17. september 2021
Ørsteds elnet-kunder i selskabet Radius, der er sat til salg, ligger i dette område. Grafik: Radius.
gallery icon

Se billedserie

Ørsteds elnet-kunder i selskabet Radius, der er sat til salg, ligger i dette område. Grafik: Radius.
Foto: Morten Kidal
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ørsted-salg: Vigtigt at kunderne bliver købt af »de rigtige«

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ørsted-salg: Vigtigt at kunderne bliver købt af »de rigtige«
Opdateret 10. august 2018 kl. 09:57
Sjælland - 09. august 2018 kl. 12:05
Af Tomas Revsbech

Over en million elnet-kunder såvel som 800.000 el- og gas-kunder på Sjælland og i Hovedstaden skal sælges.

arrow Læs også: Seas-NVE: Ørsted-køb vil flytte magten fra Sjælland til hovedstaden

Det åbner både muligheder for billigere strøm og bedre service til forbrugerne. Men kun hvis »de rigtige« ender med at købe forretningen, lyder det fra eksperter som Frederiksborg Amts Avis og Sjællandske har talt med.

Ørsteds forretning består blant andet af 1 milion kunder, der får leveret strøm fra Ørsted-selskabet Radius i Hovedstaden, Nordsjælland og Roskilde-området.

Især når det gælder Elnet-kunderne er det vigtigt, at de bliver opkøbt af de rigtige. Sadan lyder det fra Brian Vad Mathiesen, ekspert i energiplanlægning og professor på Aalborg Universitet.

For elnettet omkring hovedstaden er et stykke vigtigt dansk infrastruktur. For forsyningssikkerhedens skyld er det bedst, hvis de bliver overtaget af et dansk selskab, mener han.

- Den her million kunder tæller ikke kun forbrugere, men også en rigtig stor del af landets erhvervsliv. Jeg synes, det er stærkt bekymrende, hvis så vigtig dansk infrastruktur kommer på udenlandske hænder, siger han til aviserne.

Ifølge JP Finans er netop udenlandske pensionsselskaber og fonde med i kapløbet om at overtage elnet-kunderne sammen med danske pensionsselskaber og det sjællandske energiselskab Seas-NVE.

At der tilsyneladende er så stor interesse for el-kunderne er også i sig selv tankevækkende, mener Brian Vad Mathiesen.

Ejeren af elnettet har reelt monopol og er derfor stærkt reguleret, blandt andet med loft over, hvor mange penge, ejeren af elnettet må opkræve for at levere strøm. Alligevel tjente Radius sidste år 1,2 milliarder kroner.

- Hvis pensionskasser og især udenlandske selskaber synes, det her er attraktivt, så må det betyde, at afkastet er for stort, og dermed, at forbrugerne betaler for meget for at få leveret strøm. Det er ikke rimeligt. Forbrugerne har jo ingen chance for at købe et andet produkt, for der jo kun et sæt strøm-ledninger hen til deres hus eller lejlighed, siger han.

Ørsteds elnet-kunder i Radius vurderes at være et sted mellem 7 og 14 milliarder kroner værd.

Synes du, at kommunen er der for dig?