12. juli 2020
46 kommuner og to regioner i Østdanmark står til en samlet ekstraregning på knap 790 millioner kroner fra Movia, fordi selskabet har kørt rundt med næsten tomme busser og tog under Corona-nedlukningen. Foto: Allan Nørregaard.
46 kommuner og to regioner i Østdanmark står til en samlet ekstraregning på knap 790 millioner kroner fra Movia, fordi selskabet har kørt rundt med næsten tomme busser og tog under Corona-nedlukningen. Foto: Allan Nørregaard.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se tallene: Tomme busser og tog udløser kæmpe regning

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se tallene: Tomme busser og tog udløser kæmpe regning
Opdateret 26. maj 2020 kl. 10:58
Sjælland - 26. maj 2020 kl. 08:45
Af Tomas Revsbech og Jesper Sabroe
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

De seneste måneder med næsten passagertomme busser og tog betyder, at det østdanske trafikselskab Movias økonomi styrtbløder.

arrow Læs også: Minister: Hjælp på vej til pressede trafikselskaber

Selskabet har i løbet af maj øget sin kassekredit fra 100 til 330 millioner kroner, men til august er kassen tom.

Derfor er der lagt op til, at trafikselskabet på et bestyrelsesmøde tirsdag vil bede dets ejere, de 46 kommuner og to regioner i Østdanmark, om at fremrykke en række acontobetalinger for resten 2020.

Samtidig beder man ejerne om at spytte knap 790 millioner kroner ekstra i kassen, inden året er omme.

Den største del af regningen, 208 millioner kroner, ender hos Region Hovedstaden.

- Vi har ingen pengekasse eller opsparing, vi kan tage pengene fra, siger Jens Mandrup (SF), formand for trafikudvalget i Region Hovedstaden.

Håber på staten

Han håber og forventer derfor, at staten vil træde til med en økonomisk redningskrans:

- Det er et underskud, der er kommet direkte af statsministerens og myndighedernes retningslinjer om, at man skulle holde sig fra den kollektive trafik og blive hjemme, hvis man kunne. Så derfor bliver staten også nødt til at dække det her underskud, ligesom de har gjort for luftfartsselskaberne og andre virksomheder, tilføjer Jens Mandrup, der håber, at pengene bliver fundet i den forestående årlige økonomiaftale mellem regeringen og Danske Regioner.

Samme håb har regionsrådsformand i Region Sjælland, Heino Knudsen (S), hvor man står med en potentiel ekstraregning på 87 millioner kroner.

- Det her er en kæmpe bombe under den kollektive trafik. Ikke kun hos os i Region Sjælland, men i hele landet. Hvis ikke staten træder til, så vil det give en massakre på tog og bus. Jeg ved, at der er en god dialog om det i økonomiforhandlingerne, og jeg har også en klar forventning om, at regeringen vil være med til at løse det her, siger han.

SFvil have minsiter i samråd

SF's gruppeformand i Folketinget, Jacob Mark, vil nu kalde ministeren i samråd om sagen.
- Det er ikke kun Movia og de øvrige regionale busselskaber, der har tabt store beløb. Det har hele den kollektive trafik.

- Vi er bekymret for, at der falder de penge af i økonomiaftalen, som der er brug for. Hvis ikke, der kommer de penge, der er brug for, må regeringen lve en hjælpepakke til den kollektive transport, siger han.

Blandt kommunerne står København og Frederiksberg til at få de største regninger på henholdsvis 116 og 26 millioner kroner.

Roskilde, Køge, Næstved, Slagelse, Hillerød, Helsingør og Rudersdal står til regninger på 10-15 millioner kroner.

Lang vej tilbage

De 787 millioner skyldes primært et tab af passagerindtæger de seneste måneder, men i mindre grad også forventede passagertab resten af 2020, 2021 og 2022.

Samtidig har man haft ekstraudgifter til blandt andet ekstra rengøring for at mindske smittespredning af Covid-19.

Movia fastslår dog, at ekstraregningen kan blive endnu større, da man ikke har medregnet ekstra udgifter og tab på Flextrafik-området.

Landets regionale trafikselskaber, der ud over Movia tæller fem andre regionale selskaber, forventer samlet set et tab på cirka 1,6 milliarder kroner som følge af corona-nedlukningen.

Sommerpakken giver 50% rabat på entré til mange oplevelser som f.eks. museer. Benytter du dig af de gode tilbud ?