik Haagerup, der er grundlægger og direktør for Constructive Institute og tidligere nyhedsdirektør på DR og chefredaktør på Nordjyske Medier og Jyllands-Posten.

arrow Læs også: Vælgere går i rette med politisk debatkultur
Løsning forude

Han forklarer at debatkulturen - eller mangel på samme - er et stort demokratisk problem, som politikere, journalister og borgere alle bærer deres del af ansvaret for og er nødt til at kigge grundigt på.

- Borgerne skal holde op med at give opmærksomhed til folk, der bare er grove i munden, men ikke kommer med løsninger. Journalister graver grøfter dybere ved at vinkle for meget på det ekstreme og konfliktfyldte, hvilket påvirker den politiske kultur. Og politikerne skal lære, at der er andre måder at kommunikere på end at angribe hinanden for at få likes på sociale medier, siger Ulrik Haagerup.

Politikerne har mulighed for at rette op på det, når valgkampen snart skydes i gang forud for valget til kommuner og regioner den 16. november.

Epinions undersøgelse er gennemført på baggrund af 1002 interview med danskere bosat i Region Sjælland i alderen 18+. Resultaterne er repræsentative og blev fremlagt ved et seminar på Sjællandske Medier tidligere på ugen.

arrow Borgerne orker ikke valgmøder
22. september 2021 kl. 18:10 Opdateret: kl. 18:18
Rejser du til udlandet i år?