28. februar 2020
Ringsted Sygehus
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sygehus gav urigtige oplysninger til tilsyn i sag om brystkræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sygehus gav urigtige oplysninger til tilsyn i sag om brystkræft
Sjælland - 11. februar 2019 kl. 16:16
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Tre kvinder havde ikke brystkræft, da de fik en mangelfuld undersøgelse på Ringsted Sygehus - den opstod efterfølgende. Det vurderer sygehuset alene på baggrund af dets mangelfulde undersøgelser af kvinderne. Vurderingen er foretaget af en overlæge, som selv var ansat på sygehusets radiologiske afdeling, da de mangelfulde undersøgelser stod på. Samtidig har sygehusledelsen givet Styrelsen for Patientsikkerhed urigtige oplysninger om lægens habilitet. Det viser dokumenter i sagen, skriver Jyllands-Posten.

arrow Læs også: Kræftsagens forløb

Gennem fire år gav Ringsted Sygehus kvinder med mistanke om brystkræft en mangelfuld undersøgelse, hvor kvindernes bryster alene blev undersøgt med røntgen, og ikke - som de nationale kliniske retningslinjer foreskriver - også palpation og ultralydsundersøgelse. Sygehuset indkaldte i fjor 735 af kvinderne til en ny og fuldstændig undersøgelse. Foreløbig har ni i den forbindelse fået konstateret kræft. Efter at have gennemgået tre sager mener sygehuset, at kræften er opstået efter de mangelfulde undersøgelser - og at man dermed ikke har overset kræften dengang. Det er konklusionen af en gennemgang af kvindernes oprindelige røntgenbilleder "foretaget af den nuværende specialeansvarlige overlæge, som ikke var ansat i perioden, hvor der blev konstateret mangelfulde brystundersøgelser," skriver regionen til Styrelsen for Patientsikkerhed på baggrund af oplysninger fra sygehuset.

Men oplysningerne er urigtige, for lægen var faktisk ansat på afdelingen i perioden, og dermed har regionen givet tilsynet et forkert billede af, at det var helt friske og uvildige øjne, som har set på de oprindelige røntgenbilleder. I Styrelsen for Patientsikkerhed har enhedschef Anette Lykke Petri hæftet sig ved den urigtige oplysning, som hun kalder uacceptabel.

"Blandt andet af samme årsag og af hensyn til kvinderne har vi bedt om at få sagerne udleveret, så vi kan få foretaget en uvildig gennemgang af de nye brystkræfttilfælde, der konstateres," siger hun.

Sygehusdirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse Vagn Bach siger, at han ikke har ønsket at give styrelsen urigtige oplysninger, men at der er røget to ord ud af en sætning. Der skulle have stået, at overlægen ikke var ansat "som specialeansvarlig" i perioden med den forkerte praksis.

arrow Efter kræft-skandale: Her er den midlertidig sygehusledelse
14. februar 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 16:10
arrow Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret
13. februar 2019 kl. 15:17 Opdateret: kl. 18:10