21. januar 2021
Inger Støjberg måtte tirsdag aften trække sig som næstformand for partiet Venstre. Foto: Scanpix.
Inger Støjberg måtte tirsdag aften trække sig som næstformand for partiet Venstre. Foto: Scanpix.
Foto: Jesper Ravn/Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scan
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Reaktioner på Støjbergs exit: »Træls«, »Det måtte komme« og »Vi mister medlemmer på det her«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Reaktioner på Støjbergs exit: »Træls«, »Det måtte komme« og »Vi mister medlemmer på det her«
Opdateret 30. december 2020 kl. 13:57
Sjælland - 30. december 2020 kl. 11:35
Af Team

I Venstres bagland på Sjælland er der ærgrelse over, at partiet igen er endt i et formandsopgør, hvor Inger Støjberg her blevet tvunget til at trække sig som næstformand for partiet.
Men også forståelse og i stort omfang opbakning til partiformand Jacob Ellemann Jensen.

arrow Læs også: Borgmester om Løkke-exit: Har mistet en markant profil

Læs reaktionerne her:

Bægeret er flydt over

Elo Jensen, regionsformand for Venstre og medlem af Venstres forretningsudvalg og hovedbestyrelse.

Elo Jensen, der her hilser her på Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensen ved en tidligere lejlighed, mener, at Inger Støjbergs udmeldinger de seneste dage har fået bægeret til at flyde over. Foto: Kim Rasmussen.

- Hvis jeg var jyde, ville jeg sige, det her var træls. Så kort og dækkende kan det faktisk siges.

Ifølge Elo Jensen har baglandet i flere omgange drøftet det dårlige samarbejde og formand og næstformand har flere gange lovet, at de ville arbejde på at bedre det. Uden held.

Støjbergs udmeldinger om at hun var uenig og overrasket over Jakob Ellemann-Jensens udmeldinger var dråben, der fik bægeret til at flyde over.

Støjberg deltog nemlig selv på et møde i Venstres forretningsudvalg søndag, hvor sagen blev drøftet, og hvor der var stort flertal bag Jakob Ellemann-Jensens linje:

- Vi drøftede sagen (i forretningsudvalget,red.) søndag aften, og det, at Inger gik ud efter det møde og sagde, at hun var uenig og overrasket, blev den udløsende faktor, siger Elo Jensen.

Læs hele interviewet med Elo Jensen her.

Skal ikke være enige om alt, men...

Formanden for Venstres kommuneforening i Roskilde Poul Fejer Christiansen, kalder det uholdbart, at formand og næstformand ikke kunne sammen. Men siger også:

- Det har aldrig været meningen, at alle skal være enige om alt. Der har været uenighed om den politiske linje, Inger Støjberg har stået for, men det indbefatter ikke, at man accepterer, at der er foregået noget, som måske er ulovligt - alt skal gå ordentligt for sig - men når det er sagt, synes jeg, det er fint, at vi har strammere og slappere på udlændingeområdet. Sådan er det, når man er et bredt parti, siger han blandt andet i denne artikel.

Poul Fejer Christiansen, der her ses ved et tidligere politisk debatmøde, mner, at det aldrig har været menignen,a t Støjberg og Ellemann skulle være enige om alt. Men det betyder ikke, at man skal komme med forskellige meldinger offentligt, mener han. Foto: Kim Rasmussen.

Støjberg-støtte: Hun var for egenrådig

Mathias Hansen, Venstres borgmesterkandidat i Odsherred Kommune, støtter Ellemanns linje.

- Det måtte komme. Det er nu, der skal gøre op med den interne fnidder. Jeg har ellers været en af Inger Støjbergs støtter, men jeg bakker aboslut op om Jacob Ellemanns linje. Der har været for megen egenrådighed og gåen imod partiets linje, det dur simpelthen ikke, hvis vi skal virke som en seriøs og samlende opposition, siger han.

Venstress borgmesterkandidat i Odsherred, Mathias Hansen, har været Støjberg-støtte. Indtil nu. Foto: Odsherred-redaktionen.

V-spids: Fuld opbakning til Ellemann

Lisbeth Kjærholt, som er spidskandidat i Venstre for Høje-Taastrup, kalder sagen »vanvittigt ærgerlig« for Venstre.

Hun er dog ikke i tvivl om, at partilinjen er rigtig:

- Jeg bakker fuldstændig op om Jakob Ellemann, siger Lisbeth Kjærholt.

Lisbeth Kjærholt, Venstre-spids i Høje-Taastrup Kommune er vanvittig ærgerlig over den situation, Venstre er havnet i. PR foto.

Selve den måde, sagen i går blev håndteret på af Inger Støjberg, der lagde et opslag på facebook op om, at hun er blevet bedt om at gå af som næstformand, har Lisbeth Kjærholt ingen kommentarer til.

- Det har jeg slet ikke lyst til at have en mening om. Vi er alle sammen mennesker med følelser, så det vil jeg ikke kommentere, siger hun.

Handler om magtmisbrug

Venstres gruppeformand i Næstved byråd, Kristian Skov-Andersen, mener det var nødvendigt at Inger Støjberg trak sig som næstformand. Det handler om troværdighed og magtmisbrug, sige han.

- Regeringens håndtering af minksagen er den største skandale siden 2. Verdenskrig, mens sagen om barnebrude er en bagatel. Men begge sager handler om magtmisbrug. Det kan ikke gradbøjes. Derfor er det er en rigtig beslutning, at Inger har trukket sig som næstformand, siger han blandt andet.

Venstres borgmesterkandidat i Næstved Kommune, Kristian Skov-Andersen, mener Støjbergs sag er lille i forhold til S-regeringens lovbrud i Mink-skandalen. Men lov er lov, og den skal holdes, mener han. Foto: Jørgen C. Jørgensen

Ser op til Støjberg

Karina Fromberg, gruppeformand og spidskandidat i Vordingborg Kommune kalder situationen "ærgerlig", men:

- Situationen er spidset til, så det er den rigtige løsning, der er truffet.

Hun mener, at Inger Støjberg skulle have ønsket orlov eller blive bedt om at gå på orlov, men det har hun tilsyneladende ikke ønsket.

- Lige meget hvad, så er det altid bedst, hvis det er en beslutning, som man selv tager, Karina Fromberg, der kalder Inger Støjberg er »en knalddygtig politiker«.
- Hun er en, jeg ser op til, siger Karina Fromberg blandt andet i denne artikel.

Karina Fromberg ser op til Inger Støjberg, men mener samtidig, at situationen var blevet så tilspidset, at hendes afgang som næstformand er den eneste rigtige løsning her og nu. Foto: J. C. Borre Larsen

Inger burde have fuldt Jacob og hovedbestyrelsen

Venstres gruppeformand i Holbæk Kommunalbestyrelse, Camilla Hove Lund, bakker fuldt ud op om partiformand Jakob Ellemann-Jensen:

- Jeg synes, det er ærgerligt, at vi er nået hertil, og at Inger Støjberg ikke kunne se, at det bedste var at følge den linje, som formanden og hovedbestyrelsen har lagt.
- Hele barnebrudssagen er årsagen, og hun var på forhånd informeret om - selv om hun siger noget andet - at partiet ville støtte en rigsretssag, hvis de uvildige advokater når frem til den konklusion, siger Camilla Hove Lund blandt andet i denne artikel.

Venstres gruppeformqnd i Holbæk, Camilla Hove Lund, håber,d er nu kommer ro i partiet. Foto: Thomas Olsen.

Èn af dem måtte gå

Lars Kimer Mortensen, formand for Venstres vælgerforening i Lejr, mener også, det snarere er samarbejdsproblemer end en eventuel rigsretssag, der har kostet Støjberg næstformandsposten.
- De to har snakket sammen flere gange og forsøgt at få det til at glide, men der er altid kommet en kurre på tråden. Hvis det skal fungere med en formand og en næstformand, og de ikke opnår godt samarbejde, er man nødt til at skille sig af med én af dem. Og så er Inger røget, siger Lars Kimer Mortensen blandt andet i denne artikel.

Ifølge Lars Kimer Mortensen er det dårligt samarbejde snarere end mørke skyer fra en eventuel rigsretssag, der har kostet Inger Støjberg næstformandsposten i Venstre. Foto: Venstre.

Frygter udmeldinger

Jørgen Egede Johannessen, formand for Venstre Faxe og medlem af hovedbestyrelsen frygter dønninger.

- Vi modtog søndag et skriv fra partiledelsen om, at undersøgelsen af grundlaget for en rigsretssag giver anledning til, at hun bør hun trække sig, og det er hun faret i flint over, men hvis Inger har rent mel i posen, så har hun jo faktisk ikke noget at frygte, og så kan vi få renset Inger. Man bliver nødt til at være ærlig, ligesom hvis man får en fartbøde, siger Jørgen Egede Johannessen og tilføjer:

- Det giver dønninger lokalt. Vi mister medlemmer på det her, også i Faxe. De melder sig ud, fordi de støtter Inger, siger han blandt andet i dette interview.

Jørgen Egede Johannessen, formand for Venstre Faxe og medlem af partiets hovedbestyrelse, frygter ikke medlemsflugt, men dog udmeldinger på baggrund af sagen. Foto: Cecilie Hänsch.

Borgmester: Ønsker helt ny type næstformand

Greves venstreborgmester, Pernille Beckmann, er træt af balladen i toppen af partiet.

- Jeg synes, det er noget rod. Jeg synes de skulle til at tage sig sammen, lyder det fra Pernille Beckmann.

Hun mener, at næstformandsposten i Venstre er kilde til de problemer, som endnu engang udspiller sig i Venstretoppen. Konstellationen med en næstformand så tæt på formanden, som tilfældet har været med Kristian Jensen og Lars Løkke og nu igen med Støjberg/Ellemann er i begge tilfælde endt i ballade:

- Jeg vil foreslå at man ændrer strukturen, nu har man prøvet det to gange med en næstformand, og det går ikke. Nu må man tage konsekvensen. Vi er det eneste parti, hvor man kender næstformand. Man taler aldrig om næstformanden i de andre partier, og sådan skal det også være. Jeg vil foreslå, at man skeler til de andre store partier - at man drager nogle erfaringer af det, siger Pernille Beckmann blandt andet i denne artikel.

Greve-borgmester Pernille Beckmann mener, at Venstre er nødt til at se efter en helt ny type af formand. Foto: Thomas Olsen.

To næstformænd

I Ringsted Kommune opfordrer lokalformand Lars Gormsen til, at der bliver kigget på Venstres organisatoriske opbygning.

- Jeg mener, at vi kan lære fra andre partier, som har to næstformænd, hvor den ene er fra Christiansborg, mens den anden er valgt blandt Venstreprofiler i kommunalt eller regionalt regi, siger Lars Gormsen blandt andet i denne artikel.

Venstre skulle måske skæve til Socialdemokratiet, der har to næstformænd, mener Lars Gormsen fra Ringsted. Foto: Thomas Olsen.

Det forslag får opbakning fra Ringsteds borgmester Henrik Hvidesten.

- Det er bestemt en løsning, som vi bør overveje. Vi kan lade os inspirere af Socialdemokratiet, som lige har valgt Køges borgmester Marie Stærke som ny næstformand, siger Venstre-borgmesteren.

Frygter for kommunalvalget

Henrik Vester, formand for Venstre i Sorø, mener, Venstre har brug for intern ro nu:

Henrik Vester, formand for Venstre i Sorø, frygter, at fortsat uro, skal koste partiet til næste års kommunalvalg. Foto: Jens Wollesen.

- Vi har haft nogle konflikter i Venstre, som vi internt har været lidt kede af. På et tidspunkt skulle der komme et opgør, og det er så kommet nu, siger Henrik Vester.

- Vores store bekymring er, at hvis vi bliver ved med at slås indbyrdes, så har vi helt klart tabt kommunalvalget. Vi satser på ro i partiet nu, så vi kan få en god valgkamp. Vi vil gerne have valgt vores lokale kandidat. Men så længe der er uro, bliver det svært at overtale nye kandidater til at stille op og få folk til at stemme på os, siger Henrik Vester, blandt andet i denne artikel.

Burde være et stærkt makkerpar

Formand for Venstres vælgerforening i Køge, Søren Møller Kristensen, kalder det for en ulykkelig situation for Venstre og for Inger Støjberg.

Men han vurderer også, at det ikke kunne være anderledes.

- Jeg havde gerne været det foruden, for makkerparret Jakob og Inger er et stærkt makkerpar. Men når vi har fastlagt den rollefordeling, at det er Jacob som formand, der udstikker den politiske linje, så kan man ikke have en næstformand, der går ud med noget helt andet. Det var den konsekvens, som Inger tog, siger Søren Møller Kristensen.

Sagen er landet, som den burde

Svend Olesen, formand for Venstre i Raklev, er ikke i tvivl:

- Vi kan ikke leve med i Venstre, at en næstformand er i opposition til vores formand. Sådan skal det ikke være. Derfor støtter vi også Jakob Ellemann-Jensen - og dermed også den beslutning, der nu er truffet, siger Svend Olsen blandt andet.

Venstres formand på Stevns, Karsten Skov, er ikke tvivl om, at sagen er landet, som den burde:

- Jeg vil bare kort sige, at jeg støtter op om Jakob Ellemann-Jensen som formand og den beslutning, der er truffet, siger Karsten Skov i denne artikel.

Formandsmakkerparret Støjberg (tv.) og Ellemann-Jensen holdt lige over 15 måneder efter det seneste formandsopgør mellem Lars Løkke Raasmussen og Kristian Jensen i blå bloks største parti. Foto: Scanpix.

arrow Trist lokalformand: Vi har mistet noget af Venstres dna
04. januar 2021 kl. 11:44 Opdateret: kl. 11:45
arrow Løkke-exit: Det er rart med en afklaring
04. januar 2021 kl. 10:09 Opdateret: kl. 10:53
arrow V-ordfører efter Løkke-exit: Jeg synes ikke partiet er splittet
03. januar 2021 kl. 16:16 Opdateret: kl. 16:18
Er det en god idé at indføre bøde eller straf, hvis man ikke vil gå i isolation efter en udlandsrejse?