23. oktober 2019
FOTO: Christian Mikkelsen (Mik)
gallery icon

Se billedserie

Foto: Mik
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Pas på: Nu springer hjortene frem af tusmørket

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Pas på: Nu springer hjortene frem af tusmørket
Sjælland - 24. april 2019 kl. 09:31
Af Marianne Due
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Sidste år blev 10.445 hjorte kørt ned, og det er en stigning på 20 procent siden 2017, hvor antallet var på 8.653. Tallene stammer fra Dyrenes Beskyttelses opgørelse, og forklaringen er, at foråret er tiden, hvor de unge lam flytter hjemmefra. Samtidig stiger råbukkenes aggressionsniveau også i marts og april. De »hævder revir«, som betyder, at de fastslår opdelingen af skoven mellem bukkene, inden parringssæsonen starter.

- Når bukkene hævder deres revir, så bliver andre bukke jaget væk og de må derfor krydse vejen, siger Michael Carlsen, biolog hos Dyrenes Beskyttelse og fortsætter:

- I samme periode føder råerne nye lam, og derfor bliver de nu knap ét år gamle lam skubbet væk fra mors skørter. Det giver en masse uerfarne rådyr-teenagere, som skal finde nye steder at være.

Pas på i tusmørket

Rådet fra Dyrenes Beskyttelse er derfor at holde særligt øje, når man kører igennem skoven op til eller efter mørkets frembrud,

FAKTA
  • Sæt farten ned, når du kører i skumring, nat eller dæmring gennem områder, hvor der er skov, eng, levende hegn eller lignende langs vejen.
  • Hold øje med reflekser fra dyrenes øjne. Ser du et dyr ved vejen, så sæt farten helt ned.
  • En hjort kommer sjældent alene. Ser du én løbe over vejen, så tro ikke at faren er drevet over. Der kan godt komme flere.

- Vores statistik viser, at langt de fleste påkørsler af hjorte i april og maj sker efter klokken 21. Det skyldes, at solen går ned omkring dette tidspunkt, og hjorte er mest aktive i svagt lys eller mørke,"siger Michael Carlsen.

Den mest almindelige hjorteart i Danmark, rådyret, er ikke et stort dyr. Det har en gennemsnitsvægt på 20-25 kilo, men selv sådan en vægt kan fføre til store skader på ens bil og bilens passagerer. Det er derfor sjældent kun hjorten, der kommer til skade i trafikale uheld.

24FÆL hjortepåkørsler