25. september 2020
Endnu en kvinde har fået konstateret brystkræft, da hun tog imod tilbud om nye  og korrekte undersøgelser - efter mangelfuld undersøgelse på et tidspunkt i 2016 eller 2017.
Endnu en kvinde har fået konstateret brystkræft, da hun tog imod tilbud om nye og korrekte undersøgelser - efter mangelfuld undersøgelse på et tidspunkt i 2016 eller 2017.
facebook icon twitter icon linkedin icon
print ikon
send til en ven ikon

Send til din ven.

X

Artiklen: Kræftskandale: Endnu en kvinde har fået konstateret brystkræft

Modtagerens email *:
Din e-mail *:
Dit navn *:
Evt. kommentar:

*) skal udfyldes.

Kræftskandale: Endnu en kvinde har fået konstateret brystkræft
Sjælland - 22. februar 2019 kl. 00:18
Af Tine Fasmer
Kontakt redaktionen:sndk@sn.dk

Der er blevet fundet endnu en kræftramt kvinde blandt de fejlundersøgte i skandale-sagen fra Ringsted Sygehus.

arrow Læs også: 17 brystkræftramte kvinder søger erstatning

Det bringer antallet af kræftramte, der har levet i falsk tryghed, op på 10.

- Vi har netop indberettet endnu et tilfælde til Styrelsen for Patientsikkerhed, oplyser Knut Borch-Johnsen.

Han er vicedirektør på Holbæk Sygehus og netop konstitueret vicedirektør for Næstved, Slagelse og Ringsted Sygehuse efter fyringen af sygehusdirektør Vagn Bach.

Det kostede sidstnævnte jobbet, at sygehuset har fejlundersøgt en gruppe på flere tusind kvinder i årene 2013-2017 - og særdeles grad sygehusledelsens håndtering af sagen efterfølgende.

Styrelsen for Patientsikkerhed har været nødt til at lægge arm med sygehusledelsen i løbet af 2018 for at få skrevet tydelige breve til de omfattede kvinder og indkaldt alle, der kan være omfattet. Desuden ventede sygehusledelsen fra januar 2018, hvor de blev orienteret om sagen, til december 2018 med at orientere politikerne i Region Sjælland.

Det var den daværende ansvarlige overlæge for radiologisk afdeling på Ringsted Sygehus, som udstak en instruks direkte i modstrid med de nationale anbefalinger i 2013; at kvinder, der ikke havde fået åbnet en kræftpakke, men fx var henvist med smerter i brystet, kun skulle have mammografi (røntgen). Dermed blev de ikke undersøgt med ultralyd og palpilation (en læge gennemføler bryster og armhuler), og de blev sendt hjem med beskeden, om at der ikke var tegn på kræft.

I maj 2017 stoppede den fejlagtige praksis, da der kom en ny ansvarlig overlæge til. Han rettede op på procedurerne, men orienterede ifølge den nu tidligere sygehusdirektør ikke sygehusledelsen.

Knut Borch-Johnsen understreger, at der intet kan siges for at forsvare fejlundersøgelserne.

- Det, der er sket, er forfærdeligt for kvinderne. Vi kan kun lægge os helt fladt ned, det er vores ansvar, og vi gør alt, hvad vi kan for at opspore kvinder, der ikke har fået tilstrækkelige undersøgelser, siger Knut Borch-Johnsen.

Ved udgangen af februar er 734 genindkaldte kvinder blevet undersøgt igen. De har fået en mangelfuld undersøgelse i 2016-2017, og det er blandt dem, at de 10 nye kræfttilfælde er opdaget.

Ringsted Sygehus er i samarbejde med Herlev-Gentofte Hospital ved at gennemgå 8700 journaler og krydstjekke med cancerregister og landspatientregistret for at finde kræftramte kvinder, der er fejlundersøgt i årene 2013-2015, som skal hjælpes til at søge erstatning.

Kvinder i Region Sjælland, der har taget imod screenings-tilbuddet med mammografi for kvinder mellem 50 og 69 år hvert andet år, er ikke omfattet af fejl-undersøgelserne.

arrow Kræftskandale: Angste kvinder vælter hotline
22. februar 2019 kl. 14:00 Opdateret: kl. 12:01
arrow Sag om brystundersøgelser kunne være opdaget langt tidligere
17. februar 2019 kl. 03:03 Opdateret: kl. 03:04
arrow Patientforening vil hjælpe fejlbehandlede brystkræftramte
14. februar 2019 kl. 16:09 Opdateret: kl. 13:29
Har debatten om sexisme taget overhånd?