23. oktober 2021
Regeringen har ikke lovgivningen på plads bag kravet om avlivning af alle danske mink. Minkavler håber, at det kan give avlerne mere tid til at få aflivet deres dyr på en ordentlig måde.
Regeringen har ikke lovgivningen på plads bag kravet om avlivning af alle danske mink. Minkavler håber, at det kan give avlerne mere tid til at få aflivet deres dyr på en ordentlig måde.
Foto: Peter Andersen
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Masse-aflivning ikke lovlig: - Jeg kan ikke sove om natten

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

OBS! Denne artikel er en betalingsartikel og kan derfor kun læses af abonnenter eller mod betaling.

Masse-aflivning ikke lovlig: - Jeg kan ikke sove om natten
Opdateret 09. november 2020 kl. 12:22
Sjælland - 09. november 2020 kl. 11:40
Af Tomas Revsbech

Hele forløbet omkring aflivningen af 15 millioner danske mink er gået så stærkt, at regeringen ikke havde loven på sin side, da den i sidste uge krævede alle raske mink aflivet. Det skriver Berlingske.

arrow Læs også: Lokal mink-aflivning i fuld gang

Ifølge avisen giver den nuværende lovgivning kun myndighederne adgang til at aflive dyr, hvis der enten er konstateret sygdom blandt dyrene, eller hvis landbruget ligger i et område, hvor der er konstateret sygdomsudbrud.

Og det er der endnu ikke på Sjælland eller i resten af Østdanmark.

Oplysningen vækker frustration hos Ann-Mona Kulsø Larsen, minkavler og formand for Sjællands Pelsdyravlerforening.

Hastelov fremsættes tirsdag

- Jeg synes, det er alvorligt, at lovgivningen omkring det her ikke er på plads. Men jeg tror desværre ikke, det får nogen praktisk betydning for, om vi skal lukke ned eller ej, siger Ann-Mona Kulsø Larsen til Sn.dk

Regeringen vil i morgen fremsætte et forslag til en hastelov, der skal gøre aflivningen lovlig.

- Det er umenneskeligt

Ann-Mona Kulsø Larsen tror ikke, at aflivningskravet bliver ændret. Men hun håber, at sagen kan åbne op for, at minkavlerne kan få mere tid til aflivningen.

- At blive bedt om at lukke ned på den her måde så hurtigt har jeg simpelthen ikke ord for. Det er ganske enkelt umenneskeligt. Vi render rundt med pandelamper på i døgndrift for at lukke ned til tiden.

- Jeg kan ikke sove om natten, og jeg ved, at der er folk, der tager medicin for at kunne klare det. Hvis vi fik lidt mere tid, skulle vi ikke løbe så stærkt, og vi kunne gøre det på en pæn og ordentlig måde, siger hun.

Ikke en retsstat værdig

Afgående formand for Østlige Øers Landboforeninger, Povl Fritzner, kalder over for Sn.dk sagen »politisk diktatur, der ikke er en retsstat værdig«.

- Vi i landbruget støtter op om folkesundheden. Men i et demokratisk samfund skal man efterleve de demokratiske spilleregler, siger Povl Fritzner.

Landbrug-formand: Stem nej, Venstre!

Han opfordrer det gamle landbrugsparti Venstre til at stemme nej til regeringens hastelov, ligesom de øvrige borgerlige partier lægger op til:

- Regeringen må køre det her igennem på normal vis. Vi skal ikke have en hastelov, der er kørt igennem på et uoplyst eller i værste fald forkert grundlag. Det vil også åbne op for, at minkavlerne har nogle ekstra uger til at få pelset dyrene på en ordentlig måde og måske kan komme af med skindet, hvis man er sikker på, at det ikke er inficeret med virus, siger Povl Fritzner.

arrow Venstre støtter ikke hastelov om minkaflivning
09. november 2020 kl. 09:50 Opdateret: kl. 09:52
arrow Blå partier kritiserer masseaflivning af mink uden lov
09. november 2020 kl. 08:33 Opdateret: kl. 08:34
arrow Minkavler i tårer: Staten skal ekspropriere vores farme
09. november 2020 kl. 05:48 Opdateret: kl. 16:03
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?