
Duer ikke. Det er den helt korte konklusion efter, at Energistyrelsen fredag har orienteret forligskredsen i Folketinget om deres syn på Kommunernes Landsforenings plan for at reducere mængden af affald, der forbrændes i Danmark.
Det betyder, at hverken Argo i Roskilde, AffaldPlus i Slagelse eller Norfors i Hørsholm står til lukning.
KL havde lavet en liste på 10 affaldsanlæg, der skulle nedlægges. Men den kritiseres synder og sammen af Energistyrelsen, Miljøstyrelsen, Forsyningstilsynet, Statsstøttesekretariatet og Kammeradvokaten.
Myndighederne afviser at godkende KL's plan og kritiserer blandt andet:
Først og fremmest er det ikke tilstrækkeligt dokumenteret og sandsynliggjort, at de ti affaldsforbrændingsanlæg, som foreslås lukket, er de mindst effektive anlæg eller miljømæssigt dårligst fungerende.
Også datagrundlaget kritiseres, fordi det ikke er tilstrækkeligt ensartet, så værkerne reelt kan sammenlignes.
KL's plan leverer heller ikke en tilpasning, der svarer til det kapacitetsloft - på 30 procent mindre afbrænding af affald i 2030 - som aftalen mellem partierne fastsætter.
Energistyrelsen understreger i en pressemeddelelse, at KL, der hyrede EA Energianalyse til at arbejdet, har arbejdet konstruktivt med opgaven.
Det synspunkt deler Socialdemokratiets miljøordfører Mette Gjerskov, men hun hæfter sig samtidig med, at KL heller ikke leverede en plan, der var politisk opbakning til:
- Der var jo ikke gået mange minutter, før de første kommuner kritiserede KL's plan. Martin Damm (V-borgmester i Kalundborg og næstformand i KL, red.) har jo selv undsagt dele af planen, siger Mette Gjerskov.
Argo er ejet af ni kommuner: Roskilde, Køge, Greve, Solrød, Stevns, Lejre, Holbæk, Kalundborg og Odsherred. På nuværende tidspunkt er der en gæld på over 1,3 milliarder kroner i Energitårnet i Roskilde, der er fra 2013.
Forligskredsen består foruden regeringen af Venstre, Konservative, Liberal Alliance, SF, Alternativet, Radikale og Enhedslisten. Kun Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige står uden for. De havde kun afsat 200 millioner kroner til at kompensere alle kommuner bag de 10 anlæg, der stod til at lukke.
Nu bliver affaldshåndteringen i stedet udsat i konkurrence.
Kommentarer
Vi ønsker en åben og livlig debat på sn.dk, og opfordrer alle til at kommentere, udveksle viden og stille spørgsmål. Debatten skal foregå i en ordentlig og respektfuld tone. Redaktionen fjerner indlæg, der ikke lever op til SN.dks retningslinjer og gældende lovgivning. Se retningslinjerne her