28. maj 2020
Selv om vejret ser dejligt ud, er der god grund til at passe ekstra på ude på vandet. Arkivfoto.
Selv om vejret ser dejligt ud, er der god grund til at passe ekstra på ude på vandet. Arkivfoto.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Sejlere, fiskere og kajakroere: Pas på det kolde vand

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Sejlere, fiskere og kajakroere: Pas på det kolde vand
Sjælland - 20. maj 2020 kl. 09:45
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Lad dig ikke snyde af det lune vejr på land. Selvom det er maj, kan det stadig være en farlig fornøjelse bevæge sig ud på vandet, advarer Søsportens Sikkerhedsråd og Trygfonden.

- Luften ude på vandet er væsentligt køligere end på land, og vandet er stadig under 10 grader de fleste steder. Så når du kommer lidt ud fra kysten, skal du klæde dig varmere på, end du umiddelbart tror. Klæd dig i tøj, der er egnet til formålet og kan holde dig varm og tør, hvis du falder i vandet. Det duer ikke med en tyk sweater eller en vindjakke, for bliver tøjet vådt, suger det vandet til sig, og du bliver hurtig nedkølet, hvilket kan være livstruende, udtaler Sten Emborg, specialkonsulent i Søsportens Sikkerhedsråd.

Han opfordrer til, at alle bærer redningsvest.

Det kan være livstruende at falde i vandet i maj, pointerer Benedict Kjærgaard, der er overlæge på Aalborg Universitetshospital og stabslæge ved Flyvevåbnets redningstjeneste og har tidligere været fast mand i redningshelikopteren.

- Falder du i vandet på denne årstid med almindeligt tøj, kan kuldechokket gøre, at du i panik gisper ukontrolleret og ikke kan få styr på vejrtrækningen. I værste fald risikerer du at drukne hurtigt, hvis du ikke holdes oppe af en redningsvest. Hvis man undgår at drukne med det samme, vil man i løbet af 10-15 minutter miste evnen til at svømme, fordi arme og ben afkøles meget hurtigere end kropskernen. Når musklerne afkøles, mister de evnen til at virke, og bare det at kravle op ad en redningsstige i en havn kan blive umuligt, udtaler Benedict Kjærgaard.

Trygfonden og Søsportens Sikkerhedsråd opfordrer sejlere og fiskere, der bevæger sig et godt stykke ud fra kysten, til at være påpasselige. Men det gælder også kajak-, kanoroere og folk, der står på SUP'er (stand up paddle board), selv om de er tættere på kysten.

En vandtæt mobil i brystlommen er en god ide, så du kan slå alarm på Sejlsikkert Alarm App'en.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?