28. maj 2020
Skilte med corona-regler er en del af efterskolernes nye hverdag, som her på Gribskov Efterskole. Nu skal eleverne holde meget mere afstand og bo færre sammen.
Skilte med corona-regler er en del af efterskolernes nye hverdag, som her på Gribskov Efterskole. Nu skal eleverne holde meget mere afstand og bo færre sammen.
Foto: Keld Navntoft/Ritzau Scanpix
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Mange efterskoler er klar til ny hverdag

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Mange efterskoler er klar til ny hverdag
Sjælland - 18. maj 2020 kl. 10:53
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Fra i dag mandag den 18. maj kan de ældste elever vende tilbage til skolen. Men når skolen også er hjem, kræver det endnu mere omstilling.

arrow Læs også: Ny hverdag med musik og håndsprit

- Den største udfordring er, hvordan vi kan skabe efterskole sammen med vores elever i den nye hverdag, de kommer tilbage til, forklarer Christian Hougaard-Jakobsen, Midtsjællands Efterskole.

- Vi har kæmpet hårdt for at blive klar, for vi er nødt til at lave en helt ny efterskole, hvor familiegrupperne bliver mindre, måltiderne skal spises i to hold, og vi ikke kan lave fællessamling, siger forstander Søren Møller fra Gribskov Efterskole.

Det første eleverne bliver sat til, når de er ankommet, er at gøre rent.

- Værelserne er jo efterladte, som om der udbrød krig, så vi skal have samlet tingene og gjort rent, så de kan flytte ind i de nye, mindre grupper. Vi bruger hele første uge som en intro-uge, fordi vi begynder helt forfra. Normalt er vi mobilfri skole, men i denne tid får eleverne lov til at have deres mobil, for vi er nødt til at have et fælles kommunikationsmiddel, fortælller Søren Møller.

Fakta
Følgende efterskoler har svaret:
 • Osted Efterskole åbner 18. maj
 • Søs Idrætsefterskole åbner 18. maj
 • Holte-hus Efterskole tager imod kostelever 24. maj
 • Hårslev Efterskole åbner 19. maj
 • Hjembæk Efterskole åbner 19. maj
 • Ses Sportsefterskolen Sjælsølund åbner 18. maj
 • Idrætsefterskolen Klintsøgaard åbner 18. maj
 • Brøderup Efterskole åbner 18. maj
 • Midtsjællands Efterskole åbner 18. maj
 • Gribskov Efterskole åbner 18. maj
 • Gørlev Efterskole har udsat åbning, men har ikke oplyst dato.

Flertallet af de sjællandske efterskoler, som har besvaret sn.dk's rundspørge, tager imod de første elever mandag.

Eleverne er ventet med længsel og glæde:

- Vi glæder os helt vildt, fortæller Kasper Luffe, forstander på Brøderup Efterskole ved Tappernøje.

Også forstander Gitte Qwist, Idrætsefterskolen Klintsøgaard i Odsherred, jubler:

- Vi glæder os utroligt meget til at slå dørene op for alle vores skønne elever. De har savnet deres andet hjem og fællesskabet utroligt meget. Sidst, vi så hinanden, sad vi i bussen på vej hjem fra en fantastisk skitur i Norge.

De venter

Ordblindeefterskolen Hjembæk Efterskole nær Holbæk og Hårslev Efterskole nær Næstved får begge først eleverne tilbage tirsdag den 19. maj.

Holte-hus Efterskole, der er en kombineret dag- og kostskole, modtager først kosteleverne søndag den 24. maj, men 8.-10. klasse kommer gradvist tilbage - en klasse af gangen mandag til onsdag.

- Vi har store udfordringer med at tilbyde kosteleverne et forløb for alle på en gang på grund af vores forholdsvis små lokaler, fortæller forstander Helle Toftekær.

Gørlev Idrætsefterskole udsatte også åbningen, da der onsdag i sidste uge ikke forelå retningslinjer.

- Vi valgte at få ro på vores vigtige proces og udsætte opstarten. Det er en helt ny skole, og vi vil give os selv tid til at være parat, fortæller forstander Niels Skak fra efterskolen, der blandt andet har ansat ekstra rengøringspersonale, fået opsat ekstra håndvaske og fået sponseret et spisetelt fra en af forældrene.

Sn.dk udsendte mail til 31 sjællandske efterskoler fredag, mandag morgen var der modtaget 11 svar.

Alle personer over 18 år har nu muligheden for at bestille en test for coronavirus, selv om de ikke har symptomer. Er det noget du vil benytte dig af?