19. august 2019
Alkohol og sodavand spæder godt til vores fødevaremæssige klima-belastning viser beregninger fra forskere fra Aarhus Universitet og DTU. Foto: Anders Fallesen.
Alkohol og sodavand spæder godt til vores fødevaremæssige klima-belastning viser beregninger fra forskere fra Aarhus Universitet og DTU. Foto: Anders Fallesen.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Nye tal: Vores hang til kaffe, øl og slik er værre for klimaet, end oksekød

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Nye tal: Vores hang til kaffe, øl og slik er værre for klimaet, end oksekød
Opdateret 13. august 2019 kl. 13:41
Sjælland - 31. juli 2019 kl. 14:28
Af Tomas Revsbech
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Mange forbrugere har skåret ned på indtaget af oksekød af hensyn til klimaet. Men vores hang til øl, vin, kaffe, slik, chokolade og is sætter faktisk et endnu større klima-aftryk end den gode steak og hakkebøffen i burgeren.

arrow Læs også: Danmark tærer på klodens ressourcer

Det viser en undersøgelse af klimapåvirkningen fra oksekød og øvrige fødevarer, vi indtager, som forskere fra Aarhus Universitet og Danmarks Tekniske Universitet (DTU) står bag. (Du kan finde den her.)

Her har forskerne regnet sig frem til, at oksekød udgør 11 procent af vores fødevareindtags samlede klimaaftryk, det vil sige både af det vi spiser og drikker. Til sammenligning udgør nydelsesmidler over 28 procent.

- Oksekød sætter et meget stort klimaaftryk pr. kilo, vi spiser, i forhold til andre fødevarer. Derfor bør kosten sammensættes, så den indeholder mindre kød og animalske produkter og mere frugt, grønt, bælgfrugter og kornprodukter.
- Men ser man på vores samlede indtag af fødevarer, er det interessant, hvor meget, der kommer fra te, kaffe, sodavand, alkohol og søde sager. De er jo ting, som vi i princippet kan undvære rent ernæringsmæssigt, siger seniorforsker Ellen Trolle fra DTU til Sn.dk

Forskerne har kigget på klimapåvirkningen hele vejen fra produktion til færdig kost. Det gælder eksempelvis også CO2-udledningen, når alkohol, sodavand og is skal holdes koldt, som er med til at trække i den gamle retning.

Ifølge Ellen Trolle, der tidligere har arbejdet med de nationale undersøgelser af danskernes kostvaner og fysisk aktivitet, giver det både sundhedsmæssigt og klimamæssigt god mening at skære ned på alkohol og de søde sager.

- Energien fra nydelsesmidler er ofte med til at gøre os overvægtige. Hvis ikke det er tilfældet, kan man jo sagtens erstatte dem med frugt, grønt eller fuldkorn, som også er mere klimavenligt, siger hun.

Undersøgelsen viser i øvrigt også, at hvis man reducerer madspild hos detailhandlen og ikke mindst hos forbrugerne, så kan man reducere vores fødevarers klimaaftryk med 14 procent.

Skal de globale temperaturstigninger holdes under 1,5 grader, skal alle borgere i gennemsnit holde deres CO2-aftryk på under 1300 kilo CO2 om året. En gennemsnitsdansker udleder 1489 kilo CO2 pr. år, alene i fødevareindtag.

Sådan fordeler klimaaftrykket sig fra en gennemsnitlig danskers kost. Beregningerne dækker ikke madspild:

Mælk og ost: 19,6 pct.
Korn og brød: 5,5 pct.

Grøntsager: 5,0 pct.
Frugt og juice: 6,0 pct.

Kød og fisk: 29,3 pct.
(heraf Oksekød: 10,9 pct.)

Æg og fedt: 5,6 pct.
Sukker og søde sager: 4,9 pct.

Drikkevarer: 23,9 pct.
Kilde: SN.dk's egne beregninger pba. af rapporten »Okse- og kalvekøds klimapåvirkning«.

arrow Resten af året er der overtræk på klodens ressourcer
29. juli 2019 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:30