28. februar 2020
Styrelsen for Patientsikkerhed kritiserer Region Sjælland for langsommelighed i brystkræftsag. Foto: Christian Mikkelsen
Styrelsen for Patientsikkerhed kritiserer Region Sjælland for langsommelighed i brystkræftsag. Foto: Christian Mikkelsen
Foto: Mikkelsen (Mik)
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Stædig og bekymret kvinde fik forsømte kræftforløb frem

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Stædig og bekymret kvinde fik forsømte kræftforløb frem
Opdateret 14. december 2018 kl. 07:35
Sjælland - 14. december 2018 kl. 07:30
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

En stædig kvinde med arvelig brystkræft i familien er årsagen til, at det er kommet frem, at Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling i fire år ikke har undersøgt alle kvinder korrekt.

arrow Læs også: Kræftsagens forløb

Kvinden klagede i 2016 til Styrelsen for Patientsikkerhed, da hun fik konstateret brystkræft efter, at hun var blevet frikendt for sygdommen ved en mammografi (røntgenundersøgelse af bryst) på Ringsted Sygehus.

- Hun havde synlige symptomer på kræft og arvelig brystkræft i familien. Derfor gik hun til egen læge igen og insisterede på en ny undersøgelse, fortæller Anette Lykke Petri, enhedschef i Styrelsen for Patientsikkerhed.

At en enkelt kvinde ikke får de anbefalede undersøgelser - mammografi, ultralyd samt lægens undersøgelse af bryst og lymfekirtler med hånden - kunne jo være en enkeltstående fejl.

I december 2017 opdagede Styrelsen for Patientsikkerhed, at der var kunne være systematisk svigt af flere kvinder.

Men det tog et år at få Region Sjælland til at tale tydeligt til de berørte.

Vagn Bach, direktør for Næstved, Slagelse, Ringsted Sygehuse er enig med Anette Lykke Petri så langt, at sagen om de mangelfulde kræftdiagnoser er rigtigt træls.

- Det er en møgsag, som vi er rigtigt kede af.

Men han fastholder, at sygehusledelsen først fik kendskab til sagen ved styrelsens brev i januar.

- Da den ny leder for Radiologisk Afdeling tiltræder i marts 2017 gennemgår han procedurerne og retter instrukserne til, Men han henvender sig ikke til sygehusledelsen og tænkte ikke over, at man burde gå bagud og se på de tidligere undersøgte. Det er normal procedure at arbejde fremad. Men set i bagklogskabens klare lys, så ville det have været rart, hvis vi i sygehusledelsen havde vidst det. Så ville vi nok have taget iniativ til at orientere Styrelsen for Patientsikkerhed og genindkalde patienter, siger Vagn Bach.

Det vage brev, der blev udsendt til hovedparten af de berørte kvinder i april, rundede ikke sygehusledelsens bord.

- Nej, jeg bad om, at det blev sendt til regionshuset. Men jeg så ikke selv selve brevet, forklarer sygehusdirektøren.

Vagn Bach påpeger, at styrelsen også kunne have reageret hurtigere:

- Der går 11 måneder fra, at styrelsen (i forbindelse med den nævnte kvindes klagesag, red.) får et svar fra en overlæge i Ringsted (som gør opmærksom på, at de kritiserede undersøgelser har fulgt afdelingens retningslinjer, red.) til, at styrelsen reagerer på, at der kan være systematik og flere mangelfulde forløb, siger Vagn Bach.

Han har ikke så meget at sige til enhedschef Anette Lykke Petris kritik af hele forløbet i 2018.

- Vi har jo hele tiden svaret på, hvad styrelsen bad om. Men hvis der - og det håber jeg sandelig ikke - skulle komme en lignende sag, så bør vi måske sætte os om et bord med styrelsen i stedet for at skrive frem og tilbage.

arrow Efter kræft-skandale: Her er den midlertidig sygehusledelse
14. februar 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 16:10
arrow Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret
13. februar 2019 kl. 15:17 Opdateret: kl. 18:10