
De Radikale melder sig nu i koret af regeringens støttepartier, der vil have de slidte skinner på Østbanen på forhandlingsbordet i kommende milliard-aftale på transportområdet.
Både SF og Enhedslisten har tidligere bebudet, at de vil bringe skinnerne på lokalbanen mellem Køge-Hårlev/Faxe Ladeplads ind i på forhandlingsbordet. Ifølge De Radikales sjællandske folketingsmedlem Zenia Stampe vil hendes parti også tage skinne-spørgsmålet op med S-regeringen. Ikke bare på Østbanen, men alle landets 14 lokalbaner.
- Vi kommer til at presse på for, at ikke bare Østbanen, men lokalbanerne som sådan, bliver en del af forhandlingerne. Eksempelvis ved at tilskuddet sættes op eller ved at staten eventuelt overtager skinnerne. Lige nu er det Østbanen, der har problemer. Men hvis ikke der sker noget, står vi inden længe med en ny bane, der står med samme problem, siger hun til Sn.dk
Indtil nu har transportminister Benny Engelbrecht (S) ellers konsekvent peget på, at lokalbanerne ikke er hans, men landets fem regioners bord. Og at regionerne må holde hus med de årlige statstilskud, de får til at køre kollektiv trafik for.
- Landets 14 lokalbaner, herunder Østbanen, Odsherredsbanen, Tølløsebanen og Lollandsbanen, drives af landets fem regioner.
- Banerne har siden 2007 haft en passagervækst på 20 procent, mens passagertallet hos DSB tilsvarende er faldet.
- Ifølge Danske Regioner er 80 procent af lokalbanernes skinner mellem 25 og 41 år gamle og i en tilstand, der gør, at regeringens årlige investeringstilskud til banerne bør øges med 105 mio. kr. ekstra årligt fra de nuværende 113,3 mio. kr.
- Regionerne må ikke udskrive skatter, hvorfor al deres økonomi er bestemt af tilskud og de årlige aftaler med staten.
Ifølge Zenia Stampe har Benny Engelbrechts udmeldinger både været arrogante, udenomsnakkende og en løben væk fra sin del i ansvaret.
- Regeringen har faktisk tidligere sagt til regionerne, at man er opmærksom på banernes tilstand, og at det vil blive taget op i de kommende infrastruktur-forhandlinger. Samtidig har det tilskud, skiftende regeringer har givet til regionerne, ikke ændret sig siden 2009. Men skinnerne er blevet ældre, og det gør jo ikke investeringsbehovet mindre, siger Zenia Stampe.
Hun henviser til, at der i økonomiaftalen mellem regeringen og Danske Regioner for næste år direkte står, at regeringen forud de kommende infrastrukturforhandlinger »har noteret sig tilstanden på privatbanerne«.
Hun varsler derfor flere spørgsmål om sagen til transportministeren i ministerens spørgetid i Folketingssalen i den kommende uge.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her