28. maj 2020
Lars Bengtsen er ikke imponeret over den hjælp, han har fået fra det danske politi i forbindelse med en svindelsag mod virksomheden Companized, som han driver sammen med sin kone Majbritt Møller Bengtsen. Foto: Thomas Olsen
Lars Bengtsen er ikke imponeret over den hjælp, han har fået fra det danske politi i forbindelse med en svindelsag mod virksomheden Companized, som han driver sammen med sin kone Majbritt Møller Bengtsen. Foto: Thomas Olsen
Foto: Thomas Olsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjællandsk virksomhed svindlet for millioner af kinesiske hackere

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjællandsk virksomhed svindlet for millioner af kinesiske hackere
Sjælland - 18. maj 2020 kl. 17:00
Af Anders Spanggaard
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

For fire år siden begyndte det, der siden har udviklet sig til et mareridt for Lars Bengtsen og hans kone Majbritt Møller Bengtsen. De driver sammen virksomheden Companized i Lejre, som producerer tin-emballage.

Gennem mere end 30 år har de samarbejdet med fabrikker i Kina om produktionen af tin-emballage. Det har de klaret uden agenter eller mellemmænd, og gennem næsten alle årene er det gået fint, men for fire år siden gik det galt.

- Vi blev hacket, og hackerne snuppede 2,2 millioner kroner fra os. Efter seks dage opdagede vi svindelen, fordi vores leverandør i Kina rykkede for pengene, fortæller Lars Bengtsen.

Svindelen foregik på den måde, at hackerne havde hacket sig ind på kommunikationen mellem en indkøber hos Companized og kontaktpersonen hos leverandøren i Kina. Ved at hacke sig ind på indkøberens og den kinesiske kontaktpersonens mailadresser havde hackerne mulighed for at »lure« på korrespondancen mellem de to gennem en periode på tre-fire måneder, og på den måde gjorde hackerne sig fortrolige med jargonen og sprogbruget i korrespondancen.

- De to har kendt hinanden længe, så der var jo også mere personlige ting a la »havde I en god ferie« eller »hils nu endelig din kone« i deres snak over mail. Og ved at benytte denne lidt familiære tone narrede de vores indkøber til at tro, at hun korresponderede med vores kinesiske samarbejdspartner, og således lykkedes det hackerne at lokke hende til at sende pengene til en anden konto, end hun plejede, forklarer Lars Bengtsen.

Han anmeldte naturligvis straks svindelen til det danske politi, da det gik op for ham, at pengene ikke var nået frem til hans kinesiske samarbejdspartner, og Midt- og Vestsjællands Politi satte en økonomisk efterforsker og en it-mand på sagen. Den første besked fra politiet var imidlertid ikke særligt opmuntrende.

- Jeg fik at vide, at vi ikke skulle gøre os de store forhåbninger om at få pengene igen, og det ærgrede vi os selvfølgelig over, men der var jo ikke rigtig noget at gøre ved det.

Pengene blev fundet

Men efter ni måneder skete der noget. Efterforskeren ringede og fortalte, at pengene var fundet. De stod indefrosset på en konto i Kina.

Det er meget normalt, at pengene bliver indefrosset i Kina, når der er tale om millionbeløb. Det er en procedure, de kinesiske myndigheder følger, fordi de vil have hånd i hanke med, hvem der overfører så stort et beløb og til hvad.

Lars Bengtsen fik desuden at vide, at svindelen mod Companized var et ud af seks tilfælde, hvor danske virksomheder var blevet svindlet af kinesiske hackere.

Igen gik der lang tid, hvor der ikke skete noget, og efterhånden som tiden er gået, er Lars Bengtsen blevet mere og mere frustreret. Han føler ikke, at han og hans kone har fået særlig meget hjælp fra den danske stat.

- Lige siden hændelsen har vi været i kontakt med politiet - altså i snart fire år - men stadigvæk uden at vi har set skyggen af pengene, konstaterer han.

Har selv været aktiv

Lars Bengtsen har imidlertid ikke bare siddet på hænderne og ventet på politiets hjælp i sagen. Han har skrevet til politidirektøren i Midt- og Vestsjællands Politi uden at få svar. Han har besøgt den danske ambassade i den kinesiske hovedstad Beijing, hvor han mødtes med den danske politikommissær, som er ansvarlig for samarbejde og relationer til de kinesiske myndigheder, og har efterfølgende kommunikeret med ham flere gange.

Den omtalte politikommissær på den danske ambassade i Beijing bekræfter overfor Sjællandske Medier, at han har mødtes med Lars Bengtsen og talt med ham om sagen. Derudover har han ikke yderligere kommentarer.

- Og mindst en gang om måneden har jeg rykket den anklager hos Midt- og Vestsjællands Politi, som sidder med vores sag. Det har jeg gjort i et forsøg på at sætte gang i en sag, som jeg ikke føler har det store fokus hos anklagemyndigheden hos Midt- og Vestsjællands Politi, forklarer Lars Bengtsen.

Anklageren ønsker ikke at forholde sig til Lars Bengtsens påstand om, at der ikke er fokus på hans sag hos Midt- og Vestsjællands Politi.

- Men jeg kan sige så meget, at sagen stadig er i gang. Sagens karakter betyder imidlertid, at det tager tid. Det er jo ikke voldssag fra et lokalt værtshus, men en sag, hvor myndigheder fra et fremmed land er indblandet, anfører John Nielsen, anklager ved Midt- og Vestsjællands Politi.

Gennembrud

Gennem de fire år, der er gået siden hackernes angreb, er det gået op og ned med Lars Bengtsens humør. I september sidste år fik han og Majbritt Møller Bengtsen igen en optur. Efterforskeren fra Midt- og Vestsjællands Politi ringede nemlig og sagde, at nu var der et gennembrud. Pengene stod lige foran frigivelse.

- Vi blev selvfølgelig meget glade og åbnede en flaske vin for at fejre det. Men så skete der ikke mere. Vores sag var igen blevet syltet, og vi har endnu ikke set en krone. Vi er et lille familieejet firma, og 2,2 millioner kroner er altså virkelig mange penge for os. Det gør ondt, det her, lyder det fra Lars Bengtsen, som ikke lægger skjul på sin skuffelse over de danske myndigheder.

De skal bare sende nogle papirer til de kinesiske myndigheder for at få skred i sagen. Men ifølge Lars Bengtsen er anklagemyndigheden blevet pålagt at prioritere sager med personfarlig kriminalitet, og derfor sker der ingenting i hans sag.

- Det er en politisk beslutning, men jeg må erkende, at jeg undrer mig. Hvis der ikke er tid til sager, hvor danske virksomheder har millioner låst i udlandet på grund af kriminelle handlinger, så er der et sted i systemet, hvor kæden hopper af.

Forfærdeligt at tænke på

Ifølge Lars Bengtsen har efterforskeren fra Midt- og Vestsjællands Politi vist ham et referat af et møde i Beijing, hvor den danske politikommissær fra ambassaden deltog, og hvor en kinesisk politichef bekræfter, at Kina er klar til at tilbageføre penge fra de indefrossede konti. Processen for, hvordan det skal foregå, er ifølge Lars Bengtsen beskrevet i punktform.

Det er ikke muligt for Sjællandske Medier at få aktindsigt i sagen, da den stadig er under efterforskning hos politiet. Vi har derfor ikke set referatet.

Men Lars Bengtsen forklarer, at referatet fra mødet i Beijing spiller en central rolle i sagen, fordi det beviser, at kineserne er parate til at tilbageføre de indefrosne 2,2 millioner kroner.

Blandt andet erklærer kineserne sig tilfredse med at modtage fyldestgørende vidneerklæringer og dokumenter på engelsk, hvilket er et stort gennembrud i forhold til, at de tidligere krævede, at alle papirer skulle oversættes til mandarin.

Derudover fremgår det, at kineserne kræver, at pengene bliver overført til en konto i statens bank - altså Danske Bank. Det er kinesernes måde at sikre sig, at alt går rigtigt til

Kineserne ville muligvis selv ønske at afhøre vidnerne Lars og Majbritt Bengtsen samt indkøberen - enten fysisk eller via videolink.

Og endelig skulle de kinesiske myndigheder have genbekræftet kontaktinformationer til Companized' leverandør i Kina til brug i deres egen efterforskning.

- Det er alt, hvad der skal til fra dansk side, og på trods af det er der endnu ikke sat gang i noget som helst. Det er simpelthen forfærdeligt at tænke på, siger Lars Bengtsen.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?