25. september 2021
Kort før nytår opdagede myndighederne ved en tilfældighed en forurening med det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende fluor-stof PFOS ved Korsør. Siden har det vist sig, at kød fra græssende kvæg, som op imod 200 lokale borgere har spist, er stærkt PFOS-forurenet. Nu skal det undersøges, om andre områder i Region Sjælland er ramt af PFOS.
Kort før nytår opdagede myndighederne ved en tilfældighed en forurening med det kræftfremkaldende og hormonforstyrrende fluor-stof PFOS ved Korsør. Siden har det vist sig, at kød fra græssende kvæg, som op imod 200 lokale borgere har spist, er stærkt PFOS-forurenet. Nu skal det undersøges, om andre områder i Region Sjælland er ramt af PFOS.
Foto: Helge Wedel
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Region vil opspore flere PFOS-forureninger: »cirka 40 steder« granskes

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Region vil opspore flere PFOS-forureninger: »cirka 40 steder« granskes
Opdateret 05. maj 2021 kl. 11:17
Sjælland - 04. maj 2021 kl. 12:26
Af Tomas Revsbech

Forureningsskandalen fra en gammel brandøvelsesplads i Korsør, hvor PFOS-forurening har spredt sig til græssende kvæg, nærliggende kolonihaver og badevand, må ikke gentage sig andre steder i landet.

arrow Læs også: Vandværker skal forbedre drikkevand efter fund af giftstoffer

Derfor bad miljøminister Lea Wermelin (S) tidligere på ugen landets kommuner om at komme i gang med at opspore og forhindre, at PFOS-forureninger fra andre brandøvelsespladser spreder sig til omgivelserne.

Men kommunerne kan ikke komme i gang, før de har fået hjælp til at finde ud af, hvor de skal lede. Og det er landets fem regioner, herunder Region Sjælland, nu gået i gang med.

- Vi har været igennem vores databaser med cirka kortlagte 5000 grunde, hvor vi forsøger at opspore steder, der kan have fungeret som brandøvelsespladser, siger Henrik Jannerup, chef for jordforurening og grundvandsbeskyttelse i Region Sjælland:

- Vi kigger ikke kun på brandskoler, men også på grunde, som forsvaret, flyvepladser og virksomheder som eksempelvis olieraffinaderier, kan have brugt til brand- øvelser, tilføjer han.

Tal med usikkerheder

Henrik Jannerup fortæller, at man lige nu har en bruttoliste på omkring 40 pladser rundt om i Region Sjælland, som man nu skal granske lidt nærmere, hvorefter man sender listen ud til de af regionens 17 kommuner, hvor der er mistanke om forurening med PFAS og PFOS.

Henrik Jannerup understreger, at det langtfra er sikkert, at alle grundene er forurenede. Og hvis de er, kan forureningen godt være mindre end den, man har set i Korsør.

Omvendt kan listen over potentielle PFOS- og PFAS-forureninger godt vokse.

Flere steder kan være forurenet

Efter sagen fra Korsør er Danske Regioner gået i gang med en branchevejledning til regionerne og kommunerne, der skal hjælpe med at udpege, om der kan være andre brancher og virksomheder, de kan have forurenet med PFOS og PFAS.

- Det kan godt være, at den vejledning kan hjælpe os på sporet af, om der er andre steder, hvor der kan være sket en forurening. Men det ved vi mere om, når vejledningen er klar, siger Henrik Jannerup.

Henrik Jannerup, funktionschef for jordforureningsområdet i Region Sjælland, ses her ved en tidligere lejlighed ved et "afværgeanlæg" i Slimminge, der skal afskærme byens drikkevandsboring fra pesticid-forurening. Foto: Jørgen C. Jørgensen.

Brandøvelser årsag

Selve PFOS-forureningen i Korsør er sket ved, at PFOS og PFAS er indgået i det brandskum, der er blevet brugt i brandøvelser gennem en årrække. Giftstofferne nedbrydes ikke. Derfor blev der for nylig fundet store koncentrationer i blandt andet græssende kvæg i området, i kolonihaver og i sandbunden på en nærliggende strand, selv om der ikke har været brugt brandskum med PFOS i området siden 2008.

Forureningen er kommet bag på både Slagelse Kommune og Region Sjælland.

Ifølge Henrik Jannerup skyldes det, at regionen koncentrerer sine kræfter mod de foreninger, der direkte eller indirekte truer grundvandet.

- Brandskolen ved Korsør ligger ikke i et område med grundvandsinteresser, men derimod alene overfladevandsinteresser (Korsør Nor). Regionsrådet har netop vedtaget en jordforureningsstrategi, som fokuserer på beskyttelse af grundvandet. Indsatsen for at beskytte overfladevand er også med i strategien, men den følger statens prioritering, og her er PFOS ikke med som en selvstændig forureningskomponent, siger han.

Finansieringen og prioriteringen af den samlede opgave for at beskytte overfladevand er endnu ikke på plads, men skal forhandles mellem Danske Regioner og staten.

arrow Godt nyt om fisk uden PFOS
25. juni 2021 kl. 15:08 Opdateret: kl. 15:37
arrow PFOS: Forbrugerrådet ønsker forbud mod giftige fluorstoffer
23. juni 2021 kl. 16:49 Opdateret: kl. 15:44
Stemmer du til kommunalvalget i år?