23. oktober 2021
Regeringen ønsker at styrke det nære sundhedsvæsen i ny reform.
Regeringen ønsker at styrke det nære sundhedsvæsen i ny reform.
Foto: Andrei_R/Shutterstock
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Lægemangel truer Løkkes ønske om mere nærhed i sundhedsvæsnet

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Lægemangel truer Løkkes ønske om mere nærhed i sundhedsvæsnet
Sjælland - 16. januar 2019 kl. 08:42
Af Tomas Revsbech

En stor og voksende gruppe af aldrende læger i almen praksis truer regeringens stort anlagte Sundhedsreform, der præsenteres onsdag.

arrow Læs også: Regering om sundhedsudspil: Der kommer ikke flere politikere

En stor gruppe læger nærmer sig pensionen, og der mangler afløsere til deres praksisser.

Andelen af læger, der har lukket for tilgang af nye patienter, vokser således i samtlige Sjællandske kommuner. I seks kommuner har fire ud af fem læger lukket for tilgang af nye patienter, mens andelen af læger med lukket for patienttilgang også ligger over landsgennemsnittet på 69,9 procent i yderligere fem af Region Sjællands kommuner.

Skal regeringens ambition om at flytte 500.000 sygehusbesøg - heraf 72.000 i Region Sjælland - fra sygehusene til kommunale sundhedshuse, lægepraksisser eller sågar folks eget hjem, kræver det en saltvandsindsprøjtning og milliard-investering i både de praktiserende læger og i landets kommuner. Det erkender Venstres finansordfører Jacob Jensen, der også er politisk leder af Venstres regionsrådsgruppe i Region Sjælland.

- Vi har en kæmpe stor udfordring i dag, som vil blive endnu større i de kommende år, når en stor gruppe læger går på pension, siger Jacob Jensen.

- Skal det her lykkes vil man være nødt til at investere et milliard-beløb i i kommunerne såvel som i sundhedshuse, hvor lægerne kan søge sammen i faglige fællesskaber, og hvor der også kan blive plads til andre faggrupper som fysioterapeuter, sygeplejersker og SOSU-assistenter, tilføjer han.

S savner svar
Regeringens reform præsenteres onsdag klokken 10.

Her læges der ifølge flere medier op til, at de nuværende fem regioner nedlægges til fordel for 21 sundhedsfællesskabercentreret omkring landets akut-sygehuse, heriblandt Køge, Holbæk, Slagelse og Nykøbing F.

Socialdemokraternes ældreordfører, Astrid Krag, har svært ved at se, hvor regeringen vil behandle de cirka 72.000 patienter, der ikke længere skal indlægges på sygehusene. Især med den truende lægemangel in mente.

- Jeg ser frem til nogle meget konkrete løsninger for, hvad der skal ske med de tusindvis af patienter, som ikke længere skal behandles på sygehusene. Man må da håbe, at man eksempelvis giver yngre læger tjeneste-pligt ude i almen praksis eller nærhospitaler, som vi har foreslået, siger hun.

Ifølge Jacob Jensen kommer Venstre ikke til at bruge pisk, men gulerod over for lægerne.

- Problemet er ikke, at der mangler læger, men at de unge i al for høj grad søger hen imod højt specialiserede afdelinger på de store sygehuse. Der vil nye fællesskaber i læge- og sundhedshuse kombineret med ny teknologi gøre det mere attraktivt for unge læger at søge ud, siger han.

arrow Minister om sundhedskritik: Politikeres penge går til patienter
17. januar 2019 kl. 08:20 Opdateret: kl. 08:22
arrow Patientforeninger har spørgsmål efter sundhedsudspil
17. januar 2019 kl. 04:30 Opdateret: kl. 04:32
arrow Regeringens sundhedsreform deler vandene
16. januar 2019 kl. 20:00 Opdateret: kl. 16:50
Synes du, der skal lægges klima-afgifter på flyrejser?