28. september 2020
En stadig større gruppe af kommuner på Sjælland og i Nordsjælland har droppet muligheden for at investere i olie-, kul- og gas-industrien. Arkivfoto
gallery icon

Se billedserie

En stadig større gruppe af kommuner på Sjælland og i Nordsjælland har droppet muligheden for at investere i olie-, kul- og gas-industrien. Arkivfoto
Foto: Kenn Thomsen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Se kort: Her dropper kommuner olie og kul

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Se kort: Her dropper kommuner olie og kul
Sjælland - 06. september 2018 kl. 10:15
Af Tomas Revsbech

En stadig større gruppe af kommuner på Sjælland og i Nordsjælland har droppet muligheden for at investere i olie-, kul- og gas-industrien.

Det viser en aktindsigt hos 29 kommuner på Sjælland og i Nordsjælland, som Sjællandske Medier aviserne DAGBLADET, Frederiksborg Amts Avis, Nordvestnyt og Sjællandske har foretaget.

arrow Læs også: Høje-Taastrup holder fast i kul og olie

Som det fremgår af det vedlagte Sjællandskort havde ni kommuner (mørkegrønne) sagt farvel til fossile investeringer allerede ved årsskiftet.

Men nye er kommet til siden og kommer til (lysegrønne). Blandt dem Solrød:

- Vi er i forvejen ved at omstille os og har en ambitiøs klimaindsats i kommunen, hvor vi vil reducere vores egen CO2-udledning med 55 procent i 2025. På mange parametre giver det her god mening, og alle bidrag er vigtige, selv de små, siger Niels Hörup, borgmester i Solrød Kommune til DAGBLADET og Nordvestnyt.

De 29 kommuner på vores egn har investeringer i aktier og obligationer for cirka 6,8 milliarder kroner, hvoraf 4,6 milliarder kroner stammer fra de 13 kommuner, der har fravalgt kul-, olie- og gas-investeringer.

De øvrige kommuner (røde) har ikke vedtaget en sådan politik. Det er dog ikke ensbetydende med, at de har investeringer i kul olie og gas.

Flere kommuner har eksempelvis placeret deres investeringer i stats- og realkreditobligationer.

Alligevel bør kommunerne tage et principielt valg om at sige nej til kul, olie og gas.

Det mener Julie Winther, kampagneansvarlig i 350 klimabevægelsen, der i kampagnen Ansvarlig Fremtid vil have kommunerne til at droppe fossile

- Når kommunerne tager stilling, bærer de klimadagsordenen frem. Samtidig er de med til at fremtidssikre klimaet, fordi et fravalg er med til at sikre, at kul, olie og gas bliver i jorden. Og det er vigtigt, hvis vi skal nå klimamålene, siger hun til Sjællandske.

arrow Roskilde først til at droppe kul og olie: Nødt til at handle nu
06. september 2018 kl. 13:49 Opdateret: kl. 11:45
Har debatten om sexisme taget overhånd?