
Banedanmark skal i de kommende uger og måneder gang med tre store sporarbejder, som vil betyde færre tog for nogle pendlere, mens andre må indstille sig på at skulle med togbus.
Der har været holdt flere informationsmøder for pendlerne om arbejdet, ligesom DSB har være ude med tilbud om rabatter og ekstra gratis zoner på pendlernes togkort.
Men hvad er egentlig årsagen til alt sporarbejdet?
Sn.dk har talt med Steen Neuchs Vedel, anlægsdirektør i Banedanmark, om de tre store projekter, som er til gene nu og her, men som på sigt bliver en gevinst for de togrejsende:
- Vi er selvfølgelig rigtig kede af, at vi må lukke ned og bede folk om at tage togbusser eller vente længere tid på toget. Men det er altså den hurtigste måde, vi kan arbejde på og sikre de forbedringer, pendlerne vil opleve bagefter, siger han.
Artiklen fortsætter under grafikken.

Det største sporarbejde består i at opgradere og udvide jernbanen mellem Ringsted, Næstved og Nykøbing F, også kaldet Sydbanen, så den er klar til den kommende Femern-forbindelse. På sigt er det tanken, at der skal køre direkte tog København-Hamborg på strækningen.
Det begynder allerede søndag og er først helt færdig ved udgangen af september måned.
Banen skal udvides fra ét til to spor. Det gamle spor skal fornyes. Det samme gælder flere stationer på strækningen.
- Samtidig er der et enkelt sted med meget dyb lavbund, som vi skal bruge meget lang tid på. Normalt kan vi fjerne jorden i et lavbundsområde og lægge noget andet materiale på. Men det er det simpelthen for dybt til her. Så der må vi banke pæle ned i jorden. Enkelte steder 20-30 meter ned i jorden, hvorefter vi kan lægge betondæk og skinner, fortæller han.
Ved Ringsted station skal banedanmark i gang med en større ombygning på og omkring stationen, der skal koble stationen på den nye København-Ringsted bane.
Arbejdet i Ringsted er noget af det allersidste på et arbejde, der har været i snart syv år.
- Det er jo et kæmpe projekt, det største jernbaneprojekt i Danmark i nyere tid. Men inden da står det her arbejde altså på, som blandt andet betyder, at vi er nødt til at lukke helt ned for togtrafikken mellem Roskilde og Korsør i påsken.
Vest for Ringsted mod Korsør er der ikke tale om forbedringer, men ren vedligeholdelse af en bane, der er Danmark mest trafikerede.
Til gengæld undgår Banedanmark at skulle lukke helt ned, fordi man fornyer på det ene spor, mens togene kører på det andet.
- Banen er efterhånden så slidt, at stort alt skal udskiftes. Der skal vi bruge en sporombygningsmaskine, der er 800-1000 meter lang. Den udskifter alt, både spor, sveller og ballast på en gang. Men den kan kun udskifte op imod 1000 meter om dagen, siger Steen Neuchs Vedel.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her