23. oktober 2021
Bestyrelsesformand i Seas-NVE Jens Stenbæk (tv.) og adm. direktør Jesper Hjulmand præsenterer zselskabet opkøb af Ørsteds elnet-selskab Radius. I handlen til 21,3 milliarder kroner indgår også Ørsteds 700.000 private el-kunder og Ørsteds udendørs-belysningsselskab. Foto: Scanpix.
Bestyrelsesformand i Seas-NVE Jens Stenbæk (tv.) og adm. direktør Jesper Hjulmand præsenterer zselskabet opkøb af Ørsteds elnet-selskab Radius. I handlen til 21,3 milliarder kroner indgår også Ørsteds 700.000 private el-kunder og Ørsteds udendørs-belysningsselskab. Foto: Scanpix.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Seas-NVE køber »storebror«: Derfor bliver Radius-kunder ikke medejere endnu

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Seas-NVE køber »storebror«: Derfor bliver Radius-kunder ikke medejere endnu
Sjælland - 18. september 2019 kl. 17:31
Af Tomas Revsbech

En million elnet-kunder i Hovedstaden, Nordsjælland og i Roskilde-området har fået nyere ejere.

arrow Læs også: Kæmpe-køb truet: Seas-NVE tvinges til at sælge 107.000 naturgaskunder

Energiselskab Seas-NVE, der er ejet af 390.000 andelshavere i Vest- og Sydsjælland, Møn, Lolland og Falster, har købt Ørsteds elnet-selskab Radius i en giganthandel til 21,3 milliarder kroner, hvor også Ørsteds 700.000 private el-kunder og et udelys-selskab indgår.

Men Radius kunder skal ikke regne med at blive ligestillet med Seas-NVE's egne andelshavere. Ikke endnu i hvert fald, lyder det fra Seas-NVE bestyrelsesformand Jens Stenbæk.

- Når vi giver mere end 20 milliarder kroner for et selskab til markedspris, så kan vi altså ikke bare forære det hele til Radius kunder gratis, siger han til avisen.

Han understreger, at Radius' kunder sagtens kan blive ligestillede andelshavere på et senere tidspunkt.

Men det vil i så fald være op til Seas-NVE's øverste myndighed, repræsentantskabet, at nikke ja til det.

- Jeg er sikker på, at der i vores repræsentantskab er en vision for, at alle bliver medejere. Men der er forskellige indfasningsmodeller for det, som vi nu skal kigge nærmere på. Men vi ahr brug for tid og ro til at respektere en demokratisk proces, der nu skal i gang i vores repræsentantskab, siger Jens Stenbæk.

Radius-kunderne vil dog ikke komme til at stå helt uden for indflydelse.

Bliver handlen godkendt af konkurrencemyndighederne og energitilsynet, vil Seas-NVE's nuværende bestyrelse og repræsentantskab begge blive udvidet med tre pladser. Pladserne er tiltænkt de tre forbrugerrepræsentanter, der også i dag sidder i Radius' bestyrelse.

Desuden skal Radius indtil videre forblive et selvstændigt selskab med sin nuværende bestyrelse under det nye ejerskab.

Ifølge Seas-NVE's administrerende direktør Jesper Hjulmand behøver hverken Seas-NVE's eller Radius' kunder forvente, at de skal finansiere købet.

Både Seas-NVE og Ørsted tager i dag de maksimale priser, kaldet nettariffer, som myndighederne giver dem lov til.

- Samtidig forventer vi, at synergieffekterne af fusionen vil være ret store. Vi forventer synergier for et trecifret millionbeløb hvert år, og samtidig kan vi optage lån til meget, meget lave renter lige nu, siger han.

Det ventes, at handlen godkendes af Konkurrencestyrelsen og Energitilsynet i foråret 2020.

arrow Seas-NVE vinder gasudbud
17. februar 2020 kl. 15:48 Opdateret: kl. 15:48
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?