6. august 2021
Miljømyndighederne strammede i sidste uge grænsekriterierne for PFAS-stoffer i drikkevand cirka 40-50 gange. Men hvad med PFOS-stofferne i jorden, som i Korsør-sagen var årsag til, at op imod 200 mennesker spiste forgiftet kød, lyder det fra professor. Foto: Thomas Olsen.
Miljømyndighederne strammede i sidste uge grænsekriterierne for PFAS-stoffer i drikkevand cirka 40-50 gange. Men hvad med PFOS-stofferne i jorden, som i Korsør-sagen var årsag til, at op imod 200 mennesker spiste forgiftet kød, lyder det fra professor. Foto: Thomas Olsen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: PFOS-regler i drikkevand blev strammet - Men hvad med giftige fluorstoffer i jorden?

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

PFOS-regler i drikkevand blev strammet - Men hvad med giftige fluorstoffer i jorden?
Opdateret 18. juni 2021 kl. 09:07
Sjælland - 18. juni 2021 kl. 09:03
Af Tomas Revsbech

De voldsomme stramninger af kravene til, hvor meget PFOS og andre giftige fluorstoffer, der må findes i vores drikkevand, bør følges op af flere stramninger og krav til PFOS og andre giftige PFAS-stoffer.

arrow Læs også: Miljøfirma: Vi kan fjerne gift fra jorden

Sådan lyder det fra Philippe Grandjean, førende ekspert i PFAS-stoffer og professor i miljømedicin på Syddansk Universitet (SDU).

Da Miljøstyrelsen for nylig skærpede grænseværdien for PFAS-stoffer i drikkevandet fra 100 nanogram per liter til 2 nanogram, skete det på baggrund af anbefalinger fra EU's fødevareagentur EFSA. Men EFSA's anbefalinger gælder også for, hvor store mængder, der må findes af PFOS og andre giftige fluorstoffer i jorden. Men her har de danske myndigheder ikke strammet op. I hvert fald ikke endnu.

Hvad er PFOS og PFAS?
PFAS (perfluoroalkylated substances) er en gruppebetegnelse for en række forskelle fluor-stoffer, hvoraf PFOS (perfluorooctansulfonsyre) ern af de mest almindelige.
Ud over brandskum har PFOS tidligere været brugt som imprægnering-stof i blandt andet regntøj, pizzabakker og popcornposer fordi det har en vand- og fedtafvisende effekt.
PFAS og PFOS forøger kolesteroltal, svækker immunsystemet og giver lav fødselsvægt til spædbørn.
Stoffet mistænkes desuden bl.a. for at være kræftfremkaldende, hormonforstyrrende og give nedsat fertilitet.
PFOS er en såkaldt evighedsforurening, der ikke nedbrydes i naturen. Den såkaldte halveringstid for PFOS i naturen er 41 år.
I mennesker er den op til 5,4 år.
Kilder: Miljøstyrelsen, Region Sjælland, Slagelse Kommune samt Sn.dk's egne oplysninger.

Og det undrer Philippe Grandjean.

- Jeg er glad for, at man har sænket grænseværdierne for PFAS-stoffer i vand, som anbefalet i EU. Men i sagen fra Korsør stammer forureningen jo primært fra jorden. Så det vil i allerhøjeste grad være relevant at kigge på grænseværdien for jord. Ikke bare i forhold til Korsør, men også alle andre jordprøver rundt om i landet, siger Philippe Grandjean til avisen.

De præcise grænseværdier er lidt langhårede at forstå som menigmand.

Men EFSA anbefaler, at et menneske maksimalt må indtage 4,4 nanogram PFAS-stoffer per kg kropsvægt om ugen. Det svarer til at et voksen menneske, der vejer 75 kg, må spise eller drikke 47 nanogram PFAS-stoffer om dagen.

Det nuværende danske jordkvalitetskriterium lægger op til, at man må via jord må indtage 400 nanogram PFAS-stoffer per kg kropsvægt om ugen. Det svarer til 4275 nanogram for et voksent menneske på 75 kg. Altså cirka 90 gange så meget som anbefalet.

- Det er jo meget ingeniør-agtige tal. Men det viser, at den danske grænseværdi er langt højre, end hvad EU anbefaler. Og det er altså meget relevant set i lyset af sagen fra Korsør, siger miljø-professoren.

Sn.dk har spurgt Miljøstyrelsen, hvorfor man ikke har strammet grænsekriterne for PFAS-stoffer generelt, når man nu har strammet reglerne for drikkevand. »Miljøstyrelsen er i gang med se på, om jordkvalitetskriterierne for PFAS skal ændres og forventer at have en udmelding klar snarest«, lyder det i et skriftligt svar.

arrow PFOS er gået i Roskildes grundvand
03. juli 2021 kl. 07:03 Opdateret: kl. 09:28
arrow 11 nye steder udpeget som mulige PFOS-forureninger
03. juli 2021 kl. 06:37 Opdateret: kl. 14:33
arrow Både PFOS-erfaren leder og en medarbejder siger op
03. juli 2021 kl. 06:02 Opdateret: kl. 07:09
Vil du gerne arbejde mere hjemmefra?