25. november 2020
Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, under pressemøde mandag, hvor han fastslog, dokuentationen for mundbindseffekt ikke perfekt og at der mangler mere. - Men vi har rigeligt til at anbefale det, sagde Brostrøm. Foto: Scanpix.
Direktør for Sundhedsstyrelsen, Søren Brostrøm, under pressemøde mandag, hvor han fastslog, dokuentationen for mundbindseffekt ikke perfekt og at der mangler mere. - Men vi har rigeligt til at anbefale det, sagde Brostrøm. Foto: Scanpix.
Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Studier: Så godt virker mundbind

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Studier: Så godt virker mundbind

e

Sjælland - 29. oktober 2020 kl. 01:28
Af Tomas Revsbech

Først ville Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut ikke anbefale udbredt brug af mundbind. Siden er holdningen hos sundhedsmyndighederne skiftet.

SN.dk har kigget på, hvad Sundhedsstyrelsen og internationale forskere har fundet frem til af dokumentation for, om mundbind virker eller ej:

arrow Læs også: Virus-professor: Mundbind virker - hvis vi bruger det rigtigt

I rapporten »Brug af mundbind i det offentlige rum« fra august måned fastslår Sundhedsstyrelsen, at der endnu ikke er nogen store lægevidenskabelige studier, der med syvtommersøm fastslår, at mundbind har en effekt.

Stort danske studie mangler blåt stempel

I skrivende stund afventer et stort dansk studie blandt 6000 forsøgspersoner i foråret således stadig et videnskabeligt stempel fra et stort, internationalt videnskabeligt tidskrift.

Til gengæld er der mange mindre undersøgelser, der indikerer, at mundbind har effekt i større eller mindre grad.

Effekt - men hvor stor?

En gruppe canadiske forskere har gennemgået 172 mindre studier i 16 forskellige lande af effekten af mundbind. Og deres konklusion, der er publiceret i det anerkendte videnskabelige tidsskrift The Lancet, viser, at mundbind reducerer risikoen for infektion fra Covid-19 og de beslægtede sygdomme SARS opg MERS mellem 6 og 80 procent.

Forskerne tilskriver det enorme spænd i de forskellige studier med, at forskerne bag bruger forskellige metoder i deres studier, ligesom der er forskel på hvilke typer af masker, borgerne har brugt, og hvor udbredt smitten har været i de forskellige lande, studierne er foregået i.

Samme forskere udgav i juni deres resultater af 29 studier, der konkluderede at mundbind mindskede risikoen for smittespredning mellem 66 og 85 procent. Også de resultater er omtalt i en anden udgave af the Lancet.

Styrelse: Evidens for betydelig indre risiko

Sundhedsstyrelsen har også gransket de canadiske forskeres studie og konkluderer på den baggrund i deres rapport, at der samlet set blev der fundet »evidens for, at brug af mundbind eller åndedrætsværn var forbundet med en betydeligt nedsat risiko for at blive smittet, også uden for sundhedsvæsenet.«

vnter blå stempel Men, tilføjer styrelsen, så lider kvaliteten af studierne under, at der ikke er tale om kliniske studier.

arrow Stof- eller engangsmundbind? Læs her om anbefalinger og stor test
29. oktober 2020 kl. 00:37 Opdateret: kl. 16:27
Køber du de fleste julegaver i forbindelse med Black Friday?