18. september 2021
Seas-NVE må ikke sætte nettarifferne for el-kunderne op for at finansiere købet af Ørsted-selskabet Radius. Seas-NVE's elnet-selskab Cerius og Radius tager begge den maksimale nettarif, de må, ifølge reglerne. Pressefoto: Seas-NVE.
Seas-NVE må ikke sætte nettarifferne for el-kunderne op for at finansiere købet af Ørsted-selskabet Radius. Seas-NVE's elnet-selskab Cerius og Radius tager begge den maksimale nettarif, de må, ifølge reglerne. Pressefoto: Seas-NVE.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Tilsyn: Seas-NVE's og Radius' kunder må ikke få regning for milliard-køb

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Tilsyn: Seas-NVE's og Radius' kunder må ikke få regning for milliard-køb
Sjælland - 20. september 2019 kl. 07:03
Af Tomas Revsbech

Elnet-forbrugernes vagthund, Forsyningstilsynet, vil holde nøje øje med, hvordan regningerne for Seas-NVE's og Radius elnet-kunder udvikler sig efter Seas-NVE har købt Radius af Ørsted. (læs mere om det her.)

arrow Læs også: Kæmpe-køb truet: Seas-NVE tvinges til at sælge 107.000 naturgaskunder

Regningen for købet, der samlet set løb op i 21,3 milliarder kroner, må i hvert fald ikke læsses over på kunderne i form af højere nettariffer. Det fastslår Forsyningstilsynets direktør Carsten Smidt.

- Vi vil føre tilsyn med, at priserne i Radius Elnet A/S og i Cerius A/S ikke stiger som følge af det vederlag Seas-NVE betaler for Radius Elnet A/S, skriver tilsynets direktør Carsten Smidt i en mail til Sn.dk.

Elnetselskaber som Seas-NVE's Cerius og Radius er reelt monopol-selskaber i hver deres forsyningsområde.

Derfor er der regler på området, der betyder, at Forsyningstilsynet sætter et loft over, hvor meget, elnet-selskaberne må tage for at sende strøm ud i virksomheder og i folks stuer. Og både Radius og Cerius tager i dag den maksimale pris, de må ifølge reglerne.

Priser beskyttet

Forsyningstilsynet kan dog omvendt ikke gå ind og tvinge Seas-NVE til at sænke prisen lige foreløbig.

Prisloftet reguleres nemlig hvert femte år.

Ifølge topledelsen i Seas-NVE skal Cerius og Radius foreløbig fortsætte som to separate selskaber. Så længe de gør det, og den femårige periode ikke er udløbet, har Forsyningstilsynet ikke mulighed for at regulere loftet:

- Forsyningstilsynet har alene til opgave at træffe afgørelse om en ny samlet indtægtsramme. Men det sker kun, hvis Seas-NVE med Energistyrelsens tilladelse vælger at fusionere sine to netvirksomheder, Radius Elnet A/S og Cerius A/S. Så længe Seas-NVE opretholder netvirksomhederne som to separate netvirksomheder, vil de to netvirksomheder fortsætte med at have hver deres indtægtsramme, skriver Carsten Smidt i mailen til Sn.dk.

Overpriser?

Forsyningstilsynet har dog tidligere været efter både Radius og Cerius for at tage overpriser hos kunderne. (læs mere her.)

Efter en benchmark-analyse af hele elnet-sektoren pålagde tilsynet tidligere i år både Cerius og Radius at sænke den samlede nettarif, de opkræver af elnet-kunderne. Kravet lød på henholdsvis 13,7 millioner og 27,5 millioner årligt fra 2020 og fire år frem.

Det var endda et konservativt skøn lød det dengang fra Forsyningstilsynet, der vurderede, at der på sigt lå et effektiviseringspotentiale i begge selskaber på hele 24 procent af deres totalomkostninger.

Begge selskaber har sammen med 16 andre elnet-selskaber klaget til Energitilsynet over spare-kravene, fordi de mener benchmark-analysen ikke gav et retvisende billede af tingenes tilstand.

Cerius totalomkostninger var i 2018 870 millioner kroner årligt og Radius' var 1,8 milliarder kroner.

arrow Seas-NVE vinder gasudbud
17. februar 2020 kl. 15:48 Opdateret: kl. 15:48
arrow Trods Ørsted-køb: Seas-NVE beholder hovedsæde i Svinninge
18. september 2019 kl. 19:45 Opdateret: kl. 17:50
Synes du, at kommunen er der for dig?