14. oktober 2019
Venstres Bertel Haarder kan efter somemrferien sige goddag til seks partikolleger fra Sjællands Storkreds. I alt 29 politikere fra Sjælalnds Storkreds har opnået valg. Foto: Thomas Olsen.
Venstres Bertel Haarder kan efter somemrferien sige goddag til seks partikolleger fra Sjællands Storkreds. I alt 29 politikere fra Sjælalnds Storkreds har opnået valg. Foto: Thomas Olsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sjælland scorer flere pladser på Christiansborg

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sjælland scorer flere pladser på Christiansborg
Sjælland - 06. juni 2019 kl. 16:43
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Selv om nogle partier er gået frem og andre er tilbage, ser det ud til, at Sjællands Storkreds samlet sender flere folketingskandidater til Christiansborg, end efter valget i 2015.

29 mandater fra Sjællands Storkreds opnår valg denne gang. Det er to flere, end ved Folketingsvalget i 2015.

Årsagen til, at »Sjællands folketing« vokser ved dette valg, skyldes ifølge eksperter, at vi i Danmark har en blanding af kredsmandater og tillægsmandater.

De 135 kredsmandater fordeles ud i landets 10 storkredse hvert femte år alt efter geografi og befolkningssammensætning rundt om i landet. Dem er der 20 af i Sjællands Storkreds.

De 40 tillægsmandater er på forhånd fordelt ud på tre landsdele. Her deler Sjællands Storkreds i alt 15 tillægsmandater med Fyns Storkreds og Sydjyllands Storkreds i landsdelen Sjælland-Syddanmark.

Og de 15 mandater kan godt flyde frem og tilbagemellem storkredsene, fortæller arne Jacobsen, tidligere redaktionschef og valgekspert hos Sjællandske Medier.

- Antallet af tillægsmandater kan godt ligge og svinge to til tre mandater mellems storkredsene fra gang til gang, siger han.

- Det afhænger af, hvordan kredsmandaterne falder. Hvis fordelingen af kredsmandater afviger meget fra, hvordan fordelingen af stemmer har været på landsplan, så skal tillægsmandaterne så at sige lukket hullet, så det samlede antal mandater kommer så tæt på det samlede valgresultat som muligt, siger han.

I princippet kan nogle få stemmer på Fyn eller i Sønderjylland afgøre, hvor mange kredsmandater, der tilfalder Sjælland, fortæller Rune Stubager, valgforsker og professor på Aarhus Universitet.

- Eksempelvis manglede Kristendemokraterne bare 191 stemmer fra at deres spidskandidat kunne få et kredsmandat i Sydjylland. Havde de fået det, jamen så skulle de pludselig også regnes med i fordelingen af tillægsmandater. De kunne formentlig have gjort krav på to tillægsmandater. Og de mandater kunne altså blive trukket fra Sjælland, siger Rune Stubager.