16. juni 2021
En bred bred forligskreds forsøger at skrue en affaldsplan sammen, der skal give mindre udenlandsk affald i Danmark. Men planen kan i værste fald give bagslag, frygter affaldsselskaber.
En bred bred forligskreds forsøger at skrue en affaldsplan sammen, der skal give mindre udenlandsk affald i Danmark. Men planen kan i værste fald give bagslag, frygter affaldsselskaber.
Foto: THOMAS OLSEN
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Plan skulle give mindre udenlandsk affald i Danmark: Men selskaber frygter det modsatte

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Plan skulle give mindre udenlandsk affald i Danmark: Men selskaber frygter det modsatte
Opdateret 04. marts 2021 kl. 14:26
Sjælland - 04. marts 2021 kl. 07:03
Af Tomas Revsbech

Det er »tudetosset«, at Danmark som grønt foregangsland importerer affald for at brænde det af.

arrow Læs også: Debat: Nej tak til privat affaldskasino

Sådan lød det fra Klimaminister Dan Jørgensen (S) i sommer, da partierne på Christiansborg skulle i gang med at forhandle om en klimaplan for affaldssektoren.

Politikernes mål med aftalen var at nedbringe affaldssektorens kapacitet og CO2-udledning med 30 procent. Og dermed også sætte en effektiv stopper for import af affald, som blandt andet havner i ovnene på ARC's Amager Bakke-anlæg og Argos affaldstårn ved Roskilde.

Men da myndighederne for nylig skrottede KL's såkaldte dødsliste over affaldsanlæg, der skal lukke frem mod 2030, overgår hele affaldssektoren ifølge klimaaftalen automatisk til et konkurrencescenarie. Og det kan ifølge flere affaldsselskaber betyde, at de er nødt til at importere mere affald i kampen for at overleve:

- Hvis det ender med, at affaldssektoren bliver omdannet til et rent frit marked, vil der ske en øget import af affald. Det vil vi også begynde at gøre. Det kan blive et rent transportcirkus, siger bestyrelsesformand for affaldsselskabet Nordfors, Morten Slotved, der er borgmester i Hørsholm (K).

Billigt udenlandsk affald

De danske selskaber kan i princippet opnå en bedre pris på udenlandsk affald, end de kan på dansk affald. Også selv om der er ekstra udgifter til transport.

Samtidig betyder EU's regler om varers frie bevægelighed, at de danske politikere kan ikke kan forbyde import af affald.

Også Amager Ressourcenter (ARC), der i dag importerer 70.000 tons ud af de cirka 600.000 tons, der årligt brændes af i de spritnye ovne på kæmpeanlægget Amager Bakke, skæver til udlandet:

- Så snart, der kommer et udbud på alt affald, vil vi i et fuldt liberaliseret marked blive nødt til at byde på det. Det gælder uanset om udbuddet kommer fra Aalborg eller Næstved. Og vi vil også være nødt til at kigge på udlandet, siger Jacob H. Simonsen, direktør for ARC.

ARGO: Kan hente mere skrald i Jylland

Hos Argo, der er ejet af ni sjællandske kommuner, importerer man i dag cirka en tredjedel af det affald, der bliver brændt af i det såkaldte Energitårnet i Roskilde for at blive til elektricitet og fjernvarme.

Om det fortsætter i samme niveau efter en liberalisering afhænger ifølge direktør Trine Holmberg meget af, hvordan politikerne skruer fremtidens affaldsmarked sammen.

Hvis der reelt kun bliver mulighed for at anvende anlæggets kapacitet til dansk affald, vil Argo ifølge direktøren gøre det.

- Vi får allerede i dag tilsendt lidt affald fra Jylland, fordi det trods højere transportomkostninger kan betale sig for dem at få det kørt over til os, siger hun.

Dansk eksport?

Ifølge Steen Neuchs Vedel, direktør i affaldsanlægget Vestforbrændingen, kan store stigninger i affaldsafgifterne dog give bagslag.

- Min bekymring er, at prisen på affald i Danmark bliver så høj, at især danske virksomheder begynder at sende deres affald over Øresundsbroen til Sverige, til Tyskland eller Polen. I et frit marked så vil affaldet altid vandre derhen, hvor det er billigst at komme af med det, siger han.

Er du tryg ved ikke at skulle gå med mundbind mere?