28. februar 2020
392 kvinder har takket nej til regionens første brev med tilbud om ekstra undersøgelse. Nyt brev med mere præcis ordlyd vil gøre dem opmærksom på, at den mammografi , de har fået, ikke er nok til at fastslå, at de ikke har brystkræft. Foto: Christian Als/Scanpix
392 kvinder har takket nej til regionens første brev med tilbud om ekstra undersøgelse. Nyt brev med mere præcis ordlyd vil gøre dem opmærksom på, at den mammografi , de har fået, ikke er nok til at fastslå, at de ikke har brystkræft. Foto: Christian Als/Scanpix
Foto: Christian Als/Scanpix Denmark
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Ny leder opdagede fejlbehandling af kvinder

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Ny leder opdagede fejlbehandling af kvinder
Opdateret 12. december 2018 kl. 13:05
Sjælland - 12. december 2018 kl. 11:57
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Det var en nytiltrådt ansvarlig overlæge, der i 2017 opdagede, at Ringsted Sygehus' radiologiske afdeling ikke i alle tilfælde fulgte de rigtige procedurer for undersøgelser af mulig brystkræft.

arrow Læs også: Kræftsagens forløb

Ringsted Sygehus sikrede ikke, at alle kvinder - hvor det var relevant - fik både mammografi (røntgen af brystet), palpation (undersøgelse med hænderne) og ultralyd. Flere kvinder fik ved en fejl i perioden 1. marts 2013 til 24. maj 2017 blot mammografien, der ikke viste kræft.

Sygehusdirektør for Slagelse, Næstved, Ringsted Sygehuse Vagn Bach er rystet over situationen, som først kom til sygehusledelsens kendskab i januar 2018.

- Det var den ny ansvarlige overlæge, der opdagede, at procedurerne ikke var i orden ifølge anbefalingerne fra Danish Breast Cancer Group. Men jeg havde aldrig forestillet mig, at vi ville stå i denne her situation, siger Vagn Bach.

En kvindes klage over en sent opdaget brystkræft førte til, at Styrelsen for Patientsikkerhed blev involveret.

- Hun lever stadig og er i dag i behandling. og heldigvis er der jo meget gode tal for helbredelse for brystkræft. Men det er utroligt beklageligt, også over for de øvrige seks kvinder, der har fået konstateret brystkræft efter, at de blev indkaldt til ekstra undersøgelse, siger Vagn Bach, der opfordrer kvinderne til at klage til Patientklagenævnet og henvende sig til Patienterstatningen .

Breve var upræcise
Sygehuset har efter kriterier aftalt med Styrelsen for Patientsikkerhed fundet og indkaldt de 735 kvinder.

Men kun 343 af dem har takket ja til den opfølgende undersøgelse.

- Vi vil meget gerne have de resterende 392 kvinder undersøgt, men vi har ikke forklaret sagen godt nok i det første brev. Derfor genudsender vi breve med en mere præcis forklaring til dem, siger Vagn Bach.

Han oplyser, at de berørte kvinder er henvist fra egen læge. Fejlen er altså ikke sket i forbindelse med screeningsprogrammet, hvor kvinder over 50 år tilbydes mammografi.

- Der har været en bekymring, men de behøver ikke nødvendigvis være henvist efter en kræftpakke. Man kan få mammografi af andre årsager, fx fordi brystet skal undersøges, før behandling for en anden sygdom, siger Vagn Bach.

arrow Efter kræft-skandale: Her er den midlertidig sygehusledelse
14. februar 2019 kl. 14:15 Opdateret: kl. 16:10
arrow Efter brystkræft-skandale: Sygehusdirektør fyret
13. februar 2019 kl. 15:17 Opdateret: kl. 18:10